Who is Who: Δρ Χριστίνα Γιαννάκη - Γενική Διευθύντρια Υπ. Υγείας

Ποια είναι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Μέχρι πολύ πρόσφατα, η Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη υπήρξε η μοναδική γυναίκα σε όλη την Κύπρο που φέρει τον τίτλο της γναθοπροσωποχειρουργικής, επιστέγασμα όλων των βημάτων της στον επαγγελματικό της βίο.

Ακόμα και όταν επιστρέφει στο σπίτι της απο τη δουλειά, η Δρ Γιαννάκη επιλέγει να συνεχίζει να εργάζεται με στόχο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Έχει επιλέξει ένα δύσκολο έργο να υπηρετήσει αλλά ενα χαμόγελο παιδιού, μια ανθρώπινη ζωή που σώζεται ή ένα ευχαριστώ είναι για την ίδια αρκετό για να της δώσει δύναμη να συνεχίζει στον αγώνα αυτό, όπως τόνισε.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Οδοντιατρική και στην πορεία εξειδικεύτηκε με μεταπτυχιακά στην Διοίκηση Δημόσιας Οδοντιατρικής και στη Διεύθυνση Δημόσιας Διοίκησης και στην γναθοπροσωποχειρουργική.

Στο πλούσιο βιογραφικό και την γεμάτη επαγγελματική της πορεία αναφέρεται ότι έχει συμμετάσχει σε Εργασίες, Έρευνες και Δημοσιεύσεις σε Περιοδικά, με έμφαση στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων προγραμμάτων που παρέχει το Κράτος στην οδοντιατρική πρόληψη, στην αξιολόγηση του επιπέδου της στοματικής υγείας των πολιτών της Κύπρου και στην κοστολόγηση των κρατικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης και της οδοντιατρικής φροντίδας που θα παρέχονται στο Κράτος σε συνθήκες ΓεΣΥ (Gap Analysis).

Η Δρ. Γιαννάκη, θεωρεί,όπως σημειώνει στην Brief εθνική της υποχρέωση να συμβάλει στην θωράκιση κατά της πανδημίας με αποτέλεσμα να συμμετέχει ενεργά στη διενέργεια εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Είναι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας από  το 2015 μέχρι σήμερα.



ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Απόφοιτος του Λυκείου «ΑΜΠΕΤΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ», Κάιρο (1977)

  • Πτυχίο Οδοντιατρικής «Faculty of Oral and Dental Medicine, University of Cairo». Αναγνωρισμένο από την Ελληνική Δημοκρατία Διαπανεπιστημιακό Κέντρο αναγνώρισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής ΔΙΚΑΤΣΑ, (1982), Εγγραφή στο Μητρώο Οδοντιάτρων Κύπρου, (1983) 

  • Απόκτηση τίτλου «Ειδικού Γναθοχειρουργού», κατόπιν εξετάσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας Νομαρχίας Αθηνών (αναγνωρισμένο από το Οδοντιατρικό Συμβούλιο Κύπρου), (1994) 

  • Απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος στη «Διεύθυνση με Ειδίκευση στη Δημόσια Διοίκηση», από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης (MIM), (1997-1998) 

  • Παρακολούθηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη «Διοίκηση της Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας», της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Karolinska Institutet», στη Σουηδία, (2001) 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας από 16/02/2015 μέχρι σήμερα.

  • Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας για περίοδο από τις 10/10/2013-09/01/2014, 10/04/2014 – 09/07/2014 και 10/07/2014 -15/02/15.

  •  Διευθύντρια Οδοντιατρικών Υπηρεσιών από 15/09/2009 μέχρι 15/02/2015.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  • Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας – Κερύνειας, 1992

  • Αντεπιστέλλον μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Στοματογναθοχειρουργικής Στόματος, 1996

  • Μέλος του Οδοντιατρικού Συμβουλίου μετά από διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο, 1998-2015

  • Διοικητικού Συμβουλίου Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, 2015- σήμερα

  • Μέλος Συμβουλίου Επιτρόπων Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, 2015- σήμερα

  • Πρόεδρος Συμβουλίου Φαρμάκων και Αναθεωρητικού Συμβουλίου Φαρμάκων, 2015- σήμερα

  • ex-officio Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (αρχαιότερο μέλος), 2018- σήμερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  • Συμμετοχή σε εκδόσεις ενημερωτικών βιβλίων για διαφώτιση του κοινού (παιδιά, γονείς, δασκάλους), για συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές στην ορθή πρόληψη της στοματικής υγείας των παιδιών.

  • Συμμετοχή σε διάφορες δημοσιογραφικές διασκέψεις και παρουσίαση του έργου των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, ιδιαίτερα στην παρουσίαση των 50χρονων των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών τον Μάρτιο 2010.

ΟΜΙΛΙΕΣ

  • Συμμετοχή ως ομιλητής σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στην Κύπρο καθώς και στη Νοσηλευτική Σχολή, αναφορικά με τη στοματική υγεία, πρόληψη και αντιμετώπιση. 

  • Ομιλήτρια στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στην Πλατφόρμα για τη Στοματική Υγεία και σε μεγάλο άλλο αριθμό συνεδρίων σε Κύπρο και Εξωτερικό. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

  • WHO European Public Health – EPH Conference in Milan, Οκτώβριος 2015

  • 63η Σύνοδο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας – Περιφερειακό Γραφείο Ανατολικής Μεσογείου (EMRO) που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Οκτώβριος 2016

  • Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, Βιέννη, Αυστρία, Σεπτέμβριος 2018

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΩΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Σχεδιασμός -υλοποίηση στρατηγικής για αγορά υπηρεσιών από τον Ιδιωτικό Τομέα με τη μέθοδο συμπληρωμής, παρέχοντας το δικαίωμα επιλογής στον Κύπριο Ασθενή, βελτιώνοντας την ορθολογιστική διαχείριση της δαπάνης και του ανθρώπινου δυναμικού στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας και αυξάνοντας το εύρος και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η στρατηγική αφορούσε δύο πεδία/τομείς:

  1. Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας που δεν προσφέρονται στο Δημόσιο Τομέα

  2. Άμβλυνση λιστών αναμονής/Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου. 

  • Δημιουργία Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο

  • Αύξηση ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών

  • Καταγραφή και εφαρμογή γραπτών διαδικασιών και εντύπων για όλες τις διαδικασίες που διέπουν την αγορά υπηρεσιών του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του Εξωτερικού σε Κέντρα Αναφοράς.

  • Εφαρμογή μέτρων/διαδικασιών/μηχανισμών για ορθολογιστική διαχείριση του δημόσιου χρήματος και αύξηση της διαφάνειας

  • Εισαγωγή και θεσμοθέτηση μέτρων ενίσχυσης του ελέγχου στην αποπληρωμή των τιμολογίων μέσω θεσμοθετημένων Επιτροπών

  • Αναβάθμιση Υπηρεσιών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

 >>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Μετά από μια πιεστική μέρα στο Υπουργείο, αυτό που πραγματικά με ξεκουράζει είναι η ηθική ικανοποίηση που νοιώθω ως προς την εξυπηρέτηση του κόσμου και την παροχή των υπηρεσιών που ζητούνται, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι επείγουσας φύσεως.

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από μια πολύ δύσκολη και φορτωμένη ημέρα, συνεχίζω να επικοινωνώ με ιατρικά κέντρα και Ιατρούς για να καταφέρουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να καταπραΰνουμε τον ανθρώπινο πόνο. 

Ένα χαμόγελο κάποιου παιδιού ή κάποιου ασθενή που καταφέραμε να σώσουμε, ένα ευχαριστήριο μήνυμα στο κινητό μου  είναι αρκετά για να μου δώσουν δύναμη και εφόδια για να συνεχίσω αυτό το καθ’ ομολογουμένως δύσκολο έργο που έχω να επιτελέσω. 

Μεγάλη ικανοποίηση μου δίνει επίσης η ενεργώς συμμετοχή μου στη διενέργεια των εμβολιασμών κατά του COVID-19, αφού έτσι νοιώθω και εγώ να συμβάλλω έμπρακτα στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για εμβολιασμό του πληθυσμού και θωράκισή του κατά της πανδημίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο εκλαμβάνω και ως εθνική μου υποχρέωση. 

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Στο λιγοστό ελεύθερο χρόνο που μου απομένει μακριά από τα υπηρεσιακά μου καθήκοντα, προσπαθώ τουλάχιστον σε τακτική βάση να ακολουθώ ένα πρόγραμμα φυσικής άσκησης σε εξωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, το περπάτημα στη φύση είναι κάτι που με ξεκουράζει και με βοηθά να αποβάλω την κούραση και τα προβλήματα της μέρας και να φορτίσω μπαταρίες. 

Επιπλέον, σημαντική για μένα είναι η ανάμειξή και συμμετοχή μου σε μη κερδοσκοπικές εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας έτσι το έργο του εθελοντισμού και της παροχής στήριξης σε συνανθρώπους μας που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;


Θεωρώ ότι τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα ήταν αυτά που καθόρισαν τη μετέπειτα πορεία μου. Η απόφαση μου να ασχοληθώ με την  γναθοπροσωποχειρουργική, ένα εξειδικευμένο ιατρικό επάγγελμα, έδωσε αμέσως το στίγμα της πορείας μου που είναι η προσφορά στον άνθρωπο.  Οι μετέπειτα κατακτήσεις μου, όπως η συγγραφή οδοντιατρικών βιβλίων και η εκπόνηση 5 σημαντικών ερευνών για την τερηδόνα, το μάστερ μου στη Δημόσια Διοίκηση και το Μεταπτυχιακό μου στη Στοματική Υγιεινή, ήταν πολύτιμες εμπειρίες που εμπλούτισαν το επαγγελματικό μου ταξίδι βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την προσφορά μου στον άνθρωπο.
Ως επιστέγασμα όλων των βημάτων μου στον επαγγελματικό βίο, θεωρώ την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας στην γναθοπροσωποχειρουργική.

Στην Κύπρο τότε, δεν υπήρχαν πολλοί που κατείχαν αυτή την ειδικότητα και ως εργαζόμενη γναθοπρoσωποχειρουργός στον  Δημόσιο Τομέα , είχα χειρουργήσει πάμπολλα περιστατικά σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία . Ένα ακόμα επίτευγμα μου είναι η ίδρυση της Οδοντιατρικής Κλινικής για ασθενείς με  AIDS στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας , όπου χειρούργησα και το πρώτο περιστατικό ασθενούς με AIDS παγκύπρια. 

Μέχρι πολύ πρόσφατα, υπήρξα  η μοναδική γυναίκα σε όλη την Κύπρο που φέρει  τον τίτλο της γναθοπροσωποχειρουργικής.

Εξίσου σημαντικός σταθμός στην καριέρα μου ήταν η αποδοχή της θέσης της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, μια θέση που μου πρόσφερε άπειρες προκλήσεις, εμπειρίες , συγκινήσεις, στιγμές αγωνίας, χαράς, λύπης.

Καλέστηκα να εκτελέσω το έργο της Γενικής Διευθύντριας σε μια από τις πιο κρίσιμες και καθοριστικές περιόδους για το μέλλον της υγείας στον τόπο μας.  Μέσα στα τελευταία  δυο χρόνια το Υπουργείο Υγείας δίνει ένα καθημερινό πόλεμο για να αντιμετωπίσει την πανδημία ενώ  ταυτόχρονα γίνεται κατορθωτή  η εισαγωγή στην Κύπρο του Γενικού Σχέδιου Υγείας μετά από πολύχρονες προσπάθειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάληψη της ευθύνης και του συντονισμού για την οργάνωση και λειτουργία του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με COVID-19, αποτελεί για μένα σημαντικό έργο στην πορεία μου. Αυτό επίσης, σε συνδυασμό με την οργάνωση και θέσπιση μηχανισμών για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του COVID-19. 

-Ποιος ο στόχος /τα πλάνα σας ως Γενική Διευθύντρια του Υπ. Υγείας;

Στόχος μου είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας προς εξυπηρέτηση των ασθενών και όλων των πολιτών. 

Οι επί μέρους στόχοι είναι πολλοί και προχωρούμε με την υλοποίησή τους μέσω του Στρατηγικού Προγραμματισμού του Υπουργείου Υγείας ο οποίος είναι συνυφασμένος με τον προϋπολογισμό.   

Η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του τομέα επιδότησης ασθενών στο εξωτερικό αλλά και σε νοσηλευτήρια της Κύπρου για την παροχή εκείνων των υπηρεσιών που είναι  απαραίτητες για τους ασθενείς, η απρόσκοπτη παροχή ασφαλών, ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων, η ορθολογιστική διαχείριση του κονδυλίου της επιτροπής ονομαστικών αιτημάτων και του αναθεωρητικού συμβουλίου φαρμάκων όπου επιτελώ ως Πρόεδρος για παροχή φαρμάκων που είναι εκτός ΓεΣΥ και που ως επί τω πλείστων αφορούν σε καινοτόμες θεραπείες που αναβαθμίζουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη της χώρας μας, ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας και η εφαρμογή νομότυπων διαδικασιών αγορών και προμηθειών αποτελούν μόνο κάποιες από τις στρατηγικές δράσεις του Υπουργείου του οποίου προΐσταμαι διοικητικά. 

Θα ήθελα όμως να σταθώ λίγο στο κομμάτι του ασθενή.  Ξέρετε, για να μπορέσει κάποιος να αισθανθεί την αγωνία και την ανάγκη κάποιου συνανθρώπου μας που αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να τον ακούει και να τον αντιμετωπίζει με ενσυναίσθηση. Αυτό είναι κάτι που εφαρμόζω στην καθημερινή μου ζωή και αυτό είναι κάτι που προσπαθώ να περάσω και στους συνεργάτες μου. 

Έχουμε όλοι αντιληφθεί ότι η εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας  αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διαφύλαξη του ΓεΣΥ ως ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα με γνώμονα τη διαφύλαξη των ασθενών μαζί με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αποτελούν για μένα προκλήσεις στις οποίες επικεντρώνομαι. Στόχος μου πάντα η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, η αξιοπρεπής διαβίωση των συνανθρώπων μας και η προαγωγή της υγείας.
 

Tags