Who is Who: Δρ Αντώνης Στ.Στυλιανού-Πρόεδρος Αρχής Λιμένων Κύπρου

Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Δρα Αντώνης Στ. Στυλιανού

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Δρ. Αντώνης Στ. Στυλιανού γεννήθηκε στην Λεμεσό και είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής μετά τιμών από το Πανεπιστήμιο του Bristol (First Class Law Degree) και κάτοχος διδακτορικού στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιώματων από το Πανεπιστήμιο του Kent. 

Σήμερα είναι Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Διευθυντής της Μονάδας Νομικής Κλινικής του Πανεπιστημίου, έχοντας εργαστεί προ της επιστροφής του στην Κύπρο στην Αγγλία. 

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου και τον Ιούλιο του 2021 διορίστηκε Πρόεδρος της Αρχής. Έχει διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μέλος των Ομάδων Διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό και του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Δρ. Στυλιανού όπως αναφέρει στην Brief, παραμένει πρωτίστως ενεργός πολίτης έχοντας ως αξίωμα το «Πρώτιστον το Υπηρετείν», με έντονη κοινωνική / φιλανθρωπική δράση και δημόσιες παρεμβάσεις σε τομείς ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος και πέραν της επαγγελματικής του ενασχόλησης.

Η θάλασσα και το απέραντο γαλάζιο όπως υπογράμμισε στην Brief είναι η επιλογή του για να «ξεφύγει» από το απαιτητικό του πρόγραμμα, ενώ αναλώνει τον περισσότερο ελεύθερο του χρόνο σε εθελοντικές και φιλανθρωπικές δράσεις

ω

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Κάτοχος πτυχίου Νομικής μετά τιμών από το Πανεπιστήμιο του Bristol (First Class Law Degree)

 • Κάτοχος διδακτορικού στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιώματων από το Πανεπιστήμιο του Kent

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Είναι Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 

 • Διευθυντής της Μονάδας Νομικής Κλινικής του Πανεπιστημίου

 • Έχει παρουσιάσει σειρά άρθρων του και ομιλιών του σε Διεθνή Συνέδρια σε θέματα που εμπίπτουν στους τομείς ενδιαφέροντος του, ενώ έχει εξειδικευτεί στο Δίκαιο της Θάλασσας και το Δίκαιο της Ενέργειας. 

 • Ακόμη, έχει παραδώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων σε περισσότερες από 20 χώρες για θέματα που αφορούν στους τομείς της ειδικότητας και των ενδιαφερόντων του. 

 • Έχει διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μέλος των Ομάδων Διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό και του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 • Τον Ιούλιο του 2021 διορίστηκε Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νεανικής Δικαιοσύνης, ως το πρώτο μέλος προερχόμενο από την Κύπρο.

 • Είναι μέλος του Δ.Σ. του Μ.Κ.Ο. Hope for Children CRC Policy Center

 • Παράλληλα διατελεί μέλος διαφόρων επαγγελματικών και φιλανθρωπικών / κοινωνικής ωφελείας Οργανισμών

 • Παραμένει τακτικός σχολιαστής / αρθογράφος πολιτικών / νομικών / κοινωνικών / διεθνών / ευρωπαϊκών εδξελίξεων σε ΜΜΕ (2020: πέραν των 300 συνεντεύξεων σε τοπικά και διεθνή τηλεοπτικά / ραδιοφωνικά δίκτυα και πέραν των 150 άρθρων – παρεμβάσεων στον τύπο. Σύνολο περιόδου 2016 – 2021: πέραν των 1350 συνεντεύξεων και 600 άρθρων).

 • Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, το Δίκαιο της Ενέργειας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Συνταγματικό Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την τρομοκρατία και στην καταπολέμησή της καθώς επίσης και στο Δίκαιο των Διεθνών Οργανισμών. 

 >>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική μέρα;

Η θάλασσα, το απέραντο γαλάζιο της, η αεικινησία της. Οι πλείστες μέρες στο επάγγελμα μου και στις ασχολίες μου είναι ιδιαίτερα πιεστικές, με βεβαρημένο πρόγραμμα που επιβάλλει την επιστροφή από το γραφείο και τις υποχρεώσεις μου αργά το απόγευμα. Η επιλογή μου είναι πάντοτε το παραλιακό μέτωπο της πόλης μου, της Λεμεσού, αγναντεύοντας την θάλασσα κάτι το οποίο ηρεμίζει το μυαλό και το σώμα. Συνήθως καταλήγω στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού για μια βόλτα με φίλους στους υπέροχους χώρους του δίπλα από την θάλασσα, «ξεφεύγοντας» από τις έγνοιες της καθημερινότητας και χαλαρώνοντας στους υπέροχους ρυθμούς της ζωντάνιας της περιοχής και του ενάλιου περιβάλλοντος χώρου. Πιστεύω, πραγματικά, στις ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας, που αγγίζουν όλες τις αισθήσεις και καταπραΰνουν τα άχθη της μέρας. 

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μου είναι η δουλειά μου την οποία λατρεύω. Από νεαρή ηλικία άνθησε το ενδιαφέρον για τα κοινά, για τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, η ενασχόληση με τους ανθρώπους αποτελεί ένα ιδιαίτερο μου χαρακτηριστικό και η καθημερινή τριβή με τους φοιτητές μου αλλά και με το προσωπικό και τα θέματα που αφορούν στην Αρχή Λιμένων Κύπρου αποτελούν τις βασικές μου προτεραιότητες. Σε ένα διαφορετικό επίπεδο, πέραν των χώρων της επαγγελματικής μου ενασχόλησης, επιδεικνύω ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναλώνω τον περισσότερο ελεύθερο μου χρόνο σε εθελοντικές και φιλανθρωπικές δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όντας ενεργός πολίτης και με ιδιαίτερα αυξημένο το πνεύμα της ενεργούς πολιτότητας. Τέλος, θεωρώ ότι επιδεικνύω έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά, με δημόσιες παρεμβάσεις μου, αρθρογραφία και συνεντεύξεις σε θέματα που άπτονται της εξειδίκευσής μου.

Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Πέραν της διατριβής μου με την ακαδημία, ως καθηγητής Νομικής, μετά και τις προπτυχιακές μου σπουδές και την ολοκλήρωση της διδακτορικής μου διατριβής, θεωρώ ότι μια εκ των πλέον σημαντικών μου ενεργειών ήταν η συμμετοχή μου στην συντονιστική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης κατά των παιδιών στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Ένα στα Πέντε», που καταδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος. Σε πλήρη συντονισμό και δράση με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα την υιοθέτηση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση (Σύμβαση Λανζαρότε) – μια πράξη που άλλαξε άρδην το νομικό σύστημα σε σχέση με τα πιο πάνω θέματα και αποτέλεσε πρότυπο δράσης σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όχι μόνο στο νομικό της κομμάτι αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, με την εγκαθίδρυση του «Σπιτιού του Παιδιού» - υπηρεσία που παρέχει ένα ολιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Β

Ποιος ο στόχος /τα πλάνα σας ως Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Αρχής Λιμένων;

Εις απάντηση τούτου σας παραθέτω αυτούσιο το μήνυμα που απέστειλα, με την ανάληψη της Προεδρίας της Αρχής Λιμένων Κύπρου, στο προσωπικό της Αρχής το οποίο θεωρώ ότι μιλά αφ’ εαυτού: Η ανάληψη της Προεδρίας της Αρχής Λιμένων Κύπρου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα. Έχοντας υπηρετήσει την Αρχή από την ιδιότητα του Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου θεωρώ ότι αντιλαμβάνομαι στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία και στους τομείς δράσεις και αρμοδιότητας της Αρχής. Έχω αγαπήσει την Αρχή και εκτιμήσει ιδιαίτερα το προσωπικό της, με το οποίο καλούμαστε από τούδε και στο εξής να συνεργαστούμε για την προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της.  

Με νέο όραμα και έχοντας πλήρως συνειδητοποιήσει την ευθύνη που η θέση του Πρόεδρου διαλαμβάνει, σας καλώ όλες και όλους να προχωρήσουμε με αναζωογονημένο το ενδιαφέρον μας, η καθεμία και ο καθείς εφ’ ω ετάχθη, με πνεύμα παραγωγικό, εκσυγχρονιστικό, δίκαιο και πάντοτε προς όφελος της Αρχής. Οφείλουμε, με ομαδικότητα, συνεργασία και καλή διάθεση και πίστη, να αναδείξουμε την Αρχή Λιμένων Κύπρου, μέσα από την δουλειά μας, την εργατικότητα και την περαιτέρω αναβάθμιση του έργου που παράγουμε. Οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουμε με καινοτόμες ιδέες προς το αύριο. 

Tags
Ξένια Προδρόμου