Who is Who: Αυτοί οι 10 διοικούν το ΡΙΚ

Ποια είναι τα άτομα που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ

Τo Ραδιοφωνικό ‘Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) είναι ο μοναδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Κύπρου.

Εν μέρει το σημερινό του όνομα, προέρχεται από τα αρχικά του BBC, δηλαδή στα Αγγλικά το ΡΙΚ αναφέρεται ως CyBC που σημαίνει Cyprus Broadcasting Corporation (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου).

Σκοπός του είναι να χρησιμοποιεί το σύνολο των εισοδημάτων του για την προώθηση της αποστολής του η οποία είναι η παροχή αντικειμενικών πληροφοριών πολιτισμού και ψυχαγωγίας για την Κύπρο.

Επιπλέον, χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι μέλος σε διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της EBU και του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού των Αδέσμευτων Χωρών (BONAC). 

Το ξεκίνημα
Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 1953, στις 17:00 μ.μ. άρχισε επίσημα τις εκπομπές του, ως Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία (Cyprus Broadcasting Service, CBS), η οποία ιδρύθηκε από τις Αγγλικές αποικιοκρατικές αρχές.

Αρχικά, μετέδιδε τα προγράμματά της στα Ελληνικά, στα Τουρκικά και στα Αγγλικά και εξέπεμπε σε μεσοπρόθεσμα μήκη κύματος 434 και 495 μέτρων. 

Τρία χρόνια αργότερα, το CBS ξεκίνησε τις πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές του, την 1η Οκτωβρίου 1957 και οι οποίες αρχικά ήταν πέντε μέρες την εβδομάδα, με ένα μέσο όρο διαρκείας τριών ωρών καθημερινά. 

Την 1η Ιανουαρίου του 1959, η Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία μετονομάστηκε σε Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου σύμφωνα με τον Περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμο (Κεφάλαιο 300Α).

Η μεγάλη ανάπτυξη του κρατικού φορέα ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου 1960 όταν η Κύπρος ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, και από τότε λειτουργεί ως Ημικρατικός Οργανισμός

Το 1982 πραγματοποιείται η πρώτη έγχρωμη μετάδοση, ενώ ο οργανισμός συνδέεται με μόνιμη βάση με την EBU για καθημερινή λήψη και μετάδοση ειδήσεων από όλη την υφήλιο.

Ως αποτελεσματικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, το ΡΙΚ είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης που απαιτείται βάσει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα
Το ΡΙΚ μεταδίδει τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα. Τα τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα (πρώτο, δεύτερο, τρίτο και ΡΙΚ Classic) έχουν ως στόχο να μεταδίδουν προγράμματα ποιότητας, να παρέχουν πληροφορίες και να ψυχαγωγούν το Κυπριακό κοινό με διάφορες ενημερωτικές και πολιτιστικές εκπομπές, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Μεταδίδουν προγράμματα σε διάφορες γλώσσες σε 24ωρη βάση

Διαδικαστικα
Το ΡΙΚ διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από εννέα μέλη που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο για περίοδο τριών χρόνων. 

Ο Ανώτερος Εκτελεστικός Λειτουργός του Ιδρύματος είναι ο Γενικός Διευθυντής, στον οποίο, σύμφωνα με τον νόμο περί Ραδιοφωνίας “το ‘Ιδρυμα μεταβιβάζει όσες από τις αρμοδιότητες του είναι απαραίτητες για να τον διευκολύνει να διεκπεραιώνει αποτελεσματικά τις εργασίες του.”

Το πιο κάτω Διοικητικό Συμβούλιο διορίστηκε το 2019.

Οι δέκα που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο ΡΙΚ

 • Όνομα / Θέση/  Ιδιότητα
 1. Γρηγόρης Μαλιώτης - Γενικός Διευθυντής 
  στ

  ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 2. Ανδρέας Φράγκος - Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου (Δικηγόρος)
  ψ
 3. Γιάννος Πανταζής – Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΡΙΚ, (Γενικός Διευθυντής σε Όμιλο Εταιρειών)
  Κ
 4. Μαρία Χριστοφίδου – Μέλος, (Δικηγόρος)
  κοκκινη
   
 5. Ελένη Λουκά – Μέλος, (Δικηγόρος)
  κοκκινη
   
 6. Ιορδάνης Παλληκαράς – Μέλος, (Πρώην Διευθυντής Προγραμματισμού και Ανάπτυξη Διεθνών Δικτύων ΑΤΗΚ)
  Κ
   
 7. Δρ. Ιωάννης Τσαγγαρίδης – Μέλος, (Χειρούργος Οδοντίατρος)
  κ
   
 8. Χάρης Νεοφύτου – Μέλος, (Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου)
  Κ
   
 9. Σταύρος Ιωακείμ – Μέλος, (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός)
  ςσ
   
 10. Δρ. Νεόφυτος Λαμπερτίδης – Μέλος, (Πανεπιστημιακός)
  4

Σύντομα Βιογραφικά του Γενικού Διεθυντή, Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΔΣ του ΡΙΚ

 

Γρηγόρης Μαλιώτης - Γενικός Διευθυντής
Ο Γρηγόρης Μαλιώτης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1960.

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Με την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας του εκπαίδευσης στην Πάφο και των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου απέκτησε πτυχίο ( BSSE) και μεταπτυχιακό (MSSE) από το Purdue University στον κλάδο της Ηλεκτρολογικής Μηχανικής, με ειδίκευση στη Ρομποτική και την Αυτοματοποίηση.

 • Συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Georgia Institute of Technology όπου απέκτησε διδακτορικό (PhD) στον τομέα της Ηλεκτρολογικής Μηχανικής. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ( MBA).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Εργάστηκε επί σειρά ετών στο εξωτερικό σε μεγάλους οργανισμούς μεταξύ των οποίων η Boeing Aerospace/ΝΑSΑ στο Kennedy Space Center.

 • Διετέλεσε Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,

 • καθηγητής στο πανεπιστήμιο Florida Institute of Technology,

 • καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κατά την περίοδο 2010-2013.

 • Το 1991 προσλήφθηκε στο ΡΙΚ ως Τμηματάρχης Μελετών και Εγκαταστάσεων. Ακολούθως διορίστηκε Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, και από το Δεκέμβριο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015 διετέλεσε Αν. Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ .

 •  Διορίστηκε εκ νέου Αν. Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ το Δεκέμβριο του 2019.

Ανδρέας Φράγκος - Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Ανδρέας Φράγκος γεννήθηκε στην Λεμεσό την 16ή Ιουλίου 1975.
Είναι έγγαμος με την Πολίνα Νεοφύτου και έχουν αποκτήσει τρεις γιους.

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις Δυνάμεις Καταδρομών (Δ.Κ.) και έπειτα μετέβη στην Αθήνα όπου και απέκτησε πτυχίο Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 • Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο από το Kingston University του Λονδίνου στην Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών εκτός του Δικαστηρίου (Alternative Dispute Resolution).

 • Κατέχει τον τίτλο του Barrister at Law και είναι μέλος του Honourable Society of Lincoln’s Inn του Λονδίνου.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Διατηρεί δικό του δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό.

 • Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, όπως και μέλος διάφορων κοινωνικών συνόλων.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Είναι αδειούχος Σύμβουλος Αφερεγγυότητας μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και μέλος του Bar of England and Wales.

 • Είναι μέλος του Chartered Institute of Arbitrators του Λονδίνου.

 • Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Cyprus Arbitration Forum.

 • Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Αθήνας (ΕΦΕΚ).

 • Έχει δημοσιεύσει διάφορα νομικά και άλλα άρθρα.

Γιάννος Πανταζής – Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΡΙΚ

ΣΠΟΥΔΕΣ:

 • Σπούδασε στην Αμερική από όπου πήρε το BSc στο Hotel Administration από το Cornell University και
 • Μ.Β.Α. στην Γενική Διεύθυνση από το Harvard University.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα του από τον ξενοδοχειακό τομέα το 1989 και συγκεκριμένα από το Meridien στο Παρίσι ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στο τομέα της Ανάπτυξης.

 • Ακολούθως εργάστηκε ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Πωλήσεων & Ανάπτυξης στο Meridien Middle East του Abu Dhabi.

 • Από το 1994 μέχρι το 2000 εργάστηκε στο Amathus Group ως Γενικός Διευθυντής της Amathus Navigation και για τρία χρόνια ως Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος. Α

 • Από το 2000 μέχρι το 2005 διετέλεσε σημαντικό στέλεχος στον οργανισμό Louis, στον οποίο πρόσφερε τις υπηρεσίες του από διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις και βοήθησε στη δυναμική ανάπτυξη του οργανισμού. Είναι Διοικητικός Σύμβουλος της Εταιρείας D.H. Cyprotels Public Ltd από το Φεβρουάριο του 2005, στην οποία είναι Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής.


ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ