Γουρούνια «δουλεύουν» σε αεροδρόμιο για να διώχνουν πουλιά (VID)

Μια άκρως ευρηματική λύση βρήκαν οι αρχές του αεροδρομίου Schiphol για να γλιτώσουν τα αεροπλάνα από «επιθέσεις» πουλιών

Τα πουλιά εδώ και χρόνια δημιουργούν προβλήματα σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, αλλά τώρα το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ στην Ολλανδία προχωρά σε μια δραστική λύση. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχει χτιστεί σε μέρος που υπήρξε λίμνη, έξι μίλια από το Άμστερνταμ και είναι το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη ενώ καταλαμβάνει 10,3 τετραγωνικά μίλια και περιβάλλεται από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και υγρότοπους που προσελκύουν σμήνη άγριων χήνων.

Όπως έδειξε η ιστορία μετά την πτήση 1549 της US Airways που έπρεπε να προσγειωθεί στον ποταμό Χάντσον, οι χήνες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τα αεροσκάφη. Σημειώνεται πως και τα 155 άτομα που επέβαιναν στο Airbus A320 επέζησαν χάρη στη γρήγορη λήψη αποφάσεων του πιλότου «Sully» και της ικανότητάς του να προσγειώσει το αεροπλάνο στο νερό με ασφάλεια. Ωστόσο, το Schiphol θέλει να αποφύγει την επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος.Εκτός από το να διαθέτει 15 ελεγκτές ειδικά για τα πτηνά πλήρους απασχόλησης που διασφαλίζουν ότι οι έξι αεροδιάδρομοι δεν έχουν πτηνά, το ολλανδικό αεροδρόμιο έχει αναπτύξει μια μοναδική λύση. Μεταξύ δύο από τους διαδρόμους του αεροδρομίου υπάρχει μια φάρμα για ζαχαρότευτλα.

Όταν ο αγρότης μαζεύει την καλλιέργεια, οι χήνες κι άλλα πουλιά μαζεύονται για να τραφούν με τα υπολείμματα. Έτσι οι αρχές του αεροδρομίου έκαναν ένα πείραμα για να διαπιστώσουν εάν η τοποθέτηση γουρουνιών μετά τη συγκομιδή θα αποτρέψει τα πτηνά. Κάλεσε, λοιπόν, τον κτηνοτρόφο Josse Haarhuis να αφήσει 20 γουρούνια του να παραμείνουν στο σημείο για έξι εβδομάδες. Μια περιοχή παρόμοιου μεγέθους στο αεροδρόμιο θα μείνει χωρίς γουρούνια για να γίνει η σχετική σύγκριση. Το αεροδρόμιο έχει εγκαταστήσει ένα ειδικό ραντάρ ανίχνευσης πουλιών για να διαπιστώσει εάν η παρουσία των γουρουνιών κάνει διαφορά.

Μιλώντας για το πείραμα στην ολλανδική καθημερινή εφημερίδα De Telegraaf, ο αγρότης είπε:

«Τα γουρούνια μεταφέρθηκαν αμέσως στο χωράφι εντός 12 ωρών από τη συγκομιδή των ζαχαρότευτλων την Τρίτη. Τρώνε τα υπολείμματα της σοδειάς, ώστε να μην μείνει τίποτα για τις χήνες». Το 2019 η ολλανδική εταιρεία KLM ανέφερε 6,6 χτυπήματα πτηνών ανά 10.000 κινήσεις αεροσκαφών.

Ως αποτέλεσμα του κινδύνου, οι ελεγκτές πτηνών του αεροδρομίου βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον πύργο προκειμένου να τον ενημερώνουν για τα πουλιά.

Πηγή: Sputnik.gr

 
802