Who is Who: Ανδρέας Π. Λουκά-Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Άμυνας

​​​​​​​Ποιος είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Π. Λουκά

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Ο Ανδρέας Π. Λουκά γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1959 είναι απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου.

Ο κ. Λουκά διαθέτει πλούσια εμπειρία στη Δημόσια Υπηρεσία, την οποία υπηρετεί από το 1987 προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε διάφορα Τμήματα και Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτά τα 33 χρόνια που υπηρετεί τη Δημόσια υπηρεσία, είχε υψηλά στις προτεραιότητές του να εξυπηρετήσει τον κάθε πολίτη, με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτούς που είχαν άμεση και απόλυτη ανάγκη, επεσήμανε στην Brief. Μάλιστα ο κ. Λουκά έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία για τις ακαδημαϊκές και τις επαγγελματικές του επιδόσεις.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας. Επιθυμία του όπως ανέφερε στην Brief, να συμβάλει στην στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Άλλωστε δηλώνει υπερήφανος για την ευκαιρία να υπηρετήσει στο Υπουργείο Άμυνας, τόσο που εύχεται από αυτό το πόστο να αφυπηρετήσει. 

Ο κ. Λουκά είναι παντρεμένος με τη Μαρία Στυλιανού και έχουν τρία παιδιά.

1

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο University of New Haven των ΗΠΑ,

 • Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση από το Cyprus International Institute of Management.

EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Διετέλεσε στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, για την περίοδο από 1 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2020.

 • Τον Απρίλιο του 2019, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λουκά διορίστηκε στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

 • Τον Οκτώβριο του 2019 προήχθη στη θέση του Γενικού Διευθυντή και τοποθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο  στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θέση την οποία κατείχε μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.

 • Διετέλεσε Διευθυντής της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων του Υπουργείου Εσωτερικών την περίοδο2015-2019. Στο ίδιο Υπουργείο, υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Έπαρχος Κερύνειας, καθώς και ως Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός.

 • Τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διορίστηκε ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Στο ίδιο Υπουργείο, από το 2005 έως το 2013,  υπηρέτησε ως Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός.

 • Από το 1998 μέχρι και το 2005, διετέλεσε Διευθυντής του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου και Ανώτερος Λειτουργός Αεροπορικών Μεταφορών και Αερολιμένων, στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

 • Κατά την περίοδο 1988-1998 υπηρέτησε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ως Διοικητικός Λειτουργός,

 • Τη διετία 1987-1988 διετέλεσε Βοηθός Φοροθέτης στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

2

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Ο κ. Λουκά υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.),

 • Αντιπρόεδρος του Επαρχιακού Τμήματος ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. Λευκωσίας και

 • Πρώην Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου ΠΑΣΥΔΥ Λευκωσίας.

 • Είναι Αντιπρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Συνδέσμου

 • Μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού

 • Μέλος του Συνδέσμου Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων, 

 • Μέλος της ΑΧΕΠΑ και 

 • Ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Hellenic Cultural Club του Πανεπιστημίου του New Haven στις ΗΠΑ. 

  χ

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα; 
Μια ώρα καθημερινού περπατήματος στο γραμμικό πάρκο στον Πεδιαίο ή ενασχόλιση τουλάχιστον μια φορά την βδομάδα με τον κήπο μου ή ένας καφές με εκλεκτούς φίλους.  Η φωτογραφία, ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι πιλόττας ή σκακιού τα οποία είναι σπάνια για μένα αυτή την περίοδο, προσφέρουν επίσης σημαντική ξεκούραση.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;
Αναλώνω  πολύ από το χρόνο μου για διεκπεραίωση  των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων και ως εκ τούτου ο διαθέσιμος χρόνος για ενδιαφέροντα είναι περιορισμένος.  Παρακολουθώ ανελλιπώς τις πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο το Κυπριακό, καθώς επίσης περιφερειακές και διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.  Ενημερώνομαι για όλα τα σηματικά προβλήματα που ταλανίζουν τη κοινωνία μας, με διάθεση εκεί που μπορώ να συμβάλω για την απαύλυνση ή την επίλυσή τους.

Ποια/ες θεωρείτε  ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία;
Είναι δύσκολο για κάποιον με πέραν των 33 χρόνων επαγγελματικής πορείας σε σημαντικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης να προσδιορίσει τις πιο σημαντικές ενέργειες.  Αυτό που μπορώ να αναφέρω είναι ότι στην πορεία μου είχα υψηλά στις προτεραιότητές μου να εξυπηρετήσω τον κάθε πολίτη, με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτούς που είχαν άμεση και απόλυτη ανάγκη.  Επιπρόσθετα, έθετα πάντοτε υψηλούς στόχους στους οργανισμούς όπου είχα την ευθύνη και θεωρώ ότι αυτό επενεργούσε θετικά στο παραγόμενο έργο.  Ο συνεχής εκσυγχρονισμός των αναγκαίων μέσων για επίτευξη του έργου μας, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και ο δημοκρατικός διάλογος, ήταν σημαντικά εργαλεία στην πορεία μου. 

Ποιος ο στόχος / τα πλάνα σας ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας;
Καταρχήν επιτρέψετέ μου να δηλώσω ότι είμαι υπερήφανος που μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω στο Υπουργείο Άμυνας και εύχομαι να αφυπηρετήσω από αυτό το πόστο.  Ελπίζω να συμβάλω με την εμπειρία μου ουσιαστικά στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.  Η αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων, η απόκτηση σύγχρονων και άριστης ποιότητας εξοπλισμών, η συνεχής αναβάθμιση και εκπαίδευση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, η  συνεχής αναβάθμιση των σχέσεων μας με περιφερειακές αλλά και διεθνείς  δυνάμεις θα είναι ο άξονας των ενεργειών μου. 

4

 

                                                                   

Tags
Ξένια Προδρόμου