Who is Who: Γιώργος Μιχαηλίδης - Επίτροπος Επικοινωνίας

Ποιος είναι ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

 
Γεννήθηκε το 1966 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην περιοχή Λυκαβητού.

Ο κ. Μιχαηλίδης μιλώντας στην Βrief ανέφερε χαρακτηριστικά δεν άφησε ποτέ την Λευκωσία, πλην των χρόνων των σπουδών του.
 
Με σπουδές στον τομέα του Computer Engineering (B.Eng) και μεταπτυχιακού στο τομέα του Communications Systems (MSc ), ο κ. Μιχαηλίδης επιστρέφοντας στην Κύπρο ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα του ICT – Information and Communications Technology (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας) για περισσότερα από 20 χρόνια.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης είναι διορισμένος από τον Ιούνιο του 2014, ως ο Επίτροπος Επικοινωνιών που ασχολείται με την Ρύθμιση των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) όπως και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ).

Μάλιστα ο κ. Μιχαηλίδης είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία και τη λειτουργία του Εθνικού CSIRT-CY που αποτελεί το τεχνικό κομμάτι της ΑΨΑ, και είναι η ομάδα αντιμετώπισης συμβάντων κυβερνοασφάλειας για τις κρίσιμες υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2018 ο κ. Μιχαηλίδης είχε εκλεγεί για πρώτη φορά για την Κύπρο σαν Vice President BEREC.
 
Το πρόγραμμα του είναι αρκετά πιεστικό, παραδέχεται στην Brief, με την πνευματική κόπωση να παίρνει τα ηνία στο τέλος της ημέρας.

Πάραυτα έχει βρει τον τρόπο να αναζωογονείται, κυρίως, μέσω των παιδιών του αλλά και της φυσικής άσκησης.
 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Κατέχει πτυχίο στο Computer Engineering (B.Eng) και
 • Μεταπτυχιακό στον τομέα του Communicantions Systems (MSc).  
 • Είναι επίσης κάτοχος επαγγελματικών προσόντων στους τομείς:
 • Διαχείρισης έργων (Project Management),  
 • Διακυβέρνηση ασφάλειας και πληροφορικής (ΙΤ Governance),
 • Βέλτιστες Πρακτικές πληροφορικής (ΙΤ Βest Practises).

v

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Για περισσότερα από 14 χρόνια εργάστηκε σε πολυεθνικούς οργανισμούς όπως την Thomson Reuters και Fujitsu UK, έχοντας φτάσει μέχρι την θέση του περιφερειακού Διευθυντή για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική,  με υπευθυνότητες όπως, την παροχή υπηρεσιών (ICT) μέσω αναδιοργανώσεων, εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) και της εφαρμογής/υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών πληροφορικής (IT Best Practises).
 • Επί του παρόντος ηγείται του Γραφείου του Επιτρόπου Επικοινωνιών που ασχολείται με την Ρύθμιση των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) όπως και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) που είναι η ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (Network and Information Security) για υποδομές ζωτικής σημασίας πληροφοριών (Critical Information Infrastructure) της Κυπριακής Δημοκρατίας.   
 • Μέρος των καθηκόντων του ήταν η δημιουργία και η λειτουργία του Εθνικού CSIRT-CY που αποτελεί το τεχνικό κομμάτι της ΑΨΑ, και είναι η ομάδα αντιμετώπισης συμβάντων κυβερνοασφάλειας για τις κρίσιμες υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Το 2018 ο κ. Μιχαηλίδης είχε εκλεγεί για πρώτη φορά για την Κύπρο σαν Vice President BEREC.
 • Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC)
 • Επίσης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Μεσογειακής Ρυθμιστικής Ομάδας (European Mediterranean Regulators Group (EMERG)) και
 • Διατελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Ομάδας Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (European Regulators Group for Postal Services (ERGP)).

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<
 
-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;
«Η αλήθεια είναι πως όλες οι ημέρες είναι πιεστικές, κυρίως πνευματικά. Αντιμετωπίζω την πνευματική κόπωση με φυσική άσκηση, η οποία, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, με ξεκουράζει. Και φυσικά το πιο αναζωογονητικό για μένα είναι να περνώ ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου».
 
-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;
«Όχι μόνο εξ ιδιότητας, αλλά και από προσωπικό ενδιαφέρον, παρακολουθώ στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις και ασχολούμαι με την ποδηλασία και τα θαλάσσια σπορ».

ωω 
 
- Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;
«Η δημιουργία της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) και κατ’ επέκταση του National CSIRT το οποίο έχει αναγνωριστεί από τον ENISA ως το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο CSIRT της Ευρώπης, αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα και αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και συλλογικής προσπάθειας».

«Δικαιούμαστε να είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτό το επίτευγμα», υπογράμμισε.

-Ποιος ο στόχος τα πλάνα σας για το 2021;
Οι σχεδιασμοί του, σημείωσε στην Brief, θα κινηθούν σε τρεις άξονες:

1/ Στην περαιτέρω ενδυνάμωση του National CSIRT.

2/ Στην πιστοποίηση του CSIRT. Να σημειώσουμε ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός είναι  πιστοποιημένος και η πιστοποίηση του CSIRT θα το κατατάξει στην ομάδα των elite CSIRT της Ευρώπης.

3/ Στη δημιουργία περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης κυβερνοασφάλειας καθώς και περιφερειακού κέντρου πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας.

«Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο αρχίσαμε», δήλωσε καταληκτικά προσθέτοντας, ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουμε».

Tags
Ξένια Προδρόμου