Who is Who: Χαρίλαος Κυθρεώτης Πρόεδρος Πολεοδομικού Συμβουλίου

Ποιος είναι ο Αρχιτέκτονας Χαρίλαος Κυθρεώτης

Σε αναγνώριση της πολύχρονης και πολύπλευρης πείρας του στον τομέα της Αρχιτεκτονικής και της Πολεοδομίας της Κύπρου, διορίστηκε, τον Ιανουάριο του 2019, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου Κύπρου το οποίο έχει την αρμοδιότητα, μέσα από την τεχνική υποστήριξη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του σχεδιασμού της ανάπτυξης μέσα από τα Τοπικά Σχέδια και τα Σχέδια Περιοχής, τα οποία αποσκοπούν στον ορθολογικό χωροταξικό και πολεοδομικό προγραμματισμό, στην προαγωγή και ρύθμιση της ανάπτυξης και στη βιώσιμη ανάπτυξη του κυπριακού χώρου. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Μέσα από την απέραντη αγάπη και την αστέρευτη δίψα του για τα ταξίδια ανά το Παγκόσμιο, έχει ταξιδεύσει σε πολλές χώρες της Λατινικής και κεντρικής Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής,  και βεβαίως της Ευρώπης, απ’ όπου έχει αποκομίσει τεράστιες εμπειρίες και γνώσεις για τα Αρχιτεκτονικά/Πολεοδομικά θέματα, και όχι μόνο, ταξίδια τα οποία υπήρξαν σταθμοί ανασυγκρότησης και ανανέωσης των αρχιτεκτονικών απόψεων του.

Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική σχολή Architectural Association του Λονδίνου, ενός από τα πιο σημαντικά διεθνή πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο το οποίο πρωτοστάτησε στην  εξέλιξη και δημιουργία της νέας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής τάξης πραγμάτων, κάτω από την διεύθυνση του διάσημου αρχιτέκτονα ακαδημαϊκού Alvin Boyarsky, με καθηγητές όπως τους Elia Zhenghelis, Bernard Tschumi, Peter Cook, Dalibar Vasely, Joseph Rykwert, Daniel Libeskind, Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Nigel Coates και άλλους διάσημους αρχιτέκτονες.


Παράλληλα, προς το τέλος των σπουδών του και κατά το έτος 1994 εργάστηκε στο Παγκοσμίου φήμης Αρχιτεκτονικό γραφείο Kohn Petersen Fox στο Λονδίνο απ’ όπου αποκόμισε μεγάλη πείρα σε σχέση με μεγάλα διεθνή Αρχιτεκτονικά και Πολεοδομικά έργα και κατόπιν, προς το τέλος του 1994, επέστρεψε στην Κύπρο όπου διορίστηκε συνέταιρος στο Αρχιτεκτονικό γραφείο Δ. Κυθρεώτης και Συνεργάτες ενός από τους μεγαλύτερους Αρχιτεκτονικούς οίκους της Κύπρου, που δημιουργήθηκε τις αρχές της δεκαετίας του εξήντα από τον Αρχιτέκτονα Διομήδη Κυθρεώτη, ο οποίος μέσω της ποικίλης Αρχιτεκτονικής του, πρωτοστάτησε στην δημιουργία ενός νέου Κυπριακού μοντερνισμού, και εδραίωσε την Δ. Κυθρεώτης και Συνεργάτες σαν ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς στα πλαίσια της διαμόρφωσης της νεότερης Κυπριακής Αρχιτεκτονικής.

Γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1966 και κατάγεται από  την Λευκωσία.

Σπουδές 
 
1984 Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας το 1984
 
1984-1986 Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά ως ασυρματιστής στην μονάδα διαβιβάσεων 
 
1986 -1993 Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική σχολή Architectural Association του Λονδίνου, ενός από τα πιο σημαντικά διεθνή πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο.

Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε διάφορα βιβλία και περιοδικά Αρχιτεκτονικής τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και έργα του εκπροσώπησαν την Κύπρο στο εξωτερικό στα πλαίσια διαφόρων θεσμών βράβευσης, όπως για παράδειγμα στα Πανευρωπαϊκά βραβεία Αρχιτεκτονικής Mies Van Der Rohe και άλλα.

Καριέρα και επαγγελματικές δεξιότητες

1994 Εργάστηκε στο Παγκοσμίου φήμης Αρχιτεκτονικό γραφείο Kohn Petersen Fox στο Λονδίνο απ’ όπου αποκόμισε μεγάλη πείρα σε σχέση με μεγάλα διεθνή Αρχιτεκτονικά και Πολεοδομικά έργα

1994 Επέστρεψε στην Κύπρο όπου διορίστηκε συνέταιρος στο Αρχιτεκτονικό γραφείο Δ. Κυθρεώτης

2019 Σε αναγνώριση της πολύχρονης και πολύπλευρης πείρας του στον τομέα της Αρχιτεκτονικής και της Πολεοδομίας της Κύπρου, διορίστηκε, τον Ιανουάριο του 2019, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου Κύπρου
 

Βραβεύσεις για το έργο του

Με την επιστροφή του στην Κύπρο άρχισε να διακρίνετε με σημαντικές βραβεύσεις σε Δημόσιους Αρχιτεκτονικούς και Πολεοδομικούς διαγωνισμούς, όπως, το πρώτο βραβείο για το Νέο Κτίριο της 
Βουλής των Αντιπροσώπων το 1995, πρώτο βραβείο για το κτίριο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου το 1998, πρώτο βραβείο για τα Νέα κεντρικά γραφεία της Α.ΤΗ.Κ. στην Λάρνακα το 2001, πρώτο βραβείο για το Νέο κτίριο του Θ.Ο.Κ. το 2002, και πολλές άλλες βραβεύσεις σε μεγάλο αριθμό Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, όπως μεταξύ άλλων, για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστήμιου Κύπρου (1998), το κτίριο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (1999), το κτίριο του Κρατικού Αρχείου της Κυπριακής Δημοκρατίας(2000), το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου (2002), το Δημοτικό Θέατρο Πάφου (2003), το Δημοτικό Μέγαρο Δερύνειας (2009), το Δημοτικό Πάρκο στο παλαιό Γ.Σ.Π. (2011), το κτίριο Βιολογίας του πανεπιστημίου Κύπρου (2012) και πολλά άλλα.
 
Το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια του θεσμού των κρατικών βραβείων Αρχιτεκτονικής τα οποία απονέμονται κάθε τέσσερα χρονιά, τον βράβευσε για τον σχεδιασμό του κτιρίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, σαν το καλύτερο κτίριο Δημοσίας Αρχιτεκτονικής της Κύπρου.

Δείτε φωτό στην gallery από τα έργα του κ. Κυθρεώτη:

Μεγάλα έργα του βρίσκονται σε εξέλιξη

Μεταξύ των Αρχιτεκτονικών έργων με τα οποία ασχολείται τώρα, είναι το Νέο Κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Μαρίνα Παραλιμνίου καθώς και πολλά ψηλά οικιστικά και γραφειακά κτίρια στην Λευκωσία.

Όραμα του, τόσο μέσα από την ιδιότητα του σαν Αρχιτέκτονας αλλά και μέσα από την θέση του σαν πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου Κύπρου είναι η καλλιέργεια της ευαισθησίας του ευρύτερου κοινού απέναντι στο ζήτημα της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος η ανάδειξη καινοτόμων προσεγγίσεων και πρακτικών και η ανταλλαγή απόψεων σε ότι αφορά την παραγωγή θεωρητικής σκέψης και αρχιτεκτονικού έργου στην Κύπρο του σήμερα, μια Κύπρος όπου, ο κάτοικος να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε λειτουργίας της πόλης, ο κοινωνικός εξοπλισμός, οι τόποι εργασίας και τα δίκτυα τεχνικής υποδομής, να εξυπηρετούν ισότιμα το σύνολο των κατοίκων, και να προστατεύεται, να αναδεικνύεται και να βελτιώνεται δυναμικά τα πράσινα και η πολιτιστική κληρονομιά.
 

Tags
Ευαγόρας Προκοπίου