Who is Who: Βασίλης Δημητριάδης - Υφυπουργός Ναυτιλίας

Ποιος είναι ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, κατέχει ένα πλούσιο και γεμάτο «θάλασσα» βιογραφικό.

Από το 1998 ήταν λειτουργός της Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου, (το οποίο μετονομάστηκε σε Υφυπουργείο αργότερα). Το 2004 ορίστηκε ως ο πρώτος ναυτιλιακός Σύμβουλος της Κύπρου στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε, κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Κύπρο με απόσπαση από το Κυπριακό Δημόσιο, στη μόνιμη αντιπροσωπεία σε θέματα θαλάσσιων μεταφορών. Μετά, όταν έληξε η θητεία του, επέστρεψε στην Κύπρο. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Έπειτα με απόσπαση και πάλι από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας που άνηκε, κλήθηκε να αναλάβει τον συντονισμό όλων των Ευρωπαϊκών θεμάτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της ναυτιλίας.

«Εκεί χειριζόμουν όλα τα Ευρωπαϊκά θέματα, είτε αυτά αφορούσαν τη ναυτιλία, την κυπριακή αεροπορία και όλο το φάσμα των Ευρωπαϊκών θεμάτων που εμπίπτουν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων», ανέφερε.

Όπως εξήγησε στην Brief, το 2013 διεκδίκησε μια θέση (υπάρχουν θέσεις στις Βρυξέλλες οι οποίες απευθύνονται σε δημόσιους λειτουργούς των 27 κρατών μελών, που είναι εμπειρογνώμονες σε συγκεκριμένα θέματα και εργάζεσαι όχι για τη χώρα σου αλλά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μας εξήγησε), ώστε να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και για 6 χρόνια εργαζόμουν με απόσπαση από την ΚΔ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως Εθνικός Εμπειρογνώμονας.

«Θεωρείται επένδυση για μια χώρα και είναι τιμητικό να στέλνει ανθρώπους από το δυναμικό της για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ΕΕ. Είναι μια ανταλλαγή, όπου εσύ προσφέρεις τις γνώσεις και την εμπειρία σου και παράλληλα αποκτάς την τεχνογνωσία, την δικτύωση με επαφές, επιπλέον γνώσεις και εμπειρίες για να μπορείς αύριο επιστρέφοντας πίσω στη χώρα σου να προσφέρεις όλα όσα κέρδισες.

«Στα 16 ολόκληρα χρόνια, από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και από διάφορα πόστα υπηρέτησα στις Βρυξέλλες τα 12», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, πέντε χρόνια ως σύμβουλος σε ναυτιλιακά θέματα και τα υπόλοιπα ως εθνικός εμπειρογνώμονας της ΕΕ.

«Μετά το κάλεσμα του ΠτΔ επίσπευσα την ολοκλήρωση της θητείας μου και επέστρεψα στην Κύπρο», επεσήμανε.

>>> Όλες οι προσωπικότητες που παρουσίασε η στήλη Who is Who <<<

Η μακρά εμπειρία του στον τομέα της ναυτιλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με τις σπουδές και την προσωπικότητα του, οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον επιλέξει για να πάρει το «τιμόνι» του υφυπουργείου Ναυτιλίας από την κ. Νατάσα Πηλείδου και να αναλάβει επίσημα από χθες 10/7 ως ο νέο Υφυπουργός του εν λόγω Υπουργείου.

Δ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Η Κύπρος όλη είναι μεγάλη αγάπη, δήλωσε στην Brief, αλλά παραδέχτηκε ότι έχει μια μικρή αδυναμία στη Λεμεσό που τον έμαθε να αγαπάει τη θάλασσα.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ν

Σπουδές:

  • Είναι κάτοχος πτυχίου Business Economics με Πληροφορική του Πανεπιστημίου του Surrey της Μεγάλης Βρετανίας  (1994)

  • Απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση, από το ίδιο πανεπιστήμιο, το 1995

  • Από το 2001 έως το 2002 παρακολούθησε στις Βρυξέλλες εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Κύπριους δημόσιους λειτουργούς (ΣΤΑΔΙΑ), ενώ παράλληλα συμμετείχε και στην ανάλυση των οικονομικών πτυχών του θαλάσσιου τομέα.

Επαγγελματική πορεία:

  • Διετέλεσε Σύμβουλος Εξαγωγών στη φαρμακοβιομηχανία Remedica την περίοδο 1996-1998

  • Το 1998 διορίστηκε ως Λειτουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας. 

  • Υπηρέτησε ως Ναυτιλιακός Σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ εκπροσωπώντας την Κύπρο στα διάφορα όργανα της ΕΕ σε θέματα Θαλάσσιων Μεταφορών και Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής από το 2004 έως το 2008.Την περίοδο 2009-2013 διετέλεσε Επικεφαλής του Κλιμακίου Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συντονίζοντας τα θέματα ΕΕ που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου. 

  • Την ίδια περίοδο διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης-Εκπαιδευτής στη Κυπριακή Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης για θέματα ΕΕ.Από το 2013, εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εθνικός εμπειρογνώμονας αρχικά για θέματα αειφόρου ανάπτυξης του ναυτιλιακού τομέα.

  •  Εν συνεχεία διετέλεσε Σύμβουλος και Μέλος του Γραφείου της Επιτρόπου Ανδρούλλας Βασιλείου.

  • Από το 2015 εργάζεται στη ΓΔ Μεταφορών και Κινητικότητας συντονίζοντας την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της ναυτιλιακής πολιτικής της ΕΕ καθώς και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ στο τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

  • Είναι ο Νέος Υφυπουργός Ναυτιλίας από τις 10 Ιουλίου 2020

 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;
«Καταρχάς αυτό που με εκτονώνει είναι το τρέξιμο, κάτι με το οποίο έχω πάθος.Τρέχω, αν όχι σε ημερήσια βάση, τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα». Όπως μας εξήγησε το τρέξιμο είναι πλέον είναι μέρος της ζωής του και νιώθει ότι τον ξεκουράζει, τον αποσυμφορίζει από το άγχος, του δίνει ενέργεια, ενώ παράλληλα βοηθά και στην καλλιέργεια της σκέψης.

«Ένας από τους λόγους που ασχολούμαι με το τρέξιμο είναι επειδή νιώθω ότι μέσα από αυτό έρχεσαι πιο κοντά στον εαυτό σου και μπορείς να εμπνεύσεις και άλλους».

«Μέσα από το τρέξιμο ή τον αθλητισμό γενικότερα βελτιώνεσαι και σε πνεύμα και σώμα, ενώ μέσα από μακρινές αποστάσεις αποκτάς τις αντοχές για να ανταπεξέλθεις και σε άλλες προκλήσεις της ζωής, είτε είναι επαγγελματικές είτε είναι οικογενειακές κλπ.Παράλληλα, σημείωσε, «σου δίνει την υπομονή, τη θέληση και την αποφασιστικότητα».

ψψ

Όπως μας ανέφερε ανήκει σε μια ομάδα στις Βρυξέλλες, στην οποία μπορεί όποιος θέλει να συμμετάσχει αφιλοκερδώς, που έχουν κόσμο και στην Αθήνα και στον Καναδά, και «τρέχουν» για να περάσουν μηνύματα, είτε είναι για τους νέους να αγκαλιάσουν τον αθλητισμό, είτε να εμπνεύσουν ότι «τίποτα δεν είναι αδύνατο» και είναι κάτι που σκέφτεται να συνεχίσει και στην Κύπρο.

Η ομάδα αυτή ονομάζεται Flying Geese (Ιπτάμενες Χήνες) εμπνευσμένοι από το χαρακτηριστικό των χήνων να πετάνε μαζί, βοηθώντας και φροντίζοντας η μια την άλλη. «Και εγώ έχω μάθει να λειτουργώ ομαδικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου», υπογράμμισε.

«Έτσι θα ήθελα να πράξω και στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Να είμαστε μια ομάδα που ο καθένας να αναδείξει τις δυνατότητες του και μαζί να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επεσήμανε

σ

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;
Αυτό που επίσης χαλαρώνει τον κ. Δημητριάδη είναι η μουσική και ακόμα περισσότερο να περνάει χρόνο με τους φίλους του κάνοντας τον DJ.

Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας; 
Η διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, που είχα την ευκαιρία ως επικεφαλής στο κλιμάκιο των Ευρωπαϊκών θεμάτων του Υπ. Συγκοινωνιών και Έργων, να σχεδιάσω και να υλοποιήσω την διακήρυξη της Λεμεσού που αφορούσε την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ. Ήταν μια από τις μεγάλες προτεραιότητες της ΚΔ, επεσήμανε και ήταν μια προσπάθεια που πέτυχαν όλη η ομάδα, από τη σύλληψη του εγχειρήματος, στο σχεδιασμό και μετά στην υλοποίηση του. «Ήταν μια ιδέα που την τότε εποχή με τα τότε δεδομένα το θεωρώ σταθμός» είπε στην Brief. «Πετύχαμε κάτι, προβάλαμε την Κύπρο μας», τόνισε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ποιος ο στόχος τα πλάνα σας για το 2020; 
Αν και όπως μας είπε είναι πολύ νωρίς για να εξαγγείλει λεπτομερείς δράσεις, αυτό που επιθυμεί είναι «στη θητεία μου να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι, ώστε μέσα από διάφορες δράσεις, να μπουν στέρεες βάσεις στη ναυτιλία και να είναι ποιοτική και σταθερή, για να συνεχίσει να συνδράμει καταλυτικά στην οικονομία και ανάπτυξη του τόπου.

ψψ

Tags
Ξένια Προδρόμου