Who is Who: Ανδρέας Μαυρογιάννης – Διαπραγματευτής ε/κ πλευράς

Ποιος είναι ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

O Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1987. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, υπηρεσίες και Αποστολές. Σήμερα είναι ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. 

Επιπλέον, από το καλοκαίρι του 2019 είναι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, θέση στην οποία υπηρέτησε και κατά την περίοδο 2003-2008. 

Το 2015 εξέδωσε το βιβλίο του, μια νουβέλα με τίτλο «Το Γαλάζιο Φουστάνι». Όπως ανέφερε στην Brief το διάβασμα αλλά και το γράψιμο είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντα του. 

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 1984 του απονεμήθηκε το Δίπλωμα της Ακαδημίας  Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, η μεγαλύτερη διεθνής διάκριση στον χώρο του διεθνούς δικαίου. 

Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης γεννήθηκε στον Αγρό στις 20 Ιουλίου 1956. Είναι γιός του Διομήδη και της Ευγενίας Μαυρογιάννη.  Ήταν παντρεμένος με την εκλιπούσα Καλλιόπη Ευθυβούλου με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, τον Διομήδη και την Αθηνά.

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης κατέχει τον τίτλο του διδάκτορος (PhD) στην Πολιτική Κοινωνιολογία  του Πανεπιστημίου των Παρισίων.

 • Έχει επίσης μεταπτυχιακά διπλώματα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Πολιτικές Επιστήμες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Παρισίων.

 • Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

0

EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Ο κ. Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης είναι από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το κυπριακό.

 • Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι συνεργάτης Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου από το 2018, στο Frederick University.

 • Για  περίοδο πέντε μηνών (1.3.2013 – 31.8.2013) διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών.

 • Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα. Είχε την γενική ευθύνη και πολιτική εποπτεία για την προετοιμασία και την διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. 

 • Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1987. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, υπηρεσίες και Αποστολές. Διετέλεσε  Διευθυντής του Γραφείου τριών διαδοχικών Υπουργών Εξωτερικών (1995-97, 2002-2003).

 • Διετέλεσε Πρέσβυς της Κύπρου στην Ιρλανδία από το 1997 ως το 1999 και  στην Γαλλία από το 1999 ως το 2002 (με παράλληλες διαπιστεύσεις στην Ανδόρα, την Τυνησία και το Μαρόκο), Πρέσβυς-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου  στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη  από το 2003 ως το 2008 (με παράλληλες διαπιστεύσεις στη Βραζιλία, την Αγία Λουκία, τη Γρενάδα και την Αντίγκουα & Μπαρμπούντα), και Πρέσβυς–Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή  Ένωση στις Βρυξέλλες από το 2008 ως το 2011. 

 • Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, εξελέγη και υπηρέτησε ως ένας από τους Αντιπροέδρους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από το 2007 ως το 2008.

 • Ενήργησε ως διαμεσολαβητής (facilitator) και Σύμβουλος του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης για την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας (2007).

 • Από το 2003 ως το 2008  και από το 2019 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις σχέσεις με την φιλοξενούσα χώρα.

 • Προήδρευσε επίσης σειράς άλλων Επιτροπών και Διασκέψεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προήδρευσε της 74ης Συνόδου (2019-2020) της 5ης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης (Θέματα Διοίκησης και Προϋπολογισμού).

 • Υπηρέτησε επίσης ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εκλογή του κατηγόρου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (2019 – 2020).

 • Αντιπρόεδρος και Γενικός Εισηγητής της 3ης Διάσκεψης των Η.Ε. για την Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (Αδις Αμπέμπα 2015).

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο. Το βιβλίο του «Το Γαλάζιο Φουστάνι» (νουβέλα), εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη, το 2015.

 • Έχει παρασημοφορηθεί ως Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας και ως Μέγας Ταξιάρχης του Τάγματος Διπλωματικής Αξίας της Ρουμανίας. Του έχει επίσης απονεμηθεί το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης».

 • Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης ήταν υποψήφιος της Κύπρου για την Προεδρία της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, (2016-2017) και απέτυχε να εκλεγεί με πολύ μικρή διαφορά ψήφων (90-94)

 • Από το 2002 ως το 2008 ήταν μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις Διακοινοτικές Συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

ξκ

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Προσπαθώ όσο γίνεται να αδειάσω το μυαλό μου από τις έγνοιες της ημέρας. Συνήθως διαβάζω, ακούω μουσική, γράφω ή κάνω κάτι χειρωνακτικό.

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας:

Το διάβασμα, η μουσική, η πεζοπορία, το γράψιμο, ο κινηματογράφος, το θέατρο. 

- Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Είχα την τύχη  να είμαι μέρος σε διάφορες σημαντικές στιγμές. Τίποτα σχεδόν στον δημόσιο χώρο δεν είναι έργο ενός μόνο ανθρώπου. Συγκρατώ ιδιαίτερα, με πολλή τρυφερότητα, την οργάνωση και διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

-Ποιος ο στόχος τα πλάνα σας κατά τη θητεία σας;

Επέστρεψα προ ημερών στην Κύπρο από την θέση του Πρέσβη της Κύπρου στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, για να αφιερώσω όλο τον χρόνο μου κατά τους επόμενους μήνες, ως Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, στην προσπάθεια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για να φτάσουμε επιτέλους σε διαρκή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που να επανενώσει τον τόπο και τους ανθρώπους του και να διασφαλίσει το μέλλον των παιδιών μας.

Tags
Ξένια Προδρόμου