Who is Who: Δρ. Συμεών Κασσιανίδης – Πρόεδρος ΔΕΦΑ

Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Δρ. Συμεών Κασσιανίδης

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Παρατηρώντας κανείς το βιογραφικό του Δρ. Κασσιανίδη, μπορεί να δει ότι η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σπουδών και της επαγγελματικής του καριέρας, αλλά δεν σταματάει εκεί.

Όπως ανέφερε στην Brief, η τεχνολογία, οι ανακαλύψεις και η ευρεσιτεχνία τον εντυπωσιάζουν γιατί δίνουν λύση στην καθημερινότητα. 

Όσο όμως ασχολείται με τα τεχνολογικά θέματα, άλλο τόσο ασχολείται και με τις τέχνες, καθώς αυτές αγγίζουν την ψυχή του, όπως μας εξομολογήθηκε.

Το πάντρεμα της τεχνολογίας και των τεχνών εκφράζεται, θα έλεγε κανείς, στην επιχειρηματικότητα που φαίνεται να είναι όχι απλή ενασχόληση για τον ίδιο, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά μέσα στο «dna του». Άλλωστε δεν σταματά στην δημιουργία και τις νέες ενασχολήσεις, αλλά επιδιώκει να ενθαρρύνει νέους ανθρώπους να κατακτήσουν το δικό τους όνειρο.

Ο Δρ. Κασσιανίδης, έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στην εκτέλεση έργων και στη διαχείριση τεχνολογίας στις βιομηχανίες επεξεργασίας και παραγωγής.

Είναι επίσης, ο ιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Hyperion Systems Engineering Group. Μια τεχνολογική ομάδα που λειτουργεί παγκοσμίως με περισσότερα από 25 χρόνια διεθνής εμπειρίας, παρέχοντας συμβουλές για τεχνολογικές επιχειρήσεις, σχετικά με εξοπλισμό, μηχανική, συμβουλευτικές υπηρεσίες και εφαρμογή προηγμένων λύσεων στις βιομηχανίες υδρογονανθράκων, χημικών και παραγωγής ενέργειας. 

Το 2017 διορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου Κύπρου (DEFA).

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Απέκτησε BSc στο Chemical Engineering from the Massachusetts Institute of Technology (1987, USA

  • Κατέχει PhD και DIC στο Chemical Engineering από το  Imperial College of Science, Technology and Medicine, (1991, UK)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
Το 2017 διορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου Κύπρου (DEFA).

Είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου Κύπρου (ΕΤΥΦΑ) από τη σύστασή της το 2018. 

Με την ιδιότητά του στη ΔΕΦΑ και ΕΤΥΦΑ ηγείται της προσπάθειας εισαγωγής φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου.

Παράλληλα, ηγείται της προσπάθειας για την κατασκευή του τερματικού σταθμού εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Κύπρου. Ακόμη, έχει συμμετάσχει σε όλα τα στάδια σχετικά με τον τερματικό σταθμό, από τους προμηθευτές, τις προσφορές έως την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, καθώς και τη διασφάλιση της τεχνικής προόδου του έργου.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει διατελέσει ως Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε κυβερνητικές και ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμούς, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Cyprus Institute, το Cyprus International Institute of Management, το Συμβούλιο Στρατηγικής Ενέργειας Κύπρου και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, YPO Cyprus, Offshore Muster Ltd ., και άλλους οργανισμούς.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Ο Δρ Κασιανίδης έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε αρκετά  ακαδημαϊκά και εμπορικά συνέδρια. Ανάμεσα σε άλλα υπήρξε ομιλητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Πανεπιστήμιο Kozminski -  Kozminski International Business School και το Sloan School στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης.

f
Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Μια όμορφη μουσική ή μια καλογυρισμένη ταινία. Με όποια σειρά και αν τα βάλω, τ’ απολαμβάνω εξίσου.  

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Αγαπώ τη μουσική σε βαθμό που παθιάζομαι όταν ανακαλύπτω καινούργιους καλλιτέχνες και σχήματα. Προσπαθώ να διατηρώ και να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου στη κιθάρα (ηλεκτρική και ακουστική).

Λατρεύω τα ταξίδια, να γνωρίζω καινούργια μέρη, ανθρώπους και διαφορετικές κουλτούρες. Είναι αλήθεια ότι ο COVID-19 μας έχει περιορίσει. Μας έχει δώσει όμως μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την Κύπρο μας. 

M’ εντυπωσιάζει η τεχνολογία, οι ανακαλύψεις και η ευρεσιτεχνία. Από τα μικρά που δίνουν λύσεις στην καθημερινότητά μας μέχρι τις μεγάλες κατακτήσεις του ανθρώπου όπως το drone της NASA στον Άρη. 

Επίσης, οι εικαστικές τέχνες, τόσο η ζωγραφική όσο και η γλυπτική, ακουμπάνε πολύ την ψυχή μου. Η επαφή μου με την τέχνη ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Παρακολουθώ, ενημερώνομαι τόσο για τα Κυπριακά αλλά και τα διεθνή δρώμενα. Γι’ αυτό και είμαι περήφανος συλλέκτης έργων σχεδόν αποκλειστικά Κυπρίων καλλιτεχνών.

H επιχειρηματικότητα δεν είναι ένα απλό ενδιαφέρον. Είναι στο dna μου να δημιουργώ και να ασχολούμαι με καινούργιες δραστηριότητες, αλλά επίσης να βοηθώ, να καθοδηγώ και να συμβάλω σε προσπάθειες νέων ανθρώπων ενθαρρύνοντας τους να κατακτήσουν τα όνειρά τους.

n

Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματώσω το δικό μου τρίπτυχο Οικογένεια, Εργασία, Πατρίδα. 

Να βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν, να δημιουργούν, να επιτυγχάνουν τους στόχους τους και να χτίζουμε μια δυνατή σχέση μεταξύ μας, πάντα φυσικά με τη στήριξη της γυναίκας μου και μητέρας τους.

Σ’ επαγγελματικό επίπεδο, είμαι περήφανος για την εταιρεία μου, ΥΠΕΡΙΩΝ (Hyperion Systems Engineering Ltd) - η οποία ήταν από τις πρώτες startup εταιρείες τεχνολογίας στην Κύπρο – με την οποία ταξιδέψαμε το όνομα της Κύπρου διεθνώς με έργα και πελάτες σε περισσότερες από 40 χώρες. Από την Ιαπωνία μέχρι το Περού και από την Αραβία μέχρι την Αμερική, τη Ρωσία και την Κίνα.

Έχω σταθεί ενεργός πολίτης, είτε ως μέλος ΔΣ  στο Χρηματιστήριο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και τώρα ως πρόεδρος της ΔΕΦΑ και της ΕΤΥΦΑ, πιστεύοντας ότι το κοινό όραμα είναι αυτό που θα οδηγήσει την χώρα μας ένα σκαλί ψηλότερα στο ευρωπαϊκό βάθρο. 

Ποιος ο στόχος, τα πλάνα σας κατά τη θητεία σας ως Πρόεδρος ΔΕΦΑ;

Το έργο, που έχει αναλάβει η ΔΕΦΑ είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο ανοίγοντας νέους δρόμους στην αγορά παραγωγής ηλεκτρισμού. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι μετά από μια δεκαετία να επιτύχουμε ν’ αλλάξει πλέον η ενεργειακή ταυτότητα της πατρίδας μας και από τα υγρά καύσιμα που κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά, να περάσουμε στο φιλικότερο προς το περιβάλλον φυσικό αέριο.

Ήδη η κατασκευή του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει ξεκινήσει με στόχο την ολοκλήρωση των έργων πριν το τέλος το 2022. Θα προχωρήσουμε παράλληλα, με την ανάπτυξη μιας πρώτης φάσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής, καθώς επίσης και την διασφάλιση της προμήθειας ΥΦΑ από τη διεθνή αγορά. Τέλος, έχω θέσει ως επιπλέον προσωπικό στόχο, με την ιδιότητα του Προέδρου, τη στελέχωση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας για να μπορεί να υλοποίηση με υπευθυνότητα και  συνέπεια τον Εθνικό στόχο που χαρακτηρίζει τον οργανισμό από την γένεσή του.


k

Tags