Who is Who: Ανδρέας Παπαχαραλάμπους - Δήμαρχος Στροβόλου

Ποιός είναι ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους γεννήθηκε στον Στρόβολο στις 20 Μαΐου 1975.

Επέλεξε να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και στην πορεία απέκτησε μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο εξωτειρκό, επιστρέφει στην Κύπρο και αναλαμβάνει ως Διευθύνων Σύμβουλος στην  οικογενειακή επιχείρηση. 

Όπως επισήμανε Briefκαθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική του πορεία διαδραμάτισε το γεγονός ότι εργαζόταν κοντά στον πατέρα του, δίπλα του οποίου έμαθε ότι δεν μπορεί κανείς να τα μάθει μέσω της τυπικής εκπαίδευσης.

Σε ηλικία μόλις 26 χρόνων εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου.

Η Ιστορία, η πολιτική, οι βόλτες στις γειτονιές και κυρίως οι οικογενειακές στιγμές με την γυναίκα του Μικαέλα και τα  δύο παιδιά τους τον Bίκτωρα και την Βαλέρια. είναι που πλαισιώνουν τον ελεύθερο του χρόνο. 

Το 2016 εξελέγη Δήμαρχος στις Δημοτικές εκλογές και ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου 2017. Κύριος στόχος του ως Δήμαρχος, είναι να «έχουμε τον Στρόβολο που μας αξίζει».

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας . Το 1994 κατετάγη στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού. 

  • Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Reading του Ηνωμένου Βασιλείου.

  • Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics) στον τομέα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Διετέλεσε Πρόεδρος των Κυπρίων Φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την επιστροφή του στην Κύπρο ανέλαβε ως Διευθύνων Σύμβουλος σε  οικογενειακή επιχείρηση ενώ παράλληλα, σε ηλικία μόλις 26 χρόνων εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου.

  • Από το 2002-2016 υπηρέτησε την πόλη του συμμετέχοντας στα κοινά από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου Στροβόλου για 15 χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια κατείχε τη θέση του Αντιδημάρχου.

  • Στις Δημοτικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2016 εξελέγη Δήμαρχος και ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου 2017.

 

ΕΝΙΔΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  • Είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Στέγης Φροντίδας Ηλικιωμένων “Αγία Μαρίνα” – ΣΚΕ Στροβόλου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Άγιος Χριστόφορος.

  • Συμμετέχει ως μέλος του Συμβουλευτικού-Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για το Πρόγραμμα MPA Δημόσια Διοίκηση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

  • Επίσης είναι Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επισκέψεων και Ευημερίας Ασθενών του Νοσοκομείου «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ »

φ

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Με ξεκουράζει κυρίως το να περνώ χρόνο με την οικογένεια μου, να παίρνω βόλτα με τα παιδιά μου τη Βαλέρια και τον Βίκτωρα το σκυλάκι που υιοθετήσαμε πρόσφατα ή να παίζουμε στο πάρκο σκύλων στο πάρκο Αγίου Δημητρίου. 

Με ξεκουράζει επίσης και το να περπατώ στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου ή στις γειτονιές του Στροβόλου. Πάντοτε μου αρέσει να περπατώ σε διαφορετική γειτονιά, γιατί έτσι έχω την ευκαιρία να βλέπω από κοντά τους Στροβολιώτες και να έχω μια πιο άμεση επαφή μαζί τους. 

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Μου αρέσει πολύ η ιστορία και η πολιτική, για αυτό και διαβάζω αρκετά, παρακολουθώ διαλέξεις και συζητήσεις, μάλιστα πολλές από αυτές φιλοξενούνται και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου μας. 
Επίσης, μου αρέσουν οι τέχνες και ο πολιτισμός, προσπαθώ όσο μου το επιτρέπει το πρόγραμμά μου να παρακολουθώ θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Ανυπομονώ για το Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Στροβόλου που ανοίγει αυλαία σε λίγες μέρες, με ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, με κυπριακά και ελληνικά θεατρικά σχήματα και παραστάσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, όπως κάθε χρόνο. 

Μεγάλη μου αγάπη το ποδόσφαιρο και η καλαθόσφαιρα, πάντοτε χαίρομαι να παρακολουθώ τους αγώνες είτε στο γήπεδο είτε στην τηλεόραση.  

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Θεωρώ κάθε βήμα της επαγγελματικής μου πορείας σημαντικό διότι πιστεύω ότι όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Τα επιτεύγματα και τα λάθη μας ανήκουν και σε αυτά οφείλουμε το ποιοι είμαστε σήμερα. Ωστόσο, θα έλεγα ότι καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική μου πορεία διαδραμάτισε το γεγονός ότι εργαζόμουν στην οικογενειακή μας επιχείρηση δίπλα σε έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο όπως ο πατέρας μου ο μακαριστός Βίκτωρας Παπαχαραλάμπους. 

Διότι τα όσα έμαθα δίπλα του νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να τα μάθει μέσω της τυπικής εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συστήματος, κάποιες αξίες, αρετές και δεξιότητες δυστυχώς δεν διδάσκονται. Είμαι ευγνώμων στον πατέρα μου, στη μητέρα μου, στη σύζυγό μου Μικαέλα αλλά και σε όλους τους άλλους αγαπημένους ανθρώπους που έχω στον κύκλο μου που μου υπενθυμίζουν καθημερινά ότι στη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία το να είσαι πάνω από όλα άνθρωπος. 

-Ποιος ο στόχος /τα πλάνα σας ως Δήμαρχος Στροβόλου;

Κύριος στόχος μου είναι να έχουμε τον Στρόβολο που μας αξίζει. Για αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και άλλων λόγων, ο Δήμος μας δεν προχώρησε με την υλοποίηση έργων υποδομής. Θεωρώ ότι οι σχεδιασμοί μας βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά οι Δήμοι Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Λακατάμιας αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για την εκπόνηση μιας Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης, η οποία έχει ως γνώμονα την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αστικός ιστός, αποφεύγοντας τις αποσπασματικές προσεγγίσεις του παρελθόντος. Σε προτεραιότητα είναι βέβαια θέματα όπως η διαχείριση αποβλήτων, μέσω ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας, η δημιουργία υποδομών και η εισαγωγή συστημάτων Έξυπνης Πόλης, δράσεις βιώσιμης κινητικότητας και η αναβάθμιση του γραμμικού πάρκου του Πεδιαίου ποταμού. 

Φιλοδοξούμε ο Στρόβολος της νέας δεκαετίας να είναι ένας βιώσιμος, αειφόρος Δήμος, με ενισχυμένη την ανθεκτικότητά του απέναντι στην κλιματική αλλαγή και μειωμένες τις εκπομπές ρύπων. Δεν σας κρύβω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε τη φιλοδοξία να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις. Όραμά μας είναι να αναπτυσσόμαστε συνεχώς, με γνώμονα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, έχοντας ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις ευμετάβλητες συνθήκες της σύγχρονης πραγματικότητας.