Who is Who: Ελίζαμπεθ Μαίρη Τρας - Πρωθυπουργός Βρετανίας

Ποια είναι η Πρωθυπουργός Βρετανίας, Ελίζαμπεθ Μαίρη Τρας

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η Ελίζαμπεθ Μαίρη Τρας ή Λιζ Τρας, είναι η τέταρτη πρωθυπουργός από το 2016 (μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι) και η τρίτη γυναίκα στη Ντάουνινγκ Στριτ στην ιστορία της Βρετανίας. Εξελέγη επικεφαλής του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και διορίστηκε νέα πρωθυπουργός της χώρας σε ηλικία 47 ετών την 6η Σεπτεμβρίου, παίρνοντας τη θέση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε στις 7 Ιουλίου του 2022.

Ως υπουργός Εξωτερικών παρέμεινε πιστή στον Τζόνσον μέχρι το τέλος, καθώς άλλοι υπουργοί τον εγκατέλειψαν.

Η Λιζ Τρας εξελέγη στην ηγεσία των Τόρις και σύμφωνα με το βρετανικό κοινοβουλευτικό σύστημα, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος που κληρονομεί στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Γεννήθηκε στην Οξφόρδη της Αγγλίας, τον Ιούλιο του 1975, όπου παρέμεινε έως την ηλικία των τεσσάρων ετών. Είναι κόρη του Καθηγητή μαθηματικών Τζον Κέννεθ Τρας και της νοσηλεύτριας Πρισίλα Μαίρη Γκράσμπι. Η Λιζ Τρας μεγάλωσε στο Ρένφριουσαϊρ της Σκωτίας, σε μία οικογένεια σοσιαλιστικών πεποιθήσεων.

Κατά τα φοιτητικά της χρόνια στην Οξφόρδη, ήταν ενεργό μέλος του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (Lib Dems) τη δεκαετία του 1990, στηρίζοντας καμπάνιες για την κατάργηση της μοναρχίας και την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Μάλιστα η πολιτική της μετακίνηση προς τα δεξιά ξεκίνησε προς τα τέλη των σπουδών της και μετά.

Η ίδια έχει αναφέρει σε συνέντευξη της πως: «όλοι κάνουμε λάθη, όλοι είχαμε εφηβικές ατυχίες. Μερικοί άνθρωποι μπλέκουν με σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ, εγώ ήμουν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Λυπάμαι», αποκηρύσσοντας έτσι το παρελθόν της.

Η Λίζ Τράς χαρακτηρίζεται ως ένα άτομο με ισχυρή γνώμη όσον αφορά στο τι θέλει, σύμφωνα με δηλώσεις του αδελφού της Φράνσις, το 2017, όταν περιέγραφε την εφηβική μανία της μεγαλύτερης αδελφής του με τη χορτοφαγία. 

3

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά (PPE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε πτυχίο (BA) το 1996. 

 • Είναι διπλωματούχος Διοικητικής Λογιστικής.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Εργάστηκε ως εμπορική διευθύντρια στη Shell Oil.

 • Διατέλεσε οικονομική διευθύντρια στη Βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cable & Wireless Worldwide.

 • Είναι βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος από τον Μάιο του 2010, για την εκλογική περιφέρεια του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία.

 • Διατέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2014 έως το 2016, στην Κυβέρνηση του Ντέιβ
 • Έχει επίσης, υπηρετήσει ως Υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ως Αρχιγραμματέας του Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2017 έως το 2019 και ως Υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2016 έως το 2017, στην Κυβέρνηση της Τερέζας Μέι.

 • Υπηρέτησε ως Υπουργός Γυναικών και Ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

 • Υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, στην Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

 • Η βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου διόρισε την Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού αναλαμβάνοντας καθήκοντα την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.

γ

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Διατέλεσε πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Νεολαίας του κόμματος. 

 • Το 1996, εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα.

 • Η Τρας, είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Διαμερίσματος του Γκρίνουιτς στο Λονδίνο, το 1998 και το 2002. 

 • Το 2006, κατάφερε να εκλεγεί Δημοτική Σύμβουλος για το Νότιο Έλθαμ του Λονδίνου, παραμένοντας στην έδρα αυτή έως το 2010.

 • Έχει συγγράψει δύο βιβλία.

2