Who is Who: Δρ Πέτρος Καρεκλάς - Δήμαρχος Κατεχόμενης Κυθρέας

Ποιος είναι ο Δήμαρχος Κατεχόμενης Κυθρέας, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1949 στην Κυθρέα.

Μετά τις σπουδές και ειδίκευση του στα οικονομικά, ο Δρ. Καρεκλάς υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στο Δημόσιο, ενώ διετέλεσε Γενικός Διευθυντής σε διάφορα Υπουργεία.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο δρ. Καρεκλάς έχει δεχθεί σημαντικές Τιμητικές Διακρίσεις, όπως για παράδειγμα από τον Πρόεδρο της Ο. Δ. της Γερμανίας, από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και άλλες.

Είναι ο Δήμαρχος του κατεχόμενου Δήμου της Κυθρέας από το 2012.

Αναφορικά με την προσωπική του ζβή, είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο θυγατέρων.

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Freiburg της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας, με υποτροφία του Ιδρύματος D.A.A.D.

 • Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Ν. Καρολίνα στις Η.Π.Α με υποτροφία του Κυπρο-Αμερικανικού Προγράμματος Υποτροφιών.

 • Κετέχει διδακτορικό με τίτλο στα Οικονομικά.

 • Εξειδικεύτηκε στη Μακροοικονομία και τα Χρηματοοικονομικά, τη Διεθνή Οικονομία και τα Οικονομικά Ανθρωπίνων Πόρων.

Β

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Για αρκετά χρόνια υπηρέτησε στον δημόσιο τομέα: στο Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι το 1986.

 • Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής σε διάφορα Υπουργεία (Παιδείας και Πολιτισμού, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης) από τα τέλη του 1999.

 • Υπηρέτησε επίσης από το 1986 μέχρι το 1998 στον ιδιωτικό τομέα ως Οικονομικός Διευθυντής στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

 • Τον Ιανουάριο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα μετά από τις εκλογές για ανάδειξη Τοπικών Αρχών ως Δήμαρχος του κατεχόμενου Δήμου της Κυθρέας, αξίωμα στο οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα, μετά από επανεκλογή για 2η θητεία στην περίοδο 2017-21.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο δρ. Καρεκλάς έχει δεχθεί σημαντικές Τιμητικές Διακρίσεις (από τον Πρόεδρο της Ο. Δ. της Γερμανίας, από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και άλλες).

 • Έχει προεδρεύσει ή διατελέσει μέλος σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια ή Σώματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό

 • Έχει δημοσιεύσει άρθρα, κριτικές βιβλίων και άλλα σε ντόπια και ξένα περιοδικά και βιβλία και έχει συμμετάσχει σε σωρεία διασκέψεων, σεμιναρίων και συμποσίων εντός και εκτός Κύπρου.

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Να παρακολουθώ κάποιο αθλητικό γεγονός στην τηλεόραση, μια καλή ταινία, ή να διαβάσω κάποιο βιβλίο.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Μου αρέσει ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο, η λογοτεχνία

Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Είχα την ευκαιρία διατελώντας Γενικός Διευθυντής σε αρκετά Υπουργεία, να κάνω κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες πιστεύω πως έχουν ωφελήσει τον τόπο. Για παράδειγμα όταν ήμουν στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έπαιξα καταλυτικό ρόλο στην ίδρυση του Τεχνολογικού  Πανεπιστημίου και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είχα προεδρεύσει των επιτροπών που ετοίμαζαν την νομοθεσία για την ίδρυση αυτών των Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Επίσης, είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου Κύπρου. Από τον καιρό που συνελήφθη η ιδέα υπηρέτησα στο συμβούλιο αρκετά χρόνια και σήμερα  είμαι Πρόεδρος του Συνδέσμου φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου. Είναι  ένα ίδρυμα που έχει καθιερωθεί ανά το παγκόσμιο ως υψηλής ποιότητας και αριστείας στον τομέα της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Πιστεύω πως αυτά είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επαγγελματικής μου πορείας.

Ποιος ο στόχος /τα πλάνα σας ως Δήμαρχος της κατεχόμενης Κυθρέας;

Νιώθω την ανάγκη να αφήσω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου και να κάνω πράγματα τα οποία με ενδιαφέρουν σε προσωπικό επίπεδο. Πρόθεση μου είναι να μην επαναδιεκδικήσω για επόμενη θητεία. Θα συνεχίσω να βοηθώ γιατί η Κυθρέα είναι στην καρδιά μου, η κατεχόμενη πατρίδα, γι' αυτό και είχα θέσει διαθεσιμότητα ώστε αν ήθελαν να με επιλέξουν οι κάτοικοι της Κυθρέας. Ήταν επιλογή καρδιάς να βοηθήσω όσο μπορούσε για το Εθνικό θέμα και την απαλλαγή από την κατοχή. Πάντοτε θα είναι όσο ζώ στην έγνοια μου και θα βοηθώ όσο μπορώ.