Who is Who: Άννα Αριστοτέλους - Διευθύντρια Κεντρικών Φυλακών

Ποιά είναι η Άννα Αριστοτέλους, η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών

H Άννα Αριστοτέλους, γεννήθηκε στη Λευκωσία

Σπούδασε στιν Μεγάλη Βρετανία και είναι κάτοχος κάτοχος Πτυχίου Νομικής και Μεταπτυχιακού στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, καθώς και Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Από το 2014 είναι Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών της Κύπρου.

  • Επαγγελματική Κατάρτιση/ καριέρα

Την επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε ως δικηγόρος και στη συνέχεια εργάστηκε ως Συνεργάτης του Επιτρόπου Νομοθεσίας. Στη συνέχεια διορίστηκε στην Αστυνομία ως αξιωματικός στην εξειδικευμένη θέση Νομικού. Μεταξύ άλλων θέσεων, από το 2004 διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος τεσσάρων Αρχηγών Αστυνομίας, ως Ανώτερος Αξιωματικός και υπήρξε παράλληλα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol ως επίσημος εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξιοσημείωτη η ενεργή συμβολή της στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου κατά τη διαδικασία προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα αστυνομικά θέματα. 

Το 2013 μετακινήθηκε στο Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ως Ανώτερος Λειτουργός του Γραφείου του, όπου της ανατέθηκε η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και των Φυλακών.

Ο ρόλος της στη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου του Τμήματος Φυλακών ήταν καταλυτικός, και από τα τέλη Οκτωβρίου του 2014 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή Φυλακών. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Ο διορισμός μου στην παρούσα θέση είναι σημαντικός σταθμός στην καριέρα μου, όπως και ο διορισμός μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού EuroPris (European Prisons) των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης» είπε στην Brief, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τον διορισμό της.

Η θέση του Διευθυντή Φυλακών, εμπερικλείει πολλές προκλήσεις 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, σημειώνει,  «ωστόσο, καλούμαι καθημερινά να διαχειριστώ τις προκλήσεις αυτές, με αποτελεσματικότητα, στη βάση επαγγελματικών προτύπων σύγχρονης σωφρονιστικής υπηρεσίας και με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη διαφορετικότητα», επισημαίνει.

  • Την ρωτήσαμε τι την οδήγησε σε αυτή τη θέση 

Η Άννα Αριστοτέλους μας εξομολογείται ότι «πριν μου γίνει η πρόταση για τη θέση του Διευθυντή Φυλακών, είχα σκεφτεί ποτέ προηγουμένως, τον εαυτό μου στη θέση αυτή, και μάλιστα σε μια περίοδο αναταραχής στο Τμήμα Φυλακών με όλα τα αρνητικά αυτής της κατάστασης που επικρατούσε τότε, με τις αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμούς, την αυξημένη ενδοτμηματική βία, πολλά σκάνδαλα διαφθοράς, σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και άλλα».

Ο συνδυασμός στοιχείων του χαρακτήρα της καθώς και επαγγελματικές δεξιότητες την «έφεραν σε αυτή τη θέση». «Μ’ αρέσουν οι επαγγελματικές προκλήσεις και τα καινοτόμα πράγματα», μας είπε.

Αυτό που ξεκουράζει το βεβαρυμένο της πρόγραμμα είναι «η απόλυτη ησυχία – πράγμα σπάνιο - μιας και κτυπά συνέχεια το κινητό», μας εξήγησε. 

«Ωστόσο, αυτό που πραγματικά με ξεκουράζει – οποιαδήποτε μέρα - είναι η καθαρή συνείδηση πριν πάω για ύπνο», ανέφερε.

-Τα ενδιαφέροντα της

Παραδέχεται ότι με τα καθήκοντα της ως Διευθύντρια Φυλακών περιορίζεται ο χρόνος για ενδιαφέροντα αλλά νιώθει ευχαριστημένη και με πολύ απλά πράγματα της καθημερινότητας, «όπως να πάω ένα ταξίδι με φίλους, να ακούσω μουσική και να δω ταινίες που μου αρέσουν χωρίς να με διακόπτει το κινητό για δουλειά – που αυτό δεν σταματά ολόκληρο το 24ωρο». 

-Ποιός ήταν ο πρώτος στόχος της ως Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών 
Ο πρώτος στόχος, αφορούσε την αλλαγή φιλοσοφίας του τότε τιμωρητικού μοντέλου Φυλακών. Η φιλοσοφία μας διαπνέεται από αξίες που στόχο έχουν την θετική αλλαγή των ανθρώπων, κρατούμενους και προσωπικό, γι αυτό επενδύσαμε και επενδύουμε αρκετά στη μάθηση όλων, ώστε να μετατρέψουμε την υπηρεσία μας σε μαθησιακό οργανισμό, αλλάζοντας εντελώς τη νοοτροπία και την κουλτούρα του οργανισμού. Καταρχήν, η πρώτη αξία του τμήματος μας, αφορά την πεποίθηση που έχουμε ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν θετικά, που είναι η βάση της φιλοσοφίας μας. Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μία μέρα, διότι αυτό είναι μια ατέρμονη διαδικασία επένδυσης τόσο για το προσωπικό όσο και για τους κρατούμενους. Η προσπάθεια μας είναι οι κρατούμενοι μας, να γίνουν καλύτεροι διορθώνοντας τα λάθη τα οποία τους οδήγησαν στην φυλακή, και το προσωπικό, να εργάζεται στη βάση επαγγελματικών προτύπων με αποτελεσματικότητα, διευκολύνοντας την επανένταξη των κρατουμένων.

Στην αρχή δεν ήταν εύκολο εγχείρημα η εφαρμογή όλων των καινοτομιών που εφαρμόσαμε, καθώς ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένο, τόσο για την Κύπρο, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις εκτός Κύπρου. Το θετικό, ήταν ότι είμασταν συνεπείς στην επιτυχία των στόχων μας, και αρκετές από τις καινοτομίες που εφαρμόσαμε στο Τμήμα μας, εγκωμιάστηκαν ως καλές πρακτικές από το Συμβούλιο της Ευρώπης και καταγράφονται σε εκδόσεις τους. Μάλιστα, αρκετές σωφρονιστικές υπηρεσίες της Ευρώπης, μας επισκέπτονται για μελέτη του συστήματος μας, και εφαρμογή των δικών μας πρακτικών στο δικό τους σύστημα με τις ανάλογες προσαρμογές.

  • Ο Στόχος του 2020

Στόχος για το 2020 είναι η θέσπιση και εφαρμογή των εναλλακτικών μέτρων αντί της ποινής φυλάκισης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο Τμήμα μας να επιλύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, ακολουθώντας την σύγχρονη τάση των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου πέραν του 50% των περιπτώσεων των ποινών, αφορούν εναλλακτικά μέτρα αντί της ποινής φυλάκισης, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποφέρουν τεράστια οφέλη τόσο για την ίδια την κοινωνία όσο και για τους μικροπαραβάτες.

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ