Who is Who: Ανδρέας Καυκαλιάς - Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας

Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 21 Οκτωβρίου 1971.

Είναι παντρεμένος με την Αγαθονίκη Λαζάρου και έχει δύο γιους και μία κόρη και όπως αναφέρει στην Brief, τo σπίτι και η οικογένεια, είναι το καταφύγιο του. Επιλέγει κάποιο πολιτιστικό δρώμενο ή μια περιδιάβαση στην φύση όταν  υπάρχει διαθέσιμος ελεύθερος χρόνος. Όπως σημειώνει, δεν μετρά αυτά που κατάφερε και δεν πιστεύει σε «θα» και δεσμεύσεις, αλλά στο να μπορείς να κοιτάξει στα μάτια αυτούς που τον εμπιστεύονται.

Ο κ. Καυκαλιάς είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και σημειώνει πως υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα ενώπιον της Επιτροπής, που απασχολούν  τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νέα γενιά. «Επιδίωξη μας  η προώθηση πολιτικών  προς όφελος της κοινωνίας», τονίζει.

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία και στο Regional Technical College, Waterford, στην Ιρλανδία.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

 • Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού του Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις από το 2011.

Διετέλεσε:

 • Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

 • Αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

 • Επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:

 • Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

 • Μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

 • Δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού (2006-2011).

 • Μέλος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου (2008-2009).

 • Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (Ο.ΝΕ.Κ.) (2003-2009).

 • Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (Α.Κ.Ε.Λ.) από το 2015. 

 • Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Α.Κ.Ε.Λ. από το     2021. 

2

- Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

To σπίτι και η οικογένεια, είναι το καταφύγιο μου. Λίγη κουβέντα για το πως πέρασε η μέρα μας, λίγη τηλεόραση – τηλεπαιχνίδια γνώσεων, αγώνες ποδοσφαίρου, χωρίς να αποκλείονται και άλλα αθλήματα- είναι οι επιλογές που με ξεκουράζουν. 

- Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

.Προτεραιότητα για μένα να περνώ χρόνο με την οικογένεια μου. Χώρο στον ελεύθερο μου χρόνο βρίσκουν επίσης, μια θεατρική παράσταση, μια συναυλία, ένας αγώνας πίνγκ πόνγκ, βόλτα στη θάλασσα ή στο βουνό -αναλόγως εποχής- και το μάζεμα μανιταριών.

- Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Όταν συνειδητά αναλαμβάνεις ένα καθήκον, θέλοντας να βοηθήσεις στο μέτρο των δυνάμεων σου αλλά και των δυνατοτήτων που σου παρέχονται, δεν πρέπει να μετράς τι κατάφερες, πόσα κατάφερες, αλλά να διερωτάσαι γιατί δεν έκανες κι εκείνο ή γιατί δεν φρόντισες και για τούτο. Αυτός πιστεύω πρέπει να είναι ο οδοδείκτης της πορείας και η πυξίδα της διαδρομής σου στα κοινά.
Σημασία έχει όταν θα κάνεις τον απολογισμό να μπορείς να κοιτάς στα μάτια αυτούς που σε εμπιστεύτηκαν, στήριξαν και πίστεψαν σε σένα. Η επιτυχία δεν μετριέται ούτε με «θα» και δεσμεύσεις, ούτε με ωραία λόγια και κούφιες υποσχέσεις. Μετριέται με το ύψος του πήχη που έβαλες και αν τον περάσεις από πάνω ή από κάτω
.  

- Ποιος ο στόχος / τα πλάνα σας ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας;

Πολλά τα ανοικτά θέματα ενώπιον της Επιτροπής. Θέματα κρίσιμα που απασχολούν  τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νέα γενιά. 

Επιδίωξη μας  η προώθηση πολιτικών  προς όφελος της κοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες μας για τον κατώτατο μισθό και την αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων, για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, για την κατάργηση του  ισοπεδωτικού  πέναλτι του 12% στις συντάξεις στο 63ο έτος, για αντιμετώπιση των σοβαρών καθυστερήσεων στην καταβολή των επιδομάτων και συντάξεων, για ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο, για τη δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας για τα Άτομα με Αναπηρίες, όπως προβλέπει άλλωστε και η σύμβαση του ΟΗΕ, για εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Επιπλέον θέματα που  αξιολογούνται ως προτεραιότητες για την Επιτροπή Εργασίας και βρίσκονται στην ατζέντα για συζήτηση είναι το νομοσχέδιο για τη γονική άδεια, το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα, η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που να ρυθμίζει την τηλεργασία και η ρύθμιση της επ’ αμοιβής πρακτικής άσκησης των νέων. 

Tags