Who is Who: Άριστος Δαμιανού - Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών

Ποιος είναι ο Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Άριστος Δαμιανού γεννήθηκε το 1972 στην κατεχόμενη σήμερα Αμμόχωστο. Είναι απόφοιτος του Λυκείου Μακαρίου Γ’ στη Λάρνακα. Υπηρέτησε την Εθνική Φρουρά στην 185 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού ως Λοχίας. Ζει στη Λευκωσία από το 1998, όπου εργάζεται ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος.

Ξεχωρίζει την κοινοβουλευτική του δράση στην επαγγελματική του πορεία, αλλά και την συμμετοχή του σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ανέφερε στην Brief.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ.

Είναι παντρεμένος με τη νομικό – διεθνολόγο, Σταύρη Καλοψιδιώτου και έχουν έναν γιο. Η πρώτη του έγνοια στον ελεύθερο του χρόνο, όπως σημειώνει, είναι να αφιερώνεται στην οικογένεια του. Είναι λάτρης της μουσικής, των βιβλίων και του αθλητισμού.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής του Πανεπιστημίου Middlesex (LL.B Hons).

 • Έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LL.M) with Merit. Η διατριβή του αφορούσε την κρατική κυριαρχία και την επίδραση του κοινοτικού δικαίου στην έννομη τάξη των κρατών μελών. 

2

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Διετέλεσε πρόεδρος της ΔΗΚΦΑ – Προοδευτικής Αγγλίας, μέλος του Εκτελεστικού και Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ και Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσης..

 • Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ. Είναι Επικεφαλής του Τομέα Δικαιοσύνης και μέλος του Γραφείου Κυπριακού.

 •  Συμμετείχε στη Συντακτική Επιτροπή για την ετοιμασία Συντάγματος επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και στη Διαπραγματευτική Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις επί Προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. 

 • Εκλέγηκε Βουλευτής Λευκωσίας το 2011 και επανεκλέγηκε το 2016 και το 2021.

 • Κατέθεσε σωρεία προτάσεων νόμου και/ή συμμετείχε ενεργά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες», για τη σύγκρουση συμφέροντος, για το Σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης, ενώ πιο πρόσφατα υιοθετήθηκε πρόταση νόμου του για ριζική αναθεώρηση του ορισμού του εγκλήματος του βιασμού.

 • Είναι επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στον Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο.

 • Επί σειρά ετών ήταν επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας του Κοινοβουλίου στη Διακοινοβουλευτική Σύνοδο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ. Θήτευσε ως μέλος των Επιτροπών Άμυνας, Θεσμών και Ελέγχου.

 • Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Κατά τη διάρκεια των σπουδών του πρωτοστάτησε στην ενοποίηση του κυπριακού φοιτητικού κινήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήταν διασπασμένο ένεκα των τραγικών γεγονότων του 1974.

 • Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου.

 • Είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής, μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας των Μελών της Βουλής και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

 • Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών ηγήθηκε της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσφατα κατέθεσε πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος με σκοπό τη δημιουργία αυτόνομου δικαιώματος σε υγιές περιβάλλον.

 • Συμμετείχε ενεργά στον καταρτισμό της Ομόφωνης Έκθεσης της Βουλής για το Τραπεζικό Σκάνδαλο. 

 • Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων και διασκέψεων στην Κύπρο και το εξωτερικό με επίκεντρο το κυπριακό, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ΕΕ.

-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Η αλήθεια είναι πως όταν βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής δράσης, πρώτη σου έγνοια στην προσωπική ζωή είναι να ξεκλέβεις χρόνο για την οικογένεια. Οπόταν αφιερώνω τα πολύτιμα ελεύθερα βράδια στη γυναίκα μου και τον γιο μας. Με ξεκουράζει να νιώθω πως περνώ ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια, συζητώντας, βλέποντας μια καλή ταινία και σταθερά παρακολουθώντας ποδόσφαιρο με τον Άρη. 

2

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας

Ακούω μουσική. Σχεδόν όλων των ειδών. Από κλασική και από τζαζ μέχρι ροκ και από ποιοτικό ελληνικό τραγούδι μέχρι έθνικ μουσική. Μου αρέσει το καλό βιβλίο αν και ο όγκος μελέτης που απαιτεί το Κοινοβούλιο μού στερεί χρόνο από το διάβασμα. Αγαπώ τον αθλητισμό και είμαι λάτρης του ποδοσφαίρου. Πρέπει να υπάρχει ανυπέρβλητο κώλυμα για να μην παρακολουθήσω τις αγαπημένες μου ομάδες να αγωνίζονται.

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Υπήρξαν μερικοί σημαντικοί σταθμοί. Αν θα έπρεπε να σταχυολογήσω κάποιους θα στεκόμουν στην κοινοβουλευτική δράση. Ξεχωρίζω τη συλλογική μας προσπάθεια για εκσυγχρονισμό νομοθεσιών που ενισχύουν τη χρηστή διοίκηση και το κράτος δικαίου: για το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφέροντος, για το «πόθεν έσχες», για τη διαφάνεια στις δημόσιες προσφορές, για την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών και τη διεύρυνση δικαιωμάτων και ελευθεριών, την ψήφιση νέου ορισμού για το έγκλημα του βιασμού και ασφαλώς την προώθηση και ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μια σημαντική αλλά αθέατη πλευρά είναι η κοινοβουλευτική δράση στο εξωτερικό και η συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς. Για αρκετά χρόνια δώσαμε μάχες και προσωπικά άντλησα σημαντικές εμπειρίες ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

-Ποιος ο στόχος/τα πλάνα σας ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών;

Η Επιτροπή Εσωτερικών καλείται να ρυθμίσει αλλά και να ασκήσει έλεγχο γύρω από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η ηχορύπανση, η πυρόσβεση, η μετανάστευση, ο ρόλος και η αποστολή των μίντια κ.α.

Από τον περασμένο Ιούλιο και αφού είχαμε εν τω μεταξύ ψηφίσει τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουμε ετοιμάσει ένα φιλόδοξο πλάνο μέχρι το Δεκέμβριο που περιλαμβάνει την προώθηση νομοσχεδίου για τον λεγόμενο Επενδυτικό Νόμο, που αφορά μεγάλες αναπτύξεις πέραν των €20εκ., νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου που αφορούν την ηχορύπανση και την οχληρία, τις διατηρητέες οικοδομές, τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, κ.α. Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτεπάγγελτα θέματα όπως τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων, την ασφάλεια των οικοδομών και άλλων υποδομών, την προστασία των διατηρητέων από αυθαίρετες ενέργειες, την ασφάλεια των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνων) κτλ.

Συνάμα συνεχίζουμε τη συζήτηση γύρω από τον εκλογικό νόμο και τη ρύθμιση ορισμένων πρακτικών πτυχών εν όψει των Προεδρικών εκλογών. Το σύνολο των εκλογικών ζητημάτων είναι σταθερά στο πινάκιο της Επιτροπής Εσωτερικών, όπως και η παρακολούθηση της εφαρμογής της Μεταρρύθμισης που ψηφίσαμε μετά από δέκα χρόνια προσπαθειών.

3