Who is Who: Δρ. Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος - Πρόεδρος Δ.Σ ΙδΕΚ

Ποιος είναι ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας & Καινοτομίας, Πρόεδρος του Δ.Σ του ΙδΕΚ Δρ. Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Ο Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος διαθέτει εκτενή και πολυετή πείρα στον τομέα της Βιοϊατρικής και πιο συγκεκριμένα της Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη προσεγγίσεων γονιδιακής θεραπείας για Μυϊκές Δυστροφίες και Καρδιακές Γενετικές διαταραχές, με αρκετές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Έχει καθιερώσει εθνικές και διεθνείς συνεργασίες με διάφορα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και διεθνείς φορείς χρηματοδότησης, καθώς και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Η οικογένεια του, τα ταξίδια, η τεχνολογία, η μαγειρική και ο αθλητισμός έχουν σημαντική θέση στην ζωή του, καταφεύγοντας σε αυτά για να γεμίσει μπαταρίες και να ανοίξει νέους ορίζοντες.

Για τον κ. Μαστρογιαννόπουλο, το mentoring της νέας γενιάς, αποτελεί, εξάλλου, το μέλλον αυτού του τόπου, και κατά την γνώμη του πρέπει να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο στην κοινωνία μας.

Στις 4 Μαρτίου 2020 ο Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος διορίστηκε ως Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το University of Bristol του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και πτυχίου στις Βιοϊατρικές Επιστήμες.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  •  Από το 2007 μέχρι το 2020 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

  •  Το 2012 διορίστηκε Λέκτορας στη μεταπτυχιακή Σχολή Μοριακής Ιατρικής, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

  • Το 2018 ανελίχθηκε και διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής και Συντονιστής του προγράμματος Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας.

  • Το 2020 διορίστηκε ως Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  • Διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής Κύπρου (Cyprus Society of Human Genetics).

  • Διετέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος σε δράσεις του προγράμματος European Cooperation in Science and Technology (COST).

  •  Ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος είναι μέλος σε εθνικά και ευρωπαϊκά συμβούλια έρευνας και καινοτομίας, όπως το Joint Research Centre (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επιτροπή Συντονιστών Έρευνας και Καινοτομίας και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ).

ω
Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια  μου είναι αυτός που μου γεμίζει τις μπαταρίες. Το πρόγραμμα φυσικά το αποφασίζουν τα παιδιά μου, ανάλογα και με τα ενδιαφέροντά τους. Με τον μεγάλο μου γιο, Πάνο, συνήθως δραπετεύουμε στην κουζίνα για μαγειρικά «πειράματα», ενώ λατρεύουμε να συζητάμε για ψηφιακή τέχνη και NFTs. Με τον Άγγελο απ’ την άλλη, φοράμε τα αθλητικά μας παπούτσια και παίζουμε ποδόσφαιρο ή συζητάμε για νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις και προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Έλον Μασκ που είναι και ο αγαπημένος του. Όσον αφορά στον μικρό μου γιο, τον Άρη, κάθε μέρα είναι διαφορετική αφού κάνουμε πάντα κάτι καινούργιο. Μία καλή ταινία είναι, επίσης, ένας αγαπημένος τρόπος απόδρασης, καθώς και η γυμναστική και γενικότερα η άθληση. 

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Έχουμε την ευλογία να ζούμε σε ένα πανέμορφο νησί, το οποίο μας προσφέρει απεριόριστες επιλογές για να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Μεγαλώνοντας στη Λεμεσό, ομολογώ πως από παιδί ήμουν και συνεχίζω να είμαι λάτρης της θάλασσας αλλά και των θαλάσσιων σπορ, όπως το SUP και το scuba diving. Λατρεύω επίσης τα ταξίδια, τα οποία όχι μόνο διευρύνουν τους ορίζοντές μας, αλλά μας γεμίζουν και με εμπειρίες που όμοιές τους δεν θα ξαναζήσουμε. Είναι γι’ αυτό άλλωστε που φροντίζω, όταν το επιτρέπουν βεβαίως οι συνθήκες, να κάνουμε οικογενειακά ταξίδια σε νέα μέρη. Θέλω τα παιδιά μου να δουν από κοντά άλλες κουλτούρες και να ζήσουν νέες «περιπέτειες». Εξίσου σημαντική και συνάμα συναρπαστική, θεωρώ και τη συζήτηση με νέους ανθρώπους. Σε κάθε συνάντηση μαζί τους, ακούς και κερδίζεις κάτι διαφορετικό. Το mentoring της νέας γενιάς, που αποτελεί, εξάλλου, το μέλλον αυτού του τόπου, είναι άλλωστε κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο στην κοινωνία μας.

 ω

Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία υπηρετώντας την επιστήμη της Βιοϊατρικής και πιο συγκεκριμένα της Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας. Εργάστηκα ως επιστήμονας για αρκετά χρόνια στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, με στόχο τη θεραπεία και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν με σοβαρά προβλήματα υγείας, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες τις οποίες πολλές φορές, οι υπόλοιποι θεωρούμε δεδομένες. Η επιστήμη είναι σαν ένα σπίτι το οποίο το χτίζουμε σταδιακά, και όλοι βάζουμε το λιθαράκι μας, μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παράλληλα, δεδομένου ότι είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει πάρα πολύ στη δυναμική, το πάθος και το μεράκι των νέων, πιστεύω ότι έχω συμβάλει θετικά στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία αρκετών από αυτών, μέσα από την ιδιότητα του καθηγητή. Όπως προανέφερα, εισέπραξα και εισπράττω ακόμη πάρα πολλά από τη νέα γενιά και το γεγονός ότι μου δόθηκε η δυνατότητα να τους προσφέρω καθοδήγηση, είναι κάτι που με γεμίζει με ιδιαίτερη χαρά. Αυτό το οποίο προσπαθούσα πάντα να μεταφέρω στους φοιτητές μου και ελπίζω να το έχουν εισπράξει, είναι η αφοσίωση στο στόχο ακόμη και όταν τα πράγματα φαίνονται δύσκολα. Το ίδιο συμβουλεύω και τους νέους/νέες τους οποίους συναντώ μέσα από τη θέση μου ως Επικεφαλής Επιστήμονας. Νέοι επιχειρηματίες, φοιτητές, μαθητές, άνθρωποι με όρεξη και καινοτόμο σκέψη. Δεν υπάρχουν αποτυχίες, μόνο η δημιουργία γνώσης και εμπειρίας.

Από τη σκοπιά του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα Έρευνας και Καινοτομίας, που έχω την τιμή να υπηρετώ εδώ και δύο χρόνια, πιστεύω ότι παρόλες τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, έχουμε καταφέρει με τους συνεργάτες μου να διευρύνουμε το φάσμα δραστηριοτήτων Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ), συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος γνώσης και ανάπτυξης. Να αναφέρω ενδεικτικά πως με γνώμονα τη δημιουργία μίας εξωστρεφούς κοινότητας νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, στο ΙδΕΚ παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα στοχευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών καθώς και χρηματοδοτικών προγραμμάτων Ε&Κ. Κατά την περίοδο 2020-2021 διατέθηκε χρηματοδότηση πέραν των €51 εκατ. στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΙδΕΚ, ενώ με σκοπό την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στηρίξαμε έμπρακτα τους φορείς του οικοσυστήματος, προκηρύσσοντας ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης ύψους €1 εκατ. Ανακοινώσαμε χρηματοδοτικά Προγράμματα, ύψους €15 εκατομμυρίων, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ενίσχυση της Έρευνας που επιτελείται στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, το ΙδΕΚ προκήρυξε πρόσφατα τρία νέα χρηματοδοτικά Προγράμματα Καινοτομίας, ύψους €13 εκατ., τα οποία εμπίπτουν στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος - Το αύριο» και αποτελούν δείγμα της ευρύτερης στρατηγικής φιλοσοφίας των νέων προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027, με προϋπολογισμό €150 εκατ.. Πέραν των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, προχωρήσαμε στη δημιουργία του “Innovation Factory” ενώ την προσεχή Άνοιξη θα λειτουργήσει και το Κεντρικό Γραφείο Μεταφοράς Γνώσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, έχουν επίσης υπογραφεί Μνημόνια Συνεργασίας και Συναντίληψης με Υπουργεία, οργανισμούς, αρμόδιες εθνικές αρχές και οργανωμένα σύνολα επιχειρήσεων, ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Συντονιστών Ε&Κ των Υπουργείων, ενώ αναπτύχθηκαν συνεργασίες με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Πολωνία και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


Ποιος ο στόχος/τα πλάνα σας ως Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. ΙδΕΚ;

Εάν μας έχει διδάξει κάτι η πανδημία σε αυτά τα δύο χρόνια, είναι η ανάγκη να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να εξελισσόμαστε συνεχώς και να καινοτομούμε για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Σίγουρα, η επόμενη μέρα δεν προμηνύεται εύκολη, όμως γνωρίζουμε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις του σήμερα. Η Κύπρος προχωρά μπροστά, με το εγχώριο οικοσύστημα να αναπτύσσεται σημαντικά και να σημειώνει αξιοσημείωτες επιτυχίες στους διεθνείς δείκτες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο European Innovation Scoreboard, η Κύπρος κατατάσσεται δεύτερη με την καλύτερη πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βελτιώνοντας την επίδοσή της κατά 25%, ενώ βρίσκεται στην 28η θέση του Global Innovation Index. 

Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση, ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Υπάρχουν ακόμη σημεία που χρήζουν βελτίωσης, όπως η αλλαγή στον τρόπο σκέψης, η τροφοδότηση καινοτομιών αιχμής σε όλα τα επίπεδα, η μετατροπή των προκλήσεων σε υλοποιήσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες, η διασύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία και η διεθνοποίηση του εγχώριου οικοσυστήματος. Αποτελεί, λοιπόν, καθήκον μας, τόσο εμένα προσωπικά ως Επικεφαλής Επιστήμονας όσο και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη πετύχει και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια θέληση για στήριξη της νέας γενιάς, της ερευνητικής και καινοτόμου κοινότητας καθώς και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Δημιουργούμε με αυτό τον τρόπο μία χώρα πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική, που θα διεκδικήσει θέση πρωταγωνιστή στην περιοχή και θα καταστεί περιφερειακό κέντρο έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας. Μια χώρας που μέσα από την επένδυση στην έρευνα, την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, θα συμβάλει στη δημιουργία της Οικονομίας της Γνώσης και μίας ευημερούσας κοινωνίας.

ω