Who is Who: Αδάμος Αδάμου - Πρόεδρος της Βουλής

Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Αδάμος Αδάμου, γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 30 Οκτωβρίου 1950.

Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στην Παθολογία-Ογκολογία.

Το 2018, αποφάσισε να «βγάλει» την ιατρική του ρόμπα, αφού τίμησε τον όρκο του στον Ιπποκράτη για 42 ολόκληρα χρόνια.

Η ειδικότητα του τον έφερνε σε επαφή του με ανθρώπους που έρχονταν αντιμέτωποι με τον Γολγοθά του καρκίνου και η επιλογή του ήταν να στηρίζει τους ασθενείς του αλλά και να βοηθά τις οικογένειες τους. «Με κούρασε», σημείωσε στην Brief και αυτό το «κούρασε» του ξυπνά αναμνήσεις τόσων χρόνων καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους, που όπως επεσήμανε, «προσπαθούσα να είμαι δίπλα τους και να τους βοηθήσω» και αυτό είναι κάτι το οποίο μου αναγνωρίζω, παραδέχεται 

Η συνεισφορά του κ. Αδάμου στην Ογκολογία για την Κύπρο είναι μεγάλη, καθώς συνέβαλε στην ίδρυση του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου.

Επιπλέον, ως Ευρωβουλευτής που υπήρξε για πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατάφερε με ακόμα δύο συνοδοιπόρους, να ιδρυθεί η θέση του Ευρωβουλευτή κατά του Καρκίνου.

Ο κ. Αδάμου είναι νυμφευμένος με τη Φαίδρα Λέρνη και έχει τρεις γιους και μία κόρη και εγγόνια που τους έχει αδυναμία.

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδικότητα στην παθολογία και στην παθολογική ογκολογία το 1976

 • Η Ελληνική αντικαρκινική εταιρεία έστειλε τον κ. Αδάμου στην Αμερική για μετεκπαίδευση στην ογκολογία-παθολογία.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Εργάστηκε ως Παθολόγος – Ογκολόγος για σαρανταδύο ολόκληρα χρόνια (1976-2018)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

 • Ο κ. Αδάμου ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντα του Βουλευτή στις 6 Μαρτίου 2003. 

 • Το 2004 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ για την περίοδο 2004-2009 και εντάχθηκε στην Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών. 

 • Κατά τη θητεία του ως Ευρωβουλευτής, υπήρξε Πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο μεταξύ 2004 και 2007.

 • Υπήρξε συμπρόεδρος της ομάδας ευρωβουλευτών για τον καρκίνο μεταξύ 2004 και 2009, μέλος της Επιτροπής Υγείας, Περιβάλλοντος και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 • Το 2011 εξελέγη βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.

 • Υπήρξε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

 • Συμμετείχε επίσης ως μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 • Στις 23 Οκτωβρίου 2020, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ως ο δωδέκατος Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας τις ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βουλευτών, πλην των βουλευτών του ΕΛΑΜ.  

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Ο κ. Αδάμου μεταξύ 1996-2016 υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου

 • Το 2016 έγινε Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. 

 • Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Στρατηγικής του Καρκίνου μεταξύ 2010 και 2015 και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και του Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕ.Μ.Α.Κ.) του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος.

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;
Το να περάσω χρόνο με την οικογένεια μου και ειδικά τα εγγόνια μου, είναι κάτι που με ξεκουράζει, ανέφερε στην Brief. Eπιπλέον, συνεχίζει, όταν και αν υπάρχει λίγος ελεύθερος χρόνος μου αρέσει να επιλέγω μια καλή ταινία ή κάποιο βιβλίο για να περάσω έτσι κάποιο χρόνο ανάπαυσης ή ακόμη παρακολουθώντας απλά τηλεόραση.

Καμιά φορά, λόγω κούρασης δεν υπάρχει και η όρεξη για να κάνεις κάτι στον ελεύθερο σου χρόνο, όμως μπορείς απλά να ανακεφαλαιώσεις την ημέρα σου και να ετοιμαστείς για την επόμενη, επεσήμανε.

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;
Κληθείς να απαντήσει ποια είναι τα χόμπι και ενδιαφέροντα του, εξήγησε στην Brief ότι δεν είχε ποτέ τον χρόνο για να αναπτύξει άλλες δραστηριότητες.

Ο κ. Αδάμου, ήταν πάντα δοσμένος στο λειτούργημα της Ιατρικής και μέσω της πολιτικής του πορείας προσπαθούσε και πάλι για την προσφορά στον τομέα της Ογκολογίας, πρωτίστως για τους συνανθρώπους του.

Ποιες ενέργειες ξεχωρίζετε στη μέχρι τώρα πορείας σας;
Ξεχωρίζω την συνεισφορά μου στην ίδρυση και λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, γιατί άλλαξε τα δεδομένα για τις θεραπείες του καρκίνου στην Κύπρο.

Ειδικότερα,
σημειώνει, ξεχωρίζω την προσφορά μου στην Ογκολογία για την πατρίδα μου αλλά και την προσπάθεια μου να στηρίζω τους ασθενείς και την οικογένεια τους, όταν περνούσαν αυτό τον Γολγοθά.

Αυτό είναι που αναγνωρίζω στον εαυτό μου, την προσφορά μου στον ασθενή, στον συνάνθρωπό μου και στην επιστήμη της ογκολογίας στην Κύπρο.

΄
Ποιος είναι ο στόχος σας για την θητεία σας ως Πρόεδρος της Βουλής;
Ο στόχος μου είναι ένας. Εγώ θέλω έστω και στο ελάχιστο να αποκαταστήσω την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια της Βουλής.

Ο τρόπος που θα το πετύχω, συνεχίζει, είναι περνώντας τάχιστα όλα τα νομοσχέδια που αφορούν διαπλοκές, διαφθορές και ότι συνεπάγεται με τη δημιουργία Επιτροπών για όλα αυτά που έριξαν την αξιοπιστία της Πολιτικής ακόμη πιο χαμηλά από όσο ήταν.

Αυτό για να επιτευχθεί,
όπως ανέφερε στην Brief, πρέπει να υπάρξει  πρώτα μηχανισμός ο οποίος θα ρίξει διαφάνεια και δεύτερο να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην επαναληφθούν τέτοια λάθη.

Αυτοί είναι οι στόχοι για την σύντομη θητεία μου, μέχρι δηλαδή τον Μάιο και τις Βουλευτικές εκλογές.

Tags
Ξένια Προδρόμου