Who is Who: Γιάννης Τομασίδης CEO του Κυπριακού Γραφείου Πίστης

Ποιος είναι ο Γενικός Διευθυντής της «Άρτεμις Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών Λτδ»

Σε ηλικία 41 ετών, ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2019 το πηδάλιο του κυπριακού Γραφείου Πίστης (Credit Bureau), της «Άρτεμις Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών», μετά από 9 χρόνια στην υπηρεσία του οργανισμού. Η Άρτεμις ήταν ο οργανισμός στον οποίο επέλεξε να εργοδοτηθεί επιστρέφοντας στην Κύπρο γιατί πίστεψε από την αρχή στο όραμα και την αποστολή του Γραφείου Πίστης προς όφελος του χρηματοπιστωτικού κλάδου και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Στην Άρτεμις αξιοποιεί την γνώση και τις εμπειρίες που αποκόμισε στην εγχώρια και διεθνή αγορά καθότι διετέλεσε Σύμβουλος Επιχειρήσεων στον τομέα της Έρευνας Αγοράς επί σειρά ετών στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.Στην Άρτεμις διοικεί μια ομάδα νεαρών ηλικιακά, άρτια καταρτισμένων επαγγελματιών που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τον οργανισμό και την αξία που προσφέρει στην οικονομία.

Γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1978 στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Καριέρα στο εξωτερικό και την Κύπρο

Απόφοιτός του Πανεπιστημίου Κύπρου, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον διεθνή συμβουλευτικό οίκο παροχής υπηρεσιών έρευνας αγοράς “Synovate” το 2002 ως Research Executive για τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, υπηρετώντας στο περιφερειακό γραφείο της Κύπρου. Σύντομα προάχθηκε και αποσπάστηκε στο γραφείο της εταιρείας στην Σαουδική Αραβία αναλαμβάνοντας μεγάλους πελάτες στο χρηματοπιστωτικό κλάδο για τους οποίους ανέλαβε τη διεκπεραίωση σημαντικών, για τη στρατηγική τους, έργων έρευνας αγοράς. 

Το 2005, σε ηλικία 27 ετών, συμπεριλήφθηκε από το επιχειρηματικό περιοδικό “Gulf Marketing Review“ στον κατάλογο των 25 πιο ανερχόμενων επαγγελματιών-υποψήφιων για να ανελιχθούν σε υψηλή διοικητική θέση στο εγγύς μέλλον, στην εκστρατεία “25 faces to watch in GCC”. 

Το 2006, μεταπήδησε στην πλευρά του πελάτη, αναλαμβάνοντας τη θέση του Vice President-Head of Marketing Research στην NCB Capital, τον επενδυτικό βραχίονα της National Commercial Bank της Σαουδικής Αραβίας. Το 2008 του ανατέθηκαν επιπρόσθετα τα καθήκοντα του Marketing Manager, Asset Management Division της επενδυτικής τράπεζας.

Επέστρεψε στην Κύπρο στο τέλος του 2009 για οικογενειακούς λόγους και ανέλαβε τη θέση του Associate Research Director, ΜΕΝΑ region στο συμβουλευτικό οίκο παροχής υπηρεσιών έρευνας αγοράς Middle East Marketing Research Bureau (MEMRB). 

Το 2010 εργάστηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ως Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων προτού αναλάβει τη θέση του Operations Officer στην Άρτεμις. Στην πορεία του χρόνου προάχθηκε σε Senior Operations Officer και αργότερα σε Manager στην εταιρεία.

Εκπαίδευση 

2010-2012: Master’s in Business Administration (MBA) – Executive program από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. 
1998-2002: Πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση στο Marketing από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. 
Η εργασία του “Creation of the first Customer Satisfaction Index in the Cyprus Banking Sector” βραβεύθηκε ως η καλύτερη διπλωματική μελέτη του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002
Είναι κάτοχος του πιστοποιητικού PRINCE2 Practitioner για διοίκηση έργων.

Επαγγελματική σταδιοδρομία

2002-2004: Synovate International - Research Executive, Central/ Eastern Europe, Middle East region.
2004-2006: Synovate International - Senior Research Executive, Saudi Arabia.
2006-2009: NCB Capital Investment Bank -Vice President, Head of Marketing Research.  
2008-2009: NCB Capital Investment Bank - Vice President, Marketing Manager, Asset Management Division.
2009-2010: Middle East Marketing Research Bureau - Associate Research Director, MENA region.
2010: Βουλή των Αντιπροσώπων - Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης του Προέδρου της Βουλής.

2010-2018: Άρτεμις Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών Λτδ- Officer, Senior Officer, Manager.

Ενεργός πολίτης

Αναμίχθηκε στα κοινά από τα φοιτητικά του χρόνια, διατελώντας αρχικά Μέλος και αργότερα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου φοιτητικής παράταξής. Εκλέγηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης Πανεπιστημίου Κύπρου και παράλληλα διετέλεσε εκπρόσωπος της φοιτητικής κοινότητας στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων (ΙΝΕ), ενός αυτόνομου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού με κύρια αποστολή την παραγωγή νέων ιδεών και προτάσεων από νέους, επιστημονικά καταρτισμένους επαγγελματίες προς επίλυση σύγχρονων ζητημάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία.

Υπηρέτησε επίσης την τοπική κοινωνία ως μέλος Κοινοτικού Συμβουλίου. 

Αγαπά τον εθελοντισμό και τη φύση και είναι από τα 7 του χρόνια Πρόσκοπος. Περνώντας μέσα όλες τις βαθμίδες του προσκοπισμού ως παιδί και έφηβος, τιμήθηκε στα 16 του χρόνια με το Πτυχίο Δημοκρατίας, την ανώτατη τιμητική διάκριση στον Προσκοπισμό. Ακολούθως υπηρέτησε το Σώμα Προσκόπων Κύπρου ως βαθμοφόρος από τις θέσεις του Αρχηγού Τμημάτων του 282ου Συστήματος Προσκόπων Ταμασού. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η «ΑΡΤΕΜΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ»

Η Άρτεμις είναι Γραφείο Πίστης (Credit Bureau ή Credit Reference Agency) που ιδρύθηκε το 2008 για να καλύψει το κενό που υπήρχε στην Κύπρο όσον αφορά τη διαθεσιμότητα πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς φυσικών και νομικών προσώπων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η Άρτεμις αναγνωρίζεται ως το μοναδικό Γραφείο Πίστης στην Κύπρο από την Παγκόσμια Τράπεζα και είναι πλήρες μέλος του Συνδέσμου Γραφείων Πίστης στην Ευρώπη (Association of Consumer Credit Information Suppliers). 

Το Αρχείο της Άρτεμις περιλαμβάνει εξυπηρετούμενες και μη πιστωτικές διευκολύνσεις, δηλαδή δάνεια, πιστωτικές κάρτες, τρεχούμενους λογαριασμούς με όριο καθώς και μη χρηματοδοτούμενες διευκολύνσεις. Περιλαμβάνει επίσης Αγωγές και Δικαστικές Αποφάσεις εναντίον δανειοληπτών που αθέτησαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Τα Δεδομένα αυτά αποστέλλονται, βάσει σχετικής νομοθεσίας, από το σύνολο των Τραπεζών και των Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και έτσι το Αρχείο της Άρτεμις καλύπτει το 100% της αγοράς. Στο Αρχείο επίσης υπάρχουν δεδομένα για εκδότες ακάλυπτων επιταγών από το Κεντρικό Αρχείο Δανειοληπτών, δεδομένα για πτωχεύσεις και αιτήσεις πτωχεύσεων και δεδομένα για διαλύσεις και αιτήσεις για διάλυση εταιρειών από τον Έφορο Εταιρειών και Επίσημο Παραλήπτη.

Ο κύριος σκοπός του Αρχείου της Άρτεμις είναι η αξιολόγηση από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων του αξιόχρεου των υφιστάμενων και δυνητικών δανειοληπτών και των συνδεδεμένων με αυτών προσώπων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του πιστωτικού και άλλων συναφών κινδύνων εκ μέρους των ιδρυμάτων αυτών.  
Ταυτόχρονα το Αρχείο της Άρτεμις εξυπηρετεί και τον ίδιο το δανειολήπτη καθότι τον προστατεύει από υποχρεώσεις που δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αναλάβει βάσει των διαθέσιμων εισοδημάτων του (responsible borrowing).  

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Άρτεμις με πλήρη συναίσθηση ευθύνης για το έργο δημοσίου συμφέροντος που επιτελεί έχει αναπτύξει το Αρχείο της με τρόπο ώστε η προστασία των προσωπικών δεδομένων που τυγχάνουν επεξεργασίας να διασφαλίζεται απόλυτα σύμφωνα με τις πρόνοιες των νομοθεσιών περί προσωπικών δεδομένων καθώς και τις οδηγίες και υποδείξεις του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η Άρτεμις διαθέτει Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού το οποίο διεκπεραιώνει αιτήματα Φυσικών και Νομικών προσώπων για πρόσβαση και διόρθωση των δεδομένων τους στο Αρχείο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του εφαρμοστέου κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου.

Τα μελλοντικά πλάνα της Άρτεμις περιλαμβάνουν την εισαγωγή νέων, πιο εξελιγμένων προϊόντων και υπηρεσιών για το χρηματοπιστωτικό κλάδο καθώς και τη διείσδυση σε άλλους κλάδους της οικονομίας που έχουν επίσης την ανάγκη πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς υφιστάμενων και δυνητικών πελατών τους για σκοπούς αποτελεσματικότερης διαχείρισης του ρίσκου που αναλαμβάνουν κατά την προσφορά των υπηρεσιών τους. Τέτοιες υπηρεσίες σε διάφορους κλάδους προσφέρονται σήμερα από πιο ανεπτυγμένα Γραφεία Πίστης στο εξωτερικό.

Tags
Ευαγόρας Προκοπίου