Who is Who: Αντιγόνη Κωμοδίκη - Γενική Διευθύντρια JA

Ποια είναι η Αντιγόνη Κωμοδίκη, Γενική Διευθύντρια του Junior Achievement

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η Αντιγόνη Κωμοδίκη, είναι μητέρα δύο αγοριών, έχει πιεστικό πρόγραμμα και δεν σταματά να διαβάζει, να ερευνά και να εκπαιδεύεται, μέσα από βιβλία, προγράμματα, ταξίδια και κυρίως μέσα από τα μάτια των παιδιών της.

Μέσα από την συμμετοχή της σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει και να αγαπήσει την επιχειρηματική εκπαίδευση, σημειώνει στην Brief.

Ανάμεσα στους στόχους της κας Κωμοδίκη, είναι να ενταχθεί το μάθημα της επιχειρηματικότητας στην υποχρεωτική εκπαίδευση και στο επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς όπως τόνισε, η επιχειρηματικότητα αφορά την παροχή ίσως ευκαιριών σε ΟΛΑ τα παιδιά.

Η κα. Κωμοδίκη εργάστηκε ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για 17 χρόνια. Από τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Junior Achievement Cyprus.

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια συντόνισε 5 ευρωπαϊκά έργα στο πλαίσιο του Erasmus+ και Comenius και έλαβε μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά σεμινάρια, συναντήσεις και έργα. Το 2017, ένα από τα έργα μου έλαβε το Εθνικό Βραβείο για την Προώθηση της Επιχειρηματικότητας στην Κύπρο και εκπροσώπησα την Κύπρο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για την Προώθηση της Επιχειρηματικότητας.

γ

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Έχει πτυχίο στη Διδασκαλία, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, (1999-2002).

 • Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και PGCE στην Εκπαίδευση με χαρίσματα, Brunel University of West London, UK (2005-2006 )

 • Υποψήφιος Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΠΑΚ (2016 - σήμερα).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Δάσκαλος Δημοτικού Σχολείου στο Ελληνοκυπριακό Δημοτικό Σχολείο Κύπρου και Η.Β (2003-2018).

 • Συντονιστής Προγράμματος 2017-2018, Junior Achievement Cyprus

 • Chief Executive Officer, Junior Achievement Cyprus (2018-2019)

 •  Γενική Διευθύντρια του Junior Achievement (2019 - σήμερα)

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Δημοσιεύσεις:

 • 2021 Komodiki, A., Charalambides, A., & Ioannou, A. (2021). The development of environmental science agency for primary school students through an environmental entrepreneurship intervention programme. Entrepreneurship Education, 4(3), 273-289.

 • 2018 Κωμοδίκη, Α. (2018) Η εφαρμογή της επιχειρηματικότητας στη εκπαιδευτική πολιτική. Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές. Στο Λ. Συμεού, Θ. Θάνος & Μ. Βρυωνίδης. (Επίμ.), 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης. Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση. 27-28 Απριλίου 2018 (σσ. 893-908). Λευκωσία: Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

3
Διακρίσεις:

 • 2021 NATIONAL AWARD for the Promotion of Entrepreneurship by the Ministry of Energy, Commerce, Industry and Tourism of Cyprus for the project ‘Little Sociopreneurs’– July 2021.

 • 2021 Cyprus Educational Leaders Award for the project ‘Little Sociopreneurs’– July 2021

 • 2017 NATIONAL AWARD for the Promotion of Entrepreneurship by the Ministry of Energy, Commerce, Industry and Tourism of Cyprus – June 2017

 • 2017 Best Education Practices Award by the foundation for the Management of European Lifelong Learning Programmes of Cyprus – May 2017

2

-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Πιεστικές μέρες πλέον είναι όλες οι μέρες! Ξεκουράζομαι όταν μιλάω με τα δύο μου αγόρια και συζητάμε τη μέρα τους και γελάω με όλα αυτά που μου διηγούνται. Αγαπώ να πηγαίνω με την οικογένεια μου εκδρομές, κυρίως επιλέγουμε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους και αν έχει ένα πράγμα που είμαι περήφανη είναι που ενέπνευσα τα παιδιά μου να αγαπήσουν τον πολιτισμό. Μας αρέσει επίσης πολύ να βλέπουμε ταινίες μαζί και να τις συζητάμε.

Με ξεκουράζει ακόμη η παρέα των φίλων μου, εκεί όπου δεν υπάρχουν politics, που μπορείς να εκφράζεσαι όπως ακριβώς νιώθεις, να μιλάς και να ακούς χωρίς περιορισμούς.

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Το επόμενο ταξιδιωτικό μου πρότζεκτ. Πάντα υπάρχουν εισιτήρια στο inbox μου για το επόμενο ταξίδι. Είτε είναι ταξίδι εργασίας είτε οικογενειακό. Ενδιαφέροντα έχω πολλά αλλά κανένα δεν το κάνω με τόση αγάπη όσο να ταξιδεύω. Τα παιδιά μου ταξιδεύουν από όταν ήταν μερικών μηνών, γιατί εγώ δεν μπορούσα να στερηθώ τα ταξίδια.

Όσον αφορά τώρα τα επαγγελματικά μου ενδιαφέρονται διαβάζω και ασχολούμαι πολύ με την επιχειρηματική εκπαίδευση. Είναι και ο τομέας του διδακτορικού μου οπόταν η καινούρια γνώση είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Είτε αυτή αφορά απλή γνώση, απλή ενημέρωση είτε αφορά καινούρια πολιτική, είτε καλές πρακτικές.

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Η ενασχόλησή μου με τα ευρωπαϊκά προγράμματα ήταν αυτή που δημιούργησε νέους ορίζοντες. Με ώθησε να ξεφύγω από το στενό περιβάλλον της Κύπρου και να αναζητήσω ευκαιρίες και συνεργασίες εκτός Κύπρου. Μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα προέκυψε και η μεγάλη αγάπη για την επιχειρηματική εκπαίδευση. Ακριβώς επειδή είδα τον αντίκτυπο στα παιδιά και το πάθος με το οποίο προωθούσαν την ιδέα τους. Από εκεί και πέρα, πήρα την απόφαση να μετακινηθώ στο χώρο της επιχειρηματικής εκπαίδευσης και έτσι προέκυψε και η θέση στο Junior Achievement. Σημαντικές στιγμές ήταν η βράβευση του Οργανισμού με το Βραβείο Πρότυπου Οργανισμού για την σημαντική ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, η Υποψηφιότητα του JA Worldwide για το Νόμπελ Ειρήνης, καθώς και η συμμετοχή μου σε καινοτόμα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε παιδιά, νέους και γυναίκες.

Σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ σημαντική ενέργεια την έναρξη του διδακτορικού μου στην Περιβαλλοντική Επιχειρηματική Εκπαίδευση, αφού με καθοδήγησε να δω την ‘άλλη’ οπτική της επιχειρηματικότητας και να επιβεβαιώσω ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να προωθείται πάντα με ηθικό τρόπο και να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

-Ποιος ο στόχος / τα πλάνα σας ως CEO του JA

Στόχος μου είναι να καταστεί ο Οργανισμός ως σημαντικό κέντρο παροχής της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, όπως και να μπορέσουμε κάποια στιγμή να εντάξουμε το μάθημα της επιχειρηματικότητας στην υποχρεωτική εκπαίδευση και στο επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι απλά ένας οικονομικός όρος, μία πρακτική που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη. Στη δική μας περίπτωση αφορά την παροχή ίσως ευκαιριών σε ΟΛΑ τα παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού πλαισίου και καταγωγής. Αφορά στη μετατροπή των ιδεών σε πράξη πάντα με γνώμονα την βελτίωση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνθηκών. Θέλουμε να καταστήσουμε τα παιδιά φορείς θετικής αλλαγής όχι στο μέλλον, αλλά τώρα!

 

Tags