Πολύβιος Χατζηβασιλείου - Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Ποιος είναι ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πολύβιος Χατζηβασιλείου

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Αστυνόμος Α’ Πολύβιος Χατζηβασιλείου είναι ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκτελώντας χρέη Διευθυντή Πυροσβεστικής.

Γεννήθηκε στο κατεχόμενο χωριό Κάτω Ζώδια της επαρχίας Λευκωσίας το 1959. 

Μετέβη στη Γαλλία για τις σπουδές του, από όπου και πήρε το πτυχίο του ως Πολιτικός Μηχανικός, ενώ αργότερα απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο από Πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ξεκίνησε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα τόσο σε έργα στο εξωτερικό ως Site Engineer και σε εργοληπτική εταιρεία στην Κύπρο ως Πολιτικός Μηχανικός.

Η αλλαγή στην πορεία του έγινε το 1990, όταν κατετάγη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ως Πυροσβέστης. Έκτοτε, ο κ. Χατζηβασιλείου πέρασε ιεραρχικά από όλες τις βαθμίδες της Υπηρεσίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μια από τις ενέργειες που ξεχωρίζει στην επαγγελματική του πορεία, είπε στην Brief, είναι η συμμετοχή του στην οριστικοποίηση του "Κώδικα Πρακτικής Πυροπροστασίας", ώστε ο σχεδιασμός και η διαρρύθμιση των χώρων των κτιρίων έτσι που να διασφαλίζει στο μεγαλύτερο βαθμό την ασφάλεια του κοινού και των ενοίκων.

Ο κ. Χατζηβαλείου, αγαπά να εξερευνά, να ανακαλύπτει και να γνωρίζει μέρη και κουλτούρες, γι’ αυτό άλλωστε δηλώνει και παθιασμένος με τα ταξίδια.

Είναι οπαδός της μουσικής των 80s και δηλώνει λάτρης των βιβλίων και ειδικά των ιστορικών βιβλίων.

Όταν θέλει να ξεκουραστεί επιλέγει ένα πολύωρο περπάτημα στη φύση

Ο Αναπλ. Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι παντρεμένος με τη Ρέα Πετάση, έχει 2 θυγατέρες την Τάνια και τη Μαριαλένα και διαμένει στη Λευκωσία.

ΣΠΟΥΔΕΣ:

 • Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός (Civil Engineer του City University of New York) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου επιπέδου Master, στην Διεύθυνση και Δημόσια Διοίκηση. 

 • Είναι απόφοιτος της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας της Ελλάδος.

 • Είναι μέλος (Member) στο ανώτατο επίπεδο M.I.F.E του Institution of Fire Engineers του Ηνωμένου Βασιλείου.

 • Έχει παρακολουθήσει πολλές σειρές εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό σε χώρες όπως Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία σε θέματα Πυροπροστασίας Κτιρίων (Fire Prevention and Safety), Διερεύνησης  Αιτιών Πυρκαγιάς, Αντιμετώπισης και Διαχείρισης Καταστροφών μετά από Σεισμούς/Καταρρεύσεις Κτιρίων, Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών. 

 • Μιλά την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα.

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ:

 • Κατετάγη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το 1990 ως πυροσβέστης και πέρασε ιεραρχικά από όλες τις βαθμίδες της Υπηρεσίας.

 • Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λευκωσίας ως απλός πυροσβέστης, Αξιωματικός Υπηρεσίας των Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας, Βοηθός Υπεύθυνος και Υπεύθυνος του Τμήματος Πυροπροστασίας του Αρχηγείου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βοηθός Επαρχιακός Υπεύθυνος των Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας και επί σειρά ετών ως Βοηθός Διευθυντής Υποστήριξης και Επιχειρήσεων.

 • Διετέλεσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε διάφορες επιτροπές όπως την Επιστημονική Επιτροπή δημιουργίας Κέντρου Πρόληψης, Προστασίας και Οργάνωσης από Φυσικές και Τεχνολογικές Καταστροφές, στην Καθοδηγητική Επιτροπή παρακολούθησης εργασίας ετοιμασίας Νομοθεσίας Πυρασφάλειας, είναι Εκπρόσωπος στην Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης της οδηγίας Δομικών Προϊόντων, στην Εθνική Επιτροπή (Mirror Committee) – Κλάδος Πολιτικής Μηχανικής και είναι επίσης ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ομάδα Εμπειρογνωμόνων (Fire Expert Group) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 • Ως Βοηθός Διευθυντής Επιχειρήσεων και Υποστήριξης έχει λάβει μέρος και διαχειριστεί και συντονίσει διάφορες πυροσβεστικές επιχειρήσεις αλλά και διαχειριστεί πολλά θέματα που αφορούν το τομέα της Υποστήριξης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 • Πριν την πρόσληψη του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα τόσο σε έργα στο εξωτερικό ως Site Engineer και σε εργοληπτική εταιρεία στην Κύπρο ως Πολιτικός Μηχανικός.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Είναι μέλος του Διεθνή Οργανισμού Διερευνητών πυρκαγιάς, μέλος του ΕΤΕΚ και μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου.

Πολύβιος
 

 • Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα; 

Ο Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει τη Διοικητική και Επιχειρησιακή ευθύνη ολόκληρου του Πυροσβεστικού Σώματος, 834 ατόμων προσωπικού συνολικά, τοποθετημένοι σε 35 Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αγροτικών και Αστικών παγκύπρια, 290 πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστικού εξοπλισμού. Καθημερινά προβαίνει σε επαφές με διάφορους φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού, με αξιωματούχους  του κράτους κλπ. και χειρίζεται όλα τα θέματα, τα οποία  εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του, ώστε να πετύχει τους στόχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οπωσδήποτε η κάθε μέρα που περνά είναι ακατάπαυστα πιεστική, δήλωσε στην Brief. «Με ξεκουράζει ειλικρινά μία βόλτα 1-2 ωρών στον πεζόδρομο μέσα από την φύση, η ασχολία με τη συντήρηση και περιποίηση του κήπου στο σπίτι, αλλά και ακούγοντας μουσική – ιδιαίτερα επιτυχίες της δεκαετίας του ‘80».

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

 • Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

«Χωρίς αμφιβολία πάντα ήμουν λάτρης των βιβλίων με ιστορικό περιεχόμενο όχι μόνο για τον τόπο μου και  τον ελληνισμό αλλά και το διεθνή πολιτισμό», είπε.

Έχει πάθος με τα ταξίδια, μας εξομολογείται. «Ταξιδεύω κάθε χρόνο σε διαφορετικά μέρη,  μου αρέσει να εξερευνώ τη φύση, τις ομορφιές του κόσμου, την περιπέτεια και τη διαφορετική κουλτούρα, την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων ανθρώπων, ζώντας μοναδικές εμπειρίες και περιπετειώδεις αποδράσεις σε  όλα τα μέρη του κόσμου».

Πολυβιος2

 • Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

«Το κομμάτι της Πυροπροστασίας ήταν ένα κεφάλαιο στο οποίο έχω δώσει όλες τις δυνάμεις και γνώσεις μου για χρόνια, ώστε να καταλήξουμε στην οριστικοποίηση του "Κώδικα Πρακτικής Πυροπροστασίας", ένας κώδικας που καθοδηγεί τους Σχεδιαστές στον ορθό τρόπο σχεδιασμού και διαρρύθμισης  των χώρων των κτιρίων έτσι που να διασφαλίζει στο μεγαλύτερο βαθμό την ασφάλεια του κοινού και των ενοίκων».

»Με πρωτεύοντα Στρατηγικό στόχο την αξιοπιστία, την εγρήγορση τη μεθοδικότητα για συνεχή αναβάθμιση την εξέλιξη και εκσυγχρονισμό, έχω προσπαθήσει και πιστεύω πετύχει, παρά τις αντιξοότητες, μαζί με μια διμελή ομάδα, την οποία ευχαριστώ θερμά, να πετύχουμε ώστε η Πυροσβεστική Υπηρεσία πλέον να συμμετέχει σε έργα διάφορων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων "HORIZON", "DG-ECHO", "ERASMUS – INTERREG V-A με τη συνεργασία Πανεπιστημιακών και άλλων φορέων από την Κύπρο και το Εξωτερικό.

»Αυτό έχει εκτός από τα πιο πάνω και την οικονομική ενίσχυση της Υπηρεσίας αλλά και του Κράτους», σημειώνει. 

Επιπλέον, όπως ανέφερε, οι σχέσεις που διατηρούν με το Τμήμα Δασών είναι άνευ προηγουμένου άριστες. «Οπωσδήποτε συντελεί σημαντικό ρόλο η αποτελεσματική μεταξύ μας συνεργασία με τον καθορισμό των περιοχών ευθύνης για αμεσότερη  και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

«Ακόμη, η χρήση των εναερίων μέσων έχει αποδειχτεί ως το πλέον αποτελεσματικότερο μέσο για την καταστολή των πυρκαγιών εν τη γένεση τους ειδικά σε δύσβατες περιοχές στον ελάχιστον δυνατό χρόνο. Ο σχεδιασμός που έγινε με την εμπλοκή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των Αγροδασικών πυρκαγιών, με την προσθήκη από φέτος των δύο πρόσθετων αεροπλάνων πυρόσβεσης αποδεικνύεται ορθός και ήδη έχει σημειωθεί σημαντική μείωση του αριθμό πυρκαγιών παγκύπρια», συνέχισε.

«Η πιστοποίηση του προγράμματος  Δοκίμων Πυροσβεστών με τη διασφάλιση της ποιότητας σπουδών σε 3ετές κύκλο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει εξυψώσει πλέον το επάγγελμα και λειτούργημα του Πυροσβέστη σε ανώτερο επίπεδο, αφού θα κατέχει πανεπιστημιακές γνώσεις και πρακτικές μεθόδους που θα τον καθιστούν ικανότερο στο φάσμα των δραστηριοτήτων του», επεσήμανε.

 • Ποιος ο στόχος/ τα πλάνα σας για το 2020 αλλά και για τη θητείας σας ως Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας;

Αναπόσπαστο κομμάτι της Υπηρεσίας για την εύρυθμη λειτουργία της είναι η ανέγερση νέων Πυροσβεστικών Σταθμών για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη κάλυψη Αστικών και Αγροτικών περιοχών, ανέφερε στην Brief o κ. Χατζηβασιλείου.

«Η δημιουργία εννέα Νέων Πυροσβεστικών Σταθμών Αστικών και Υπαίθρου είναι στους υψίστης σημασίας Στρατηγικούς μας στόχους», τόνισε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επίσης, η κάλυψη των κενών θέσεων Πυροσβεστών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και αδήριτη ανάγκη προκειμένου να εφαρμόζονται αποτελεσματικά και επιτυχώς επιχειρησιακές διαδικασίες, οι οποίες είναι κατά κανόνα ομαδικές δράσεις, σημείωσε.

«Στρατηγικός  στόχος για την Πυροσβεστική Υπηρεσία παραμένει η Αυτονόμηση και ο Σχηματισμός της σε ένα νέο ανεξάρτητο ευέλικτο και σύγχρονο από όλες τις απόψεις σώμα», κατέληξε.

Tags
Ξένια Προδρόμου