Who is Who: Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης -  Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ

Ποιος είναι ο Γενικός Διευθυντής Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ)

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης γεννήθηκε το 1978 στο Ζαϊρ (Κονγκό) στην Αφρική όπου και παρέμεινε για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής του, ενώ το 1982 ήρθε στην Κύπρο.

Μετά τις σπουδές του στο London Southbank University και έχοντας το τίτλο του ΜΒΑ Ιnternational Business ξεκινά να εργάζεται από πολύ νωρίς σε Aνωτερες διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε ο νεαρότερος από τους διευθυντές στις Κυπριακές Αερογραμμές, όταν ήταν Κυπριακός Οργανισμός για περίοδο έξι χρόνων.

Στην πορεία, του γίνεται πρόταση  να αφήσει την Κύπρο για να διατελέσει ως Γενικός Διευθυντής σε μεγάλη εταιρεία στο Ντουμπάι που ασχολείται με την τουριστική βιομηχανία. Η αποδοχή της πρότασης - πρόκλησης το 2014 αλλά και η εργασία σε αυτή τη θέση και αυτή τη χώρα για δύο χρόνια τον έφεραν πίσω στην Κύπρο με ενα ακόμη πιο πλούσιο «χαρτοφυλάκιο» εμπειριών και γνώσεων. Όπως επεσήμανε στην Brief, είδα «ιδίοις όμμασι» το πως λειτουργεί μια τέτοια βιομηχανία στον απόλυτο βαθμό.

Οι εμπειρίες τόσο επαγγελματικά αλλά και κοινωνικά ίσως και να τον προετοίμαζαν για να είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη Γενική Διέυθυνση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ειδικά τώρα που η τουριστική βιομηχανία συναντάει μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις.
 
ΣΠΟΥΔΕΣ
Είναι κάτοχος τίτλου MBA International Business από το London Southbank University του Ηνωμένου Βασιλείου 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Κυπριακές Αερογραμμές, ως Γενικός Διευθυντής (Inflight Services) (2008-2014).

  • Στο Dubai Eta Group, ως Γενικός Διευθυντής (2014-2016)

  • Cobalt Air ως Ανώτερος Αντιπρόεδρος, (2016-2019)

  • Dhi Global Medical Group ως Διευθύνων Σύμβουλος (2019 -2020)

  • Διορίζεται ως Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ την 1η Ιουνίου 2020

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων από τον Ιούνιο του 2020 και εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο σε διάφορες Επιτροπές του Υφυπουργείου Τουρισμού, σε Κυβερνητικά Τμήματα και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ενεργεί και ως Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου.

Είναι Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιταλο-Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη πρωτοβουλιών και έργων για την προώθηση του κλάδου φιλοξενίας, καθώς επίσης και Μέλος στην Παράλληλη Βουλή για την Επιχειρηματικότητα που συστάθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

ψ
- Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;
«Μετά από μια κουραστική μέρα, απολαμβάνω ένα λευκό κρασί με τη σύζυγο μου και το κατοικίδιο μας, κάνοντας τον απολογισμό της ημέρας. Αυτό με αναζωογονεί».

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;
«Μου αρέσει να παρακολουθώ τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και να είμαι ενημερωμένος γενικότερα για το τι συμβαίνει ανά το παγκόσμιο, γιατί θεωρώ ότι οτιδήποτε συμβάινει στον κόσμο παρά το γεγονός ότι είμαστε ένα μικρό νησί, μας επηρεάζει πολύ εύκολα. Πρόκειτα για μια συνήθεια που απέκτησα κατά την παραμονή μου στο Ντουμπάι, όπου έπρεπε να είμαι ενημερωμένος.
Επιπλέον, απολαμβάνω τη μαγειρική για φίλους και αγαπημένα πρόσωπα». 

- Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;
«Αναμφίβολα, η μετάβαση μου στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να εργαστώ εκεί ως Γενικός Διευθυντής μιας εταιρείας που ασχολείται με το Facilities Management, όπου κλήθηκα να κάνω ένα μεγάλο restructuring εκείνης της εταιρείας, καθώς και να την εκσυγχρονίσουμε ώστε να διατηρηθεί στις υψηλότερες θέσεις όπως ήταν. Θεωρώ ότι αυτή η εμπειρία με ωφέλεσε τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά. Τα ερεθίσματα και οι εμπειρίες που κερδίζεις όταν εργάζεσαι και ζεις σε ενα περιβάλλον πολύ διαφορετικό κοινωνικά, πολιτισμικά έξω από τη χώρα σε βοηθάει να σκέφτεσαι ‘out of the box’. Παράλληλα βοηθά στο να βλέπεις όσα συμβαίνουν ανά το παγκόσμιο και να μπορείς να εκτιμάς πιο εύστοχα τα όσα συμβαίνουν γύρω μας στον πλανήτη και πως μπορούν να επηρεάσουν συγκεκριμένα τη χώρα μας.
Επιπλέον με βοήθησε στη σημερινή μου ιδιότητα, ως Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ, διότι το Ντουμπάι είναι απο τους πι οδημοφιλείς προορισμούς για τουρισμό και λόγω τωννόμων και περιορισμώ νπου υπάρχουν η βιομηχανία της ψυχαγωγίας, δηλαδή εστιατόρια, καφέ κλπ, είναι όλα κτισμένα γύρω από τη ξενοδοχειακή βιομηχανία.  Είδα «δίοις όμμασι» το πως λειτουργεί μια τέτοια βιομηχανία στον απόλυτο βαθμό».

Γ
Ποιος είναι ο στόχος σας ως Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ;
«Δεδομένης της κατάστασης που προκλληθηκε από την πανδημία, είναι η επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης της Κυπριακής ξενοδοχειακής και ευρύτερα τουριστικής βιομηχανίας και αντιμετώπιση των εναπομείνοντων προκλήσεων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Επιπλέον στόχος είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των τουριστικών μας επιχειρήσεων και παράλληλα την συνέχιση και ανάπτυξη του συνδέσμου αλλά και τον εκσυχρονισμό του».

Tags
Ξένια Προδρόμου