Who is Who: Ιωσήφ Αναστασίου - Πρόεδρος ΔΕΟΚ 

Ποιός είναι ο Ιωσήφ Αναστασίου, o Πρόεδρος της ΔΕΟΚ 

Ο Ιωσήφ Αναστασίου είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της ΔΕΟΚ από τον Ιουνίου του 2017. Από φοιτητής ακόμη υπήρξε ενεργό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, το οποίο υποστήριζε. 

«Ο συνδικαλισμός δεν είναι μόνο ένα πανεπιστήμιο που σου προσφέρει την δυνατότητα να διευρύνεις τον πνευματικό και γνωσιολογικό σου ορίζοντα», είπε στην Brief.

Την ίδια ώρα δηλώνει λάτρης της λογοτεχνίας. «Τελευταία ξαναδιάβασα την Δίκη του Κάφκα και κατάλαβα πόσο μεγάλη δύναμη κρύβουν τα κλασσικά κείμενα και πόσο διαχρονικά είναι τα μηνύματα και οι αξίες τους», ανέφερε σημειώνοντας πως, αγαπά την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά αγαπά και την Κύπρο με τους τόσους θησαυρούς της..

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1958, στην Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας  και είναι μέλος της Μαρωνίτικης Κοινότητας
Είναι παντρεμένος με την Αννίτα Λιάτσου από τον Ασώματο Κερύνειας. «Ένας ζεστός κυπριακός καφές συντροφιά με τη γυναίκα μου», είπε στην Brief, είναι αρκετό για να τον ξεκουράσει, από μια πολυάσχολη μέρα.

Με την κ. Λιάτσου, απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αντώνη και την Αθηνά. Ο Αντώνης και η σύζυγος του Αντωνία τους χάρισαν τρία εγγονάκια, τον Τζόζεφ, τον Χάρη και τον Ηλία.

«Μια ζεστή αγκαλιά από τα εγγονάκια μου αλλά και τα παραμύθια που σκαρφίζομαι και τους διηγούμαι», είναι μια από τις αγαπημένες στιγμές που τον χαλαρώνουν, πρόσθεσε.

Σπουδές
Ο κ. Αναστασίου, αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Πάφου και στην συνέχεια μετέβηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.  Στην Αθήνα υπήρξε ενεργό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, όπως μας είπε.

Επαγγελματική Πορεία:

  • Μεταξύ του 1998 και του 2008 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Κυβερνητικών και Δημοτικών Εργατών της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΔΕΟΚ).  
  • Από το 2000 μέχρι το 2009 εξελέγη διαδοχικά στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας στην θέση του Γραμματέα Τύπου και Διαφώτισης.  
  • Το 2009 εξελέγη Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και τον Ιούνιο του 2017 Πρόεδρος της ΔΕΟΚ.  
  • Διετέλεσε Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου,
  • Πρόεδρος του Τμήματος Ισότητας και Ίσης μεταχείρισης της ΔΕΟΚ,
  • Πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Κατάρτισης Εκπαίδευσης και Απασχόλησης της ΔΕΟΚ,
  • μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων, 
  • μέλος του Συμβουλίου τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Συμβουλίου Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και της Επιτροπής Ισότητας Φύλων.  
  • Είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού,
  • μέλος του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και μέλος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).  
  • Εκπροσωπεί την ΔΕΟΚ σε διεθνή συνέδρια και διασκέψεις. 
  • Συμμετείχε ως υπεύθυνος έργου σε πολλές ερευνητικές δραστηριότητες και Ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ σημαντικές μελέτες για την ισότητα των φύλων στην απασχόληση φέρουν την υπογραφή του.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας;
«Οι απαιτήσεις της δουλειάς δεν αφήνουν πολλά χρονικά περιθώρια για να απολαύσω τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα», εξήγησε στην Brief.  Όταν όμως έχει ελεύθερο χρόνο τον αφιερώνει στο διάβασμα, στο θέατρο και σε πολιτιστικά δρώμενα όπως μουσικές συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και κινηματογράφο.

«Στο διάβασμα δεν περιορίζομαι, σε πολιτικά και ιστορικά βιβλία», είπε. Όπως ανέφερε, «από τα παιδικά μου χρόνια λάτρευα την λογοτεχνία». Συνήθεια που κρατά μέχρι σήμερα, σημείωσε.

>>> Όλες οι προσωπικότητες που παρουσίασε η στήλη Who is Who <<<

Μια άλλη του αγάπη όπως μας είπε είναι η φωτογραφική τέχνη. «Ο Γιώργος Σεφέρης είχε δίκαιο όταν έλεγε ότι στην Κύπρο το θαύμα λειτουργεί ακόμη, ο τόπος μας είναι γεμάτος θησαυρούς που προσπαθώ να αποθανατίσω».

Αυτό επιβεβαιώνεται κιόλας από το γεγονός πως, μας είπε ότι, ένας άλλος τρόπος για να χαλαρώσει είναι όταν προλαβαίνει το φως, αργά το απόγευμα που του χαρίζει όλα τα χρώματα και την μαγεία της κυπριακής φύσης που, όπως τόνισε, είναι μοναδική.

Ποια θεωρείται από τις πιο σημαντικές ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Ο συνδικαλισμός δεν είναι μόνο ένα πανεπιστήμιο που σου προσφέρει την δυνατότητα να διευρύνεις τον πνευματικό και γνωσιολογικό σου ορίζοντα.  Είναι ένα λειτούργημα, μια προσφορά στον συνάνθρωπο που σε έχει ανάγκη, είπε στην Brief.  Στον φτωχό, στον άνεργο, στον μετανάστη, στον αδικημένο εργάτη, στον ανάπηρο, στην καταπιεσμένη γυναίκα.
Η δραστηριοποίησή μου στον τομέα της ισότητας των φύλων θεωρώ ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθμό στην συνδικαλιστική μου δράση.

Διετέλεσα Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου και Πρόεδρος του Τμήματος Ισότητας και ίσης μεταχείρισης της ΔΕΟΚ.

Μέσα από την δράση μας προσπαθήσαμε να εντάξουμε την έννοια της ισότητας στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου.  Δώσαμε μάχες για την ισότητα των φύλων στην απασχόληση για την καταπολέμηση των έμφυλων κοινωνικών στερεότυπων για την συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.  Εκδώσαμε οδηγό για την απάλειψη του γλωσσικού σεξισμού από τα κρατικά έγραφα.  Εκπαιδεύσαμε δημόσιους λειτουργούς για θέματα ισότητας, καταρτίσαμε οδηγούς για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στα σχολικά εγχειρίδια της μέσης εκπαίδευσης. 

Τολμώ να πω ότι ανοίξαμε δρόμους στο κεφάλαιο της ισότητας των φύλων.  Αλλά υπάρχει πολλή απόσταση να διανύσουμε ακόμα μέχρι την επίτευξη πραγματικής ισότητας σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού, εργασιακού και πολιτικού βίου.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2020;

Αποτελεί στόχο άμεσης προτεραιότητας για την ΔΕΟΚ η αποκατάσταση της ισορροπίας την αγορά εργασίας, η θεσμική ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και η πραγματική βελτίωση στους όρους απασχόλησης και στις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων.  

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Στα πλαίσια αυτά διεκδικούμε νομική ρύθμιση με στόχο την καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση γενικού κατώτατου μισθού με στόχο την διασφάλιση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους/ες τους εργαζόμενους/ες.

Έχουμε υποδείξει επανειλημμένα ότι ο ασφαλέστερος δρόμος για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι η αξιοπρεπής απασχόληση.  Θα παλέψουμε για ένα ισχυρό μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας και θα προωθήσουμε το αίτημά μας για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών.  
Σε ότι αφορά το θέμα της ισομισθίας η ΔΕΟΚ θα συνεχίσει την εκστρατεία που ξεκίνησε το 2019 προς τους εργοδότες ώστε να ενσωματωθεί ρήτρα στις συλλογικές συμβάσεις για κατάργηση των μισθολογικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Tags
Ξένια Προδρόμου