Who is Who: Αντώνιος Αντωνίου - Πρόεδρος της ΟΕΒ

Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Αντώνιος Αντωνίου

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο κ. Αντώνιος Αντωνίου γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1954.

Κατά την πορεία της καριέρας και της ζωής του είχε την τύχη και ευκαιρία όπως εξομολογήθηκε στην Brief, να ζήσει και να εργαστεί σε διάφορες εταιρείες και οργανισμούς, κάποιες με βάση την Κύπρο και άλλες το εξωτερικό.

Η τελευταία του επιστροφή στη βάση του στην Λευκωσία έγινε τον Δεκέμβριο του 2006. Έκτοτε διαμένει στην Έγκωμη.

Ο τομέας των σπουδών του, η Βιολογία και οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές.

Η επαγγελματική του πορεία έχει τη βαρύτητα των θέσεων στις οποίες έχει ηγηθεί.

Δεν του αρέσει να επαναπαύεται στην comfort zone του όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά να τολμά να φεύγει από την μια οικονομική δραστηριότητα ή θέση και να αναλαμβάνει κάτι εντελώς καινούργιο.

Πιστεύει στη δια βίου μάθηση και την επιδιώκει μέσα από το διάβασμα, συζητήσεις και παρακολούθηση προγραμμάτων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων του οποίου είναι Μέλος από τον Ιούλιο του 2011.

«Πρώτιστη προτεραιότητά μου ως Πρόεδρος, θα είναι η προώθηση συμμετοχής της ΟΕΒ στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

 ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου όπου απόκτησε πτυχίο Bsc (Hons) στην Βιολογία.

  • Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών  Υπολογιστών (Postgraduate Diploma in Computer Science) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Εργάστηκε 5 χρόνια ως Βιοχημικός/Μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μετά για 3 χρόνια ως Αναλυτής Συστημάτων στην British Gas επίσης στο Λονδίνο.

  • Το 1983 υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της εταιρείας ΑΜΕΡ στην Κύπρο όπου διετέλεσε ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής μέχρι το 1998. 

  • Από το 1998 μέχρι το 2006 διετέλεσε Senior Vice President (Operations and Systems) της Nielsen στην Ευρώπη και μέλος του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Nielsen, με βάση το Βέλγιο.

  • Από τον Φεβρουάριο του έτους 2008 διατελεί Εκτελεστικός Πρόεδρος της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  • Από την 1η Ιανουαρίου 2021 εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων του οποίου είναι Μέλος από τον Ιούλιο του 2011.

  • Από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 διετέλεσε Μέλος και της Εκτελεστικής Επιτροπής του.

v


-Τι σας ξεκουράζει μετά από μία πιεστική ημέρα;
Μετά από μία πιεστική μέρα με ξεκουράζει περισσότερο ένα ουίσκι και να αφήσω το μυαλό μου να χαλαρώσει και να αφομοιώσει τα της ημέρας παίζοντας CandyCrush.

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;
Θα έλεγα ότι σήμερα δεν έχω ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Μου αρέσει πολύ η δια βίου μάθηση η οποία καλύπτεται από διάβασμα, αλλά και παρακολούθηση προγραμμάτων και σειρών από την τηλεόραση, καθώς και από ταξίδια στο εξωτερικό. Συζητήσεις για ευρεία γκάμα θεμάτων με μια καλή παρέα σε ένα συμπόσιο με ωραίο φαγητό και με συνοδεία ένα καλό κρασί με ολοκληρώνει. 

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Στην πορεία του καθενός πιστεύω πως έρχονται και δίνονται πολλές ευκαιρίες. Τις πλείστες φορές είναι αδύνατο να προβλέψουμε που θα μας βγάλει μια απόφαση και τείνουμε να προτιμούμε τη σιγουριά και τη ζώνη άνεσης μας (comfort zone). Για μένα θα έλεγα ότι οι πιο σημαντικές μου ενέργειες ήταν να τολμώ να φεύγω από την μια οικονομική δραστηριότητα ή θέση και να αναλαμβάνω κάτι εντελώς καινούργιο.

h

 -Ποιος είναι ο στόχος / τα πλάνα σας ως Πρόεδρος της ΟΕΒ για τη θητεία σας;
Αποχαιρετούμε μια από τις πλέον απρόβλεπτες χρονιές της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας και μια από τις πιο ανατρεπτικές σε ότι αφορά τις οικονομικές προβλέψεις. Το 2020 ήταν ένα έτος που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια ως το έτος της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Στόχος μας για το 2021 πρέπει να είναι από την μια να εστιάσουμε την προσοχή μας στους μηχανισμούς εκείνους οι οποίοι να μειώσουν στο δυνατό την οικονομική δυσχέρεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των εργαζομένων και συμπολιτών μας, και από την άλλη να τεθούν οι σωστές βάσεις και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να επωφεληθούμε από την ανάπτυξη της μετά-πανδημίας εποχής που θα μας βρει γύρω στα μέσα του 2022. 

Επίσης η οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας έχει επιβεβαιώσει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη για συμμετοχή της ΟΕΒ στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε ανάλογες περιστάσεις. Συγκεκριμένα, πρώτιστη προτεραιότητά μου ως Πρόεδρος, θα είναι η προώθηση συμμετοχής της ΟΕΒ στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων της Δημοκρατίας, με στόχο την ορθή τροφοδότηση του Κράτους για την εκάστοτε κατάσταση στις οικονομικές δραστηριότητες και για τη λήψη βέλτιστων αποφάσεων που δεν θα τις καταπνίγουν.

h
 

Tags
Ξένια Προδρόμου