Who is Who: Ανδρέας Φ. Μάτσας, Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ

Ποιος είναι ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας

Ο Ανδρέας Φ. Μάτσας, Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, από τον Μάιο του 2016, κατάγεται από την Ευρύχου Σολέας και γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 15 Αυγούστου 1970 όπου και μεγάλωσε. 

Είναι μέλος του Δ.Σ της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ- ETUC) και μέλος των Επιτροπών Απασχόλησης, Κοινωνικής πολιτικής και Κοινωνικού Διαλόγου της ΣΕΣ- ETUC, καθώς επίσης και μέλος του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής. 

Διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ
από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τον Μάιο του 2016 καθώς και Πρόεδρος του Ταμείου Προνοίας Εργατοϋπαλλήλων Μελών ΣΕΚ κατά την ίδια περίοδο. Προσελήφθηκε στη ΣΕΚ ως λειτουργός κατάρτισης τον Φεβρουάριο 1995 και υπήρξε Βοηθός Διευθυντής της Συνδικαλιστικής Σχολής και μετέπειτα Υπεύθυνος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΣΕΚ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Κατέχει Πτυχίο (ΒΑ) στην Ιστορία (Πανεπιστήμιο Reading – 1993) και Μεταπτυχιακά (ΜΑ) στην Αρχαιολογία  (Πανεπιστήμιο Reading – 1994), με διατριβή στην κοινωνική δομή της Κύπρου μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς επίσης και στις Διεθνείς Σχέσεις-  Ευρωμεσογειακές Σπουδές, με διατριβή στις εθνικές μειονότητες και στα ανθρώπινα δικαιώματα στα Βαλκάνια (Πανεπιστήμιο Reading – 1997).

Ανάμεσα σε άλλα, ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα συνδικαλιστικών θεμάτων, εργασιακών σχέσεων και χάραξη κοινωνικοοικονομικής πολιτικής, ενώ παρουσιάζει εξειδίκευση στη διαχείριση θεμάτων που αφορούν τις Εργασιακές Σχέσεις, την Κοινωνική πολιτική και την πολιτική απασχόλησης, όπως και σε θέματα σχετικά με την Ισότητα των Φύλων στην Εργασία και τη Συμφιλίωση Εργασίας – Οικογένειας, σε εθνικό και ευρύτερα Ευρωπαϊκό πλαίσιο. 

Έχει συμμετάσχει σε εθνικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια και έχει σχεδιάσει και διεκπεραιώσει αριθμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και εξειδικευμένων εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, σε θέματα εργασιακών σχέσεων και συνδικαλιστικής πρακτικής.

Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λευκωσίας (2007 – 2011) και εξελεγμένο μέλος της Επταμελούς Επιτροπής Νεολαίας της ΣΕΣ- ETUC (2003 – 2005), καθώς επίσης και σε διάφορες άλλες Επιτροπές. 

Υπηρέτησε στις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς ως Ανθυπολοχαγός. 

Είναι παντρεμένος με την Ήβη Λαζάρου και έχουν ένα γιό 5 χρονών τον Φώτη.

Σταδιοδρομία

2011 - 2016:
Διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ

2011 - 2016: Πρόεδρος του Ταμείου Προνοίας Εργατοϋπαλλήλων Μελών ΣΕΚ 

2007 – 2011: Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λευκωσίας 

2003 – 2005: Mέλος της Επταμελούς Επιτροπής Νεολαίας της ΣΕΣ- ETUC 

1995: Προσελήφθηκε στη ΣΕΚ ως λειτουργός κατάρτισης υπήρξε Βοηθός Διευθυντής της Συνδικαλιστικής Σχολής και μετέπειτα Υπεύθυνος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΣΕΚ.

Μέλος σε επιτροπές
Mέλος του Δ.Σ. της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού 
Mέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ- ETUC) 
Mέλος των Επιτροπών Απασχόλησης, Κοινωνικής πολιτικής και Κοινωνικού Διαλόγου της ΣΕΣ- ETUC, 
Mέλος του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής.

Εκπαίδευση:
1993:
Πτυχίο (ΒΑ) στην Ιστορία Πανεπιστήμιο Reading 
1994: Μεταπτυχιακά (ΜΑ) στην Αρχαιολογία,με διατριβή στην κοινωνική δομή της Κύπρου μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα Πανεπιστήμιο 
1997: Διεθνείς Σχέσεις -  Ευρωμεσογειακές Σπουδές, με διατριβή στις εθνικές μειονότητες και στα ανθρώπινα δικαιώματα στα Βαλκάνια Πανεπιστήμιο Reading

Άμεσος Στόχος
Άμεσο μέλημά του με την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν η περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του παρεμβατικού ρόλου της ΣΕΚ και η πρώτη του συνδικαλιστική πράξη αφορούσε την επανέναρξη του διαλόγου για επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ και την ενίσχυση της επίδρασης της ΣΕΚ και της οργανωμένης κοινωνίας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα για ψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούσαν στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Η ατζέντα για το άμεσο μέλλον
Επόμενοι βασικοί στόχοι, αφορούν στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και εδραίωσης της κοινωνικής συνοχής, επέκταση των δικαιωμάτων και ωφελημάτων των εργαζομένων, μέσα από την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, όπως επίσης και η συνολική και στοχευμένη φορολογική μεταρρύθμιση στη βάση της πράσινης φορολογίας.

Επιπρόσθετα, κυρίαρχο μέλημά του είναι η έγκαιρη προσέγγιση των νέων τάσεων, δεδομένων, προκλήσεων και προοπτικών που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας η οποία αλλάζει με έντονα γρήγορους ρυθμούς, έτσι ώστε να συνεχίσει το συνδικαλιστικό κίνημα να αποτελεί χρήσιμο και ουσιαστικό σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους και για το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα.  

Ενδιαφέρουν και αυτά …
Ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων πολιτικού, κοινωνικού και εργασιακού περιεχομένου και γράφει ποίηση και νουβέλες. Είναι λάτρης του ποδοσφαίρου «αναπνέοντας» γαλαζοκίτρινα, ενώ του αρέσει επίσης η καλή παρέα και οι διαλογικές συζητήσεις που ταξιδεύουν το μυαλό, δημιουργώντας εικόνες και οράματα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Πιστεύει απόλυτα στην Αριστοτέλεια θεώρηση πως, «τον κόσμο τον κατακτάς αν σκέφτεσαι με την καρδιά», με σύνεση, αξιοπρέπεια, συναίνεση και τεκμηρίωση, ενώ λατρεύει οτιδήποτε παραπέμπει στην Ελληνική οικουμενικότητα και στη Θουκυδίδεια αντίληψη περί πραγματισμού και με στρατηγική προσέγγιση στη στόχευση του εφικτού, του πρέποντος, του ηθικού και του δίκαιου.

Tags
Ευαγόρας Προκοπίου