Who is Who: Ανθή Κληρίδου – Γενική Δ/ντρια Αρχής Λιμένων Κύπρου

Ποια είναι η Γενική Διευθύντρια της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Ανθή Κληρίδου

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η κα. Ανθή Κληρίδου κατέχει τη θέση της Γενικής Διεύθυνσης στην Αρχή Λιμένων Κύπρου από τον διορισμό της το 2016.

Μπορεί να διορίστηκε διευθύντρια της ΑΛΚ πριν από 4 χρόνια, με πενταετές συμβόλαιο, αλλά η γνωριμία της με την Αρχή, καθώς και η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε στην Υπηρεσία αυτή πριν από 39 χρόνια, με τον διορισμό της ως Διοικητική Λειτουργός.

Η κα. Κληρίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία.

Μετά την αποφοίτηση της από το Παγκύπριο Γυμνάσιο ακολούθησαν οι σπουδές της στην Νομική στην Αθήνα κα στην πορεία απέκτησε δίπλωμα και στη πολιτική μηχανική.

Όντας δραστήριος άνθρωπος επιλέγει να έχει αρκετές ασχολίες και πέραν των επαγγελματικών και άλλων υποχρεώσεων με κύριο προσανατολισμό της την προσφορά, μέσα από τον εθελοντισμό και άλλες δραστηριότητες που αναφέρονται πιο κάτω.

Όπως υπογράμμισε η ίδια, «στόχος μου είναι η προσφορά υπηρεσιών σε τομείς που με ενδιαφέρουν και που έχουν σχέση με τον ίδιο τον άνθρωπο».

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Κύκκου (Τμήμα Θετικών Επιστημών) με άριστα.

  • Κατέχει πτυχίο Νομικής, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • Διαθέτει δίπλωμα στη Πολιτική Μηχανική 

  • Έχει αποκτήσει πτυχίο πιάνου

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Διορίστηκε στην Αρχή Λιμένων Κύπρου το 1981 ως Διοικητικός Λειτουργός και ανελίχθηκε στην διοικητική πυραμίδα.  

  • Το 2002 διορίστηκε στη θέση της Διευθύντριας Προσωπικού και Διοίκησης στην οποίαν υπηρέτησε για 15 περίπου χρόνια. 

  • Ταυτόχρονα εκτελούσε χρέη Γραμματέα Διοικητικού Συμβουλίου.

  • Το 2016 διορίστηκε στη θέση της Γενικής Διευθύντριας της Αρχής Λιμένων Κύπρου με πενταετές συμβόλαιο.

π

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;
Μετά από μία πιεστική μέρα, εκείνο που με ξεκουράζει είναι να περπατήσω στο γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου, σημειώνει στην Brief, που, δόξα τω Θεώ, το σπίτι μου βρίσκεται χτισμένο στις όχθες του.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;
Αγαπημένα ενδιαφέροντα της σημείωσε, είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η μουσική, να παίζει πιάνο, το διάβασμα, η κηπουρική, αλλά και ο εθελοντισμός.

Ποιες ενέργειες ξεχωρίζετε στη μέχρι τώρα πορείας σας;
Η κα. Κληρίδου σημείωσε πως με το τέλος του 2020 τελειώνει και το πενταετές συμβόλαιο της εργοδότησής της στην Αρχή Λιμένων, κάτι που όπως τόνισε, «για μένα θα είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής μου».

Παράλληλα, ανάμεσα στις ενέργειες που ξεχωρίζει στην πορεία της είναι ότι με το διορισμό της στη θέση της Γενικής Διευθύντριας ολοκληρώθηκε η εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού.

Μάλιστα όπως ανέφερε στην Brief, η συμφωνία παραχώρησης υπογράφτηκε μεταξύ της Κυβέρνησης και των τριών επενδυτών, της εταιρείας Eurogate για το τερματικό των εμπορευματοκιβωτίων, της DP World για το γενικό φορτίο και της P&O για τις θαλάσσιες υπηρεσίες.

«Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να μπορέσει να καταστεί δυνατή η ανάθεση των λιμενικών δραστηριοτήτων σε επενδυτές». 

 Αυτό αποτελεί σταθμό στα λιμενικά δρώμενα της Κύπρου, υπογράμμισε η κα. Κληρίδου.

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<

Ο ρόλος που διαδραματίζει τώρα η Αρχή είναι ρυθμιστικός δηλαδή ελέγχει, εποπτεύει και παρατηρεί κατά πόσον εφαρμόζονται οι Νόμοι και Κανονισμοί που διέπουν τις λιμενικές εργασίες.  Επίσης, συνέχισε, η Αρχή ως Ρυθμιστής έχει περιβληθεί με συγκεκριμένες εξουσίες και στη βάση του νέου νομοθετικού πλαισίου μπορεί να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι €40.000 σε περίπτωση που παραβιάζεται διάταξη Νόμου ή Κανονισμού ή Διατάγματος.

Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται κατόπιν έκδοσης αιτιολογημένης απόφασης του Γενικού Διευθυντή της Αρχής, αφού προηγουμένως παρασχεθεί το δικαίωμα ακρόασης στο επηρεαζόμενο πρόσωπο.

Νοείται ότι ο Γενικός Διευθυντής δύναται να εκδίδει μαζί με την απόφασή του, διαταγή με την οποία να απαγορεύει την είσοδο ή την παραμονή σκάφους στο λιμάνι ή την κατακράτηση σκάφους, οχήματος ή εμπορεύματος σε σχέση με το οποίο επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο μέχρις ότου γίνει η πληρωμή του διοικητικού προστίμου ή εκδοθεί Τραπεζική εγγύηση προς όφελος της Αρχής για ποσό ίσο με το διοικητικό πρόστιμο και υπό όρους που ορίζει ο Γενικός Διευθυντής.

Επίσης ο Γενικός Διευθυντής ενημερώνει το επηρεαζόμενο πρόσωπο για το δικαίωμά του να καταχωρήσει Ιεραρχική προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής.

φ

Άλλος σταθμός στη λιμενική ιστορία είναι η πολύ πρόσφατη ανάθεση του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας σε ιδιώτες επενδυτές, καθιστώντας την Κύπρο ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, επεσήμανε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Στο Παλιό λιμάνι της Λεμεσού, αξιοποιήθηκαν οι χώροι με ανάπλαση και αναπαλαίωση, με αρχιτεκτονική σύζευξη του παλιού με το μοντέρνο, καθιστώντας το όλο χώρο ως πόλο έλξης για τους Λεμεσιανούς αλλά και για πληθώρα επισκεπτών από όλη τη Κύπρο», ανέφερε στην Brief.

Tέλος, άλλη μια ενέργεια που ξεχωρίζει είναι τα φιλόδοξα σχέδια για το λιμάνι στο Λατσί, με μια επέκταση, ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται περισσότερα σκάφη.

Ποιος είναι ο στόχος σας για το 2020 και το άμεσο μέλλον;

Επειδή είμαι δραστήριος άνθρωπος, παραδέχεται, στόχος μου είναι η προσφορά υπηρεσιών σε τομείς που με ενδιαφέρουν και που έχουν σχέση με τον ίδιο τον άνθρωπο.  

Τέτοιος τομέας, εξήγησε στην Brief, είναι ο εθελοντισμός καθώς αποτελεί έμπνευση για την ίδια.  
«Συνεπώς ο προσανατολισμός μου θα είναι τέτοιος που να με ξεκουράζει ψυχικά και να με ανεβάζει πνευματικά».
 

Tags
Ξένια Προδρόμου