Who is Who: Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος ΡΑΕΚ

Ποιος είναι ο Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου

Ο Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1967. Κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα Batchelor of Engineering (B.Eng Hons) στη Μηχανολογία, μεταπτυχιακό δίπλωμα Master of Philosophy (M.Phil) σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας και στροβιλοµηχανών, διδακτορικό τίτλο Doctor of Philosophy (Ph.D) σε θέματα αριθμητικής ανάλυσης και ανώτερο διδακτορικό τίτλο Doctor of Technology (D.Tech) σε θέματα βελτιστοποίησης ενεργειακών συστημάτων και ενεργειακής πολιτικής από το Loughborough University, Αγγλίας. Είναι Διακεκριμένο Μέλος του Institution of Engineering and Technology (FIET). Ο ∆ρ. Ανδρέας Πουλλικκάς είναι ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και ήταν για σειρά ετών ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής της Κύπρου. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στην επαγγελματική του καριέρα έχει δουλέψει σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Καθηγητής Συστημάτων Ισχύος και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη βιομηχανία όπως Βοηθός Διευθυντής στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου όπου ήταν ο ιδρυτής και προϊστάμενος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης. Είναι συντάκτης του διεθνούς έγκριτου περιοδικού Journal of Power Technologies, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Sustainable Energy Technologies and Assesments και είναι ο συγγραφέας επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και ο συγγραφέας οκτώ βιβλίων.

Είναι ο συγγραφέας περισσότερων από 100 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, περισσότερων από 60 τεχνικών αναφορών και περισσότερων από 80 εκλαϊκευμένων δημοσιεύσεων. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: Introduction to Power Generation Technologies το οποίο διδάσκεται διεθνώς σε μεταπτυχιακό επίπεδο και του βιβλίου: Το Ενεργειακό Μέλλον της Κύπρου.

Έχει ερευνητική συνεργασία με διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα και βρίσκεται στο κατάλογο των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ενεργειακής πολιτικής και προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, είναι αξιολογητής σε διάφορα έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αξιολογεί ερευνητικές προτάσεις στον τομέα της ενέργειας και είναι συντονιστής σε χρηματοδοτημένα ερευνητικά προγράμματα. Είναι μέλος, με ενεργό συμμετοχή, σε διάφορες εθνικές επιτροπές και σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διαμόρφωση ενεργειακής πολιτικής. Έχει αναπτύξει αλγόριθμους και λογισμικά για την τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάλυση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συστημάτων αφαλάτωσης και συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εκπαίδευση 

2013 DTech (Μηχανικός Τεχνολογίας) στη Μηχανολογία, Πανεπιστήμιο Loughborough, Ηνωμένο Βασίλειο 
1995-1998 Διδάκτορας Φιλοσοφίας στη Μηχανολογία, Πανεπιστήμιο Loughborough, Ηνωμένο Βασίλειο
1991-1992 MPhil (Μηχανολόγος Μηχανικός) στη Μηχανολογία, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Loughborough, Ηνωμένο Βασίλειο 
1989-1991 Beng Hons (Bachelor of Engineering) στη Μηχανολογία, Πανεπιστήμιο Loughborough

Επαγγελματική καριέρα

2015-σήμερα Πρόεδρος, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου • Διορισμός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας
2014-2018 Πρόεδρος, Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής Κύπρου • Διορισμός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
2014-2015 Καθηγητής Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Πρόεδρος Τμήματος στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 
2014-2015 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (DEFA), Κύπρος • Διορισμός από το Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου
2012-2014 Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Sharjah, ΗΑΕ 
2008-2012 Επίσκεψη Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου 
2005-2009 Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Πανεπιστήμιο του Harvard, ΗΠΑ 
2004-2014 Βοηθός Διευθυντής, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου • Ιδρυτής και Διευθυντής της Έρευνας και Τεχνολογίας
Τμήμα ανάπτυξης
2000-2007 Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Frederick, Κύπρος• Διδασκαλία
2000-2004 Μηχανικός Μεταφοράς Χρεώσεων, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου • Συνολική ευθύνη για την ασφαλή και οικονομική λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Βασιλικού
1997-2000 Βοηθός Μηχανικός Χειρισμού Μετατόπισης, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου • Ευθύνη για την Ασφάλεια  και οικονομική λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Δεκέλειας
1995-1997 Βοηθός Μηχανολόγος Μηχανικός, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου
1993-1995 Προϊστάμενος Τμήματος, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Frederick, Κύπρος 
1991-1992 Βοηθός Λέκτορας, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Loughborough, Ηνωμένο Βασίλειο 

Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις του Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς εδώ

Ο Δρ Ανδρέας Πουλλικκάς είναι παντρεμένος και έχει μία θυγατέρα.


Στόχοι, Εξουσίες και Αρμοδιότητες της ΡΑΕΚ

Κεντρικός στόχος της ΡΑΕΚ είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς ενέργειας στην Κύπρο. Προς αυτή την κατεύθυνση και τηρώντας τη νομοθεσία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών, η ΡΑΕΚ αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες που ρυθμίζουν και επιβλέπουν την αγορά ενέργειας στην Κύπρο.
Με βάση τα νέα δεδομένα στο ενεργειακό τοπίο της Κύπρου, ο ρόλος της ΡΑΕΚ γίνεται πολύ σημαντικός και οι αποφάσεις της καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας.

Επίσης, λόγω της ανεύρεσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ο ρόλος της ΡΑΕΚ καθίσταται σημαντικότερος.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Στόχος επίσης η δημιουργία υγιούς αγοράς ενέργειας στην Κύπρο και η προστασία των καταναλωτών. Οι κύριες εξουσίες της Αρχής είναι η επίβλεψη και η ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η διασφάλιση του ουσιαστικού και υγιή ανταγωνισμού, η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, η εξασφάλιση της ασφάλειας, της ποιότητας, της επάρκειας και της αξιοπιστίας στην παροχή ενέργειας και η ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ.
 

Tags