Who is Who: Δρ Φωτούλα Χατζήπαπα – Δήμαρχος Λακατάμιας

Ποια είναι η Δήμαρχος Λακατάμιας Δρ Φωτούλα Χατζήπαπα 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

H Φωτούλα Χατζήπαπα γεννήθηκε το 1957.

Επέλεξε την Σόφια για τις σπουδές της στην ιατρική ενώ κατά την διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στη Φοιτητική Οργάνωση Κυπρίων Βουλγαρίας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια προβολής της Κύπρου και του Κυπριακού προβλήματος, όπως ανέφερε στην Brief.

Eπιστρέφοντας στην Κύπρο και με ένα μεταπτυχιακό στο χαρτοφυλάκιο της, ξεκινά να εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Λακατάμιας, ως Ιατρικός Λειτουργός 1ης τάξης, μέχρι την εκλογή της στη θέση της Δημάρχου Λακατάμιας τo 2017.

Παράλληλα η Δρ Φωτούλα Χατζήπαπα έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα στα κοινά της Λακατάμιας. 
 
Είναι παντρεμένη με τον Ευκλείδη Χατζήπαπα, πρώην εκπαιδευτικό. Έχει δύο παιδιά, την Πολιάνα μαθηματικό στο επάγγελμα και τον Κωνσταντίνο που είναι Φυσικός, και τέσσερις εγγονούς. 

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Kάτοχος πτυχίου Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Σόφιας

 • Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα General Practitioner Training  του πανεπιστημίου Surrey Αγγλίας και της απονεμήθηκε Post Graduate Diploma in General Medicine και της αναγνωρίστηκε η ειδικότητα στη Γενική Ιατρική.

Δείτε ακόμη
Who is Who:Παντελής Ευτυχίου Γεωργίου - Δήμαρχος Ύψωνα

Who is Who: Σταύρος Μιχαήλ – Δήμαρχος Τσερίου
 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Το 2017 εκλέχθηκε Δήμαρχος Λακατάμιας

 • Εργάστηκε ως ιδιώτης ιατρός στη Λακατάμια για 18 χρόνια.

 • Το 1991 εκλέγηκε Δημοτική Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Επανεκλέγηκε το 1996 και το 2001. 

 • Από το 1996 μέχρι το 2004 ήταν υπεύθυνη της Δημοτικής Ομάδας. 

 •  Διετέλεσε πρόεδρος των επιτροπών Προσωπικού, Υγείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου.  

 • Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολυδύναμου Κέντρου Λακατάμιας, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου,  και μετέπειτα εκπροσωπώντας τον ΑΟΛ Λακατάμιας.  

 • Συμμετείχε, ακόμη, στο ιδρυτικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Λακατάμιας.

ψ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Συμμετείχε σε Διοικητικά Συμβούλια Συνδέσμων Γονέων, στο Συμβούλιο Κοινωνικής Ευημερίας Λακατάμιας (ΣΚΕΛ) και σε τοπικά σωματεία (αντιπρόεδρος του ΑΟΛ Λακατάμιας).

 • Συμμετείχε στην τοπική επιτροπή του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ και είναι η υπεύθυνη της Τοπικής Επιτροπής Αιμοδοσίας του Συνοικισμού Αγίου Μάμα Λακατάμιας.

 • Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

 • Συμμετείχε στην επιτροπή αγώνα που πέτυχε την απομάκρυνση του εργοστασίου κατασκευής μπαταριών, DEXEL, από την Λακατάμια.  

c


- Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική μέρα;

Τα καθήκοντα της θέσης του δημάρχου είναι πολυεπίπεδα και συνεχή. Δεν είμαι σίγουρη αν μπορώ να μιλήσω για ελεύθερο χρόνο που να είναι ικανοποιητικός, ώστε  να μπορώ να μιλώ για ξεκούραση.  Κάποιες ενασχολήσεις βεβαίως με χαλαρώνουν  και φροντίζω κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία, να ξεκουράζω τη Φωτούλα, ακούγοντας  καλή μουσική, διαβάζοντας λίγες σελίδες από ένα βιβλίο, πίνοντας ένα καφέ με τις φίλες μου. Ασχολούμαι με τη μουσική και με το μαντολίνο μου, που με ξεκουράζει χαρίζοντας μου αναμνήσεις από τα μαθητικά μου χρόνια και προσφέροντας μου χαρά κάθε φορά που  καταφέρνω να παίξω ένα τραγούδι. Μου αρέσει να ζωγραφίζω, κάτι που ανακάλυψα κατά τον περιορισμό της πανδημίας. Είμαι λάτρης της Κυπριακής διαλέκτου και μου αρέσει να γράφω και να στέλνω  τσιαττιστά σε πολύ καλούς φίλους ή συγγενείς.  Η
πιο καλή, σημαντική και ευχάριστη ενασχόληση όμως, που με ξεκουράζει και με γεμίζει σαν άνθρωπο, είναι τα χαμόγελα, η κουβέντα και το παιχνίδι με τα τέσσερα εγγόνια μου. 

Όσο και να σας φανεί παράξενο,  κάτι άλλο που με ξεκουράζει πολύ,  είναι η κουζίνα μου. Πιο συγκεκριμένα, πολλές φορές μετά από μια πολύ κουραστική ημέρα θα με βρεις να ζυμώνω κάνοντας παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα για την οικογένεια. 

Και θα σταματήσω με την παραδοχή ότι με ξεκουράζει και μια μαυρόασπρη, παλιά Ελληνική κινηματογραφική ταινία.

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Μου αρέσει ο αθλητισμός, παρακολουθώ αγώνες στίβου, κολύμβησης, ρυθμικής γυμναστικής και χορού. Παρακολουθώ ποδόσφαιρο, κάποιες φορές θα με συναντήσεις και στο γήπεδο.

Η ενασχόληση μου με τα κοινά και τα προβλήματα κοινωνίας πάντοτε με γεμίζουν και ασχολούμαι με όρεξη, χωρίς φειδώ χρόνου. Ο καθείς εφ’ ω  ετάχθη.  Και θεωρώ ότι από τη θέση της Δημάρχου, με τα τόσα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και αναζητούν λύσεις, έχουν κερδίσει, ή μάλλον, έχουν κατακτήσει, ένα κομμάτι της ζωής μου και συμπεριλαμβάνονται στα ενδιαφέροντα μου. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών όλων των ηλικιών, αλλά και η επιθυμία μου να είμαι στην πρώτη γραμμή και να ασχολούμαι προσωπικά με πολλά θέματα, είναι μια πρόκληση και ένα καθημερινό στοίχημα χωρίς αρχή και τέλος.

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Στην επαγγελματική μου πορεία έχω προβεί σε ενέργειες που ίσως λίγοι τολμούν να κάνουν, αν μου επιτρέπεται η φράση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνω την επαγγελματική άποψη οπουδήποτε επαγγελματία. Είμαι υπέρ των αλλαγών,  βασιζόμενη στη φιλοσοφία ότι, ασχολούμαι με κάτι μέχρι εκεί, που αισθάνομαι ότι προσφέρω τα μέγιστα, χωρίς να αισθάνομαι κούραση και χωρίς μεμψιμοιρία. 

Ταξίδεψα για τη Βουλγαρία το 1976. Προσπάθησα  να μην επιβαρύνω τον προϋπολογισμό της προσφυγικής μου οικογένειας και για να έχω λίγα δικά μου λεφτά για να  αγοράσω το εισιτήριο που θα με οδηγούσε σε ένα καλύτερο μέλλον, εργάστηκα ένα χρόνο μετά που αποφοίτησα το γυμνάσιο, ενώ παράλληλα  προσπαθούσα να κερδίσω μια υποτροφία. Μια καλήν ημέρα επιστρέφοντας από την δουλειά, ανακοίνωσα, ως κεραυνό εν αιθρία στους γονείς μου, ότι σε τρεις ημέρες έφευγα για σπουδές.

 Εργάστηκα ακούραστα υπηρετώντας την ιατρική ως ιδιώτης ιατρός, εργαζόμενη σε ένα ιατρείο μέσα στο ίδιο μου το σπίτι, το οποίο σήμαινε γιατρός εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, με την πόρτα ανοικτή στους ασθενείς μου Σάββατα, Κυριακές, γιορτές. Δική μου επιλογή, γιατί έτσι μεγάλωσα τα παιδιά μου δίπλα μου, με τη συνεχή προσωπική μου επίβλεψη και φροντίδα. Μετά από είκοσι χρόνια επιζήτησα την αλλαγή, αφού ήδη έτυχα και εκπαίδευσης και μου αναγνωρίστηκε η ειδικότητα στη γενική ιατρική.  Το 2004 άρχισα να εργάζομαι ως κυβερνητικός ιατρός, πρώτα στο κέντρο υγείας στο Ακάκι και μετά στο κέντρο υγείας Λακατάμιας. Μετά τις Δημοτικές εκλογές του 2016, στις 02/01/2017 αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της Δημάρχου, ήρθε η σημαντικότερη μου απόφαση, για κάποιους αδιανόητο…. Συμφώνησα με την Φωτούλα…,  ότι τελείωσε και η επίσημη μου ενασχόληση μου με την ιατρική ως βιοποριστικό επάγγελμα. Σίγουρα δεν μπορείς ποτέ να αποβάλεις… τον όρκο του Ιπποκράτη, ίσως και κάποιοι δεν σου το επιτρέπουν, γιατί μια συμβουλή, μια άποψη θα ρωτηθείς να δώσεις.  Αλλά μέχρι εκεί!  Έθεσα ένα στοπ και το ακολουθώ. Και ναι αυτό είναι μεγάλο βήμα. Άποψη μου όμως είμαι ότι τόσο η ιατρική, όσο και το να είσαι δήμαρχος είναι λειτουργήματα. Απαιτούν αφιέρωση πολλών ωρών και κατά τη σοφή κυπριακή φράση, όποιος λειτουρκά θκυό εκκλησιές της μιας πάντα γελά της. Επομένως έμεινα με πλήρη αφιέρωση στα του Δήμου.  

Η ανάμειξη μου στα κοινά,  η προσφορά, ήταν από μικρής ηλικίας στις προτεραιότητες μου με στόχοτην εξυπηρέτηση  του ανθρώπου και τη συμβολή μου στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

ψ

-Ποιος ο στόχος, τα πλάνα σας ως Δήμαρχος Λακατάμιας 

Η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι η εξουσία που είναι πιο κοντά στο Δημότη. Είναι το επίκεντρο της ο Δημότης.  Η βελτίωση της ποιότητας των δημοτών είναι ο στόχος και ποτέ δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχει τελειώσει.  Είναι μια συνεχής αναγκαιότητα που επιδέχεται αλλαγές και συγχρονισμό.  Η συνεχής επικοινωνία, το να ακούς τους δημότες, τα θέλω, τις απαιτήσεις και να γίνεσαι κοινωνός των αναγκών τους είναι το κοινό μυστικό της σωστής και άμεσης ανταπόκρισης, που δεν έχει τέλος. Με στεναχωρεί όταν πρέπει να πω όχι, όταν κάποιες νομοθεσίες μου επιβάλλουν περιορισμούς στην όλη δραστηριότητα μου.

Ο Δήμος Λακατάμιας είναι ένας μεγάλος Δήμος  και με την μεταρρύθμιση γίνεται μεγαλύτερος. Γίνεται συνένωση με τον Δήμο Τσερίου και τον συνοικισμό της Ανθούπολης. Βεβαίως, η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που θα εφαρμοστούν με την μεταρρύθμιση θα βοηθήσουν τα μέγιστα στη διοίκηση των νέων οντοτήτων. Ήδη εργαζόμαστε για τα της συνένωσης, λειτουργούμε το Συμβούλιο Κοινών Υποθέσεων και προχωρούμε στη βάση οδηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών.
Όσον αφορά στα πλάνα, έχουμε να συμπληρώσουμε ότι δεν ολοκληρώθηκε στην πενταετία. Δυστυχώς ο Κορωνοίός δεν μας άφησε να ολοκληρώσουμε ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε προγραμματίσει.  Από την αρχή οι στόχοι που έθεσα ήταν η οικονομική εξυγίανση, η βελτίωση των οικονομικών του Δήμου τα οποία με μια συναινετική πολιτική του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν επιτευχθεί. Δεν θα αναφερθώ σε όλα τα έργα, αλλά σε αυτά που έχουν διεκπεραιωθεί στη βάση του προεκλογικού μου προγράμματος 

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά ως Δήμος διεκδικήσαμε και κερδίσαμε να γίνουν έργα με την βοήθεια των διαφόρων ταμείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σημαντικότερο το οριζόντιο πρόγραμμα για την ανάπλαση της κοίτης του Πεδίου Ποταμού, πρόγραμμα που διεκδικήσαμε και κερδίσαμε από κοινού οι τρεις παραποτάμιοι Δήμοι, Λακατάμια, Στρόβολος και Λευκωσία. Έχουν κατατεθεί και εγκριθεί  και κάθετα έργα.

Πρόσφατα παραδώσαμε στα παιδιά μας αλλά και σε όλους τους Δημότες το πάρκο Μιχαλάκη Σοφοκλέους και σε χώρο παρά τον πεζόδρομο το πάρκο των σκύλων.
Προχωρήσαμε με υδρολογικές μελέτες και έχουμε ήδη υπογράψει την κατασκευή/βελτίωση οχετών ομβρίων υδάτων.

Θεωρώ πολύ σημαντικό να αναφερθώ στην πρόσφατη εξαγγελία της Κυβέρνησης, για προκήρυξη προσφορών για το έργο «Βελτίωση /Κατασκευή των Λεωφόρων Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως και τμήματος της Λεωφόρου Τσερίου και Στροβόλου στη Λακατάμια και στο Στρόβολο».  Η κατασκευή του δρόμου ήταν πάγιο αίτημα του Δήμου. Πιστέψαμε στην αναγκαιότητα του έργου και το απαιτούσαμε σε κάθε μας συνάντηση με τους αρμοδίους από το 2017 και εντεύθεν. Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας έργο, που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση στην είσοδο της Λευκωσίας. Με την αποπεράτωση του έργου, η Λακατάμια παίρνει πλέον μιαν άλλη μορφή, αφού θα ανακατασκευαστεί και θα αναβαθμιστεί και η Λεωφόρος Ιπποκράτους, ενώ ταυτόχρονα οι Δημότες της Λακατάμιας και των γύρω περιοχών θα έχουν μια σημαντική, εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς τον αυτοκινητόδρομο.

Μεγάλης σημασίας έργο είναι και η επέκταση του πεζόδρομου / ποδηλατόδρομου, η οποία έχει ήδη προγραμματιστεί και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του  κοινωνικού αθλητισμού.

Ακολουθούμε πράσινες πολιτικές, προωθούμε την ανακύκλωση  ενισχύουμε το αστικό πράσινο, προωθούμε πολιτικές για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε κάθε κίνησή μας επίκεντρο είναι ο άνθρωπος και με την ενδεδειγμένη προσοχή στους συνανθρώπους μας που έχουν ειδικές ανάγκες, ειδικές ικανότητες αλλά και τις ανάγκες των ΑΜΕΑ. 
Για όλα κρίνω ότι έχει μέγιστη σημασία η συμμετοχή των δημοτών. Δεν είμαστε απέναντι από του Δημότες. Είμαστε δίπλα τους, στην ίδια πλευρά του χαρακώματος με στόχο την ανάπτυξη της πόλης μας και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του κάθε ενός από εμάς.