Who is Who: Κλειώ Παπαδοπούλου - Συνέταιρος της PwC Κύπρου

Ποια είναι η Συνέταιρος, Chief Inclusion & Diversity Officer και Μέλος του Management Board της PwC Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Η Κλειώ Παπαδοπούλου σπούδασε λογιστική τυχαία, καθώς είχε πάει στο Λονδίνο για να σπουδάσει χορό. Ήταν η κλασική μαθήτρια του 20 παρά κάτι, τελειομανής και ακούραστα εργατική.

Σπούδαζε ταυτόχρονα χορό και λογιστική για κάποιο διάστημα και έγινε Certified Chartered Accountant, ενώ αμέσως μετά ειδικεύτηκε στα φορολογικά (Chartered Tax Advisor στο Chartered Institute of Taxation), κάτι που “χρωστάει” στον χαρισματικό καθηγητή της του μαθήματος φορολογίας που της μετέδωσε τα πάθος του για το θέμα, ;όπως αναφέρει στην Brief. 

Μετά τις σπουδές της εργάστηκε για πέντε χρόνια στο Λονδίνο και επέστρεψε στην Κύπρο για να εργοδοτηθεί από την PwC. Δέκα χρόνια και τρία παιδιά αργότερα έγινε Συνέταιρος στο φορολογικό τμήμα του οργανισμού με έδρα την Λεμεσό.

Λατρεύει τη δουλειά της και πάντοτε θεωρούσε την PwC σαν το δεύτερο της σπίτι και τους συναδέλφους/συνεταίρους της σαν τη δεύτερη της οικογένεια. Γι’αυτό και τριάντα χρόνια αργότερα παραμένει στον οργανισμό, επεσήμανε. 

Η κ. Κλειώ Παπαδοπούλου ήταν η πρώτη γυναίκα Συνέταιρος στην PwC το 2002, μπαίνοντας στο μέχρι εκείνη τη στιγμή, ανδρικό κλαμπ των 33 ανδρών.

Την ίδια ώρα δηλώνει πως το πάθος της ήταν, είναι και θα είναι ο χορός. Κάπως έτσι ίσως να εξηγείτια και η ενασχόληση της με το coaching ως μέντορας σε νεαρά ταλέντα τα οποία στηρίζει ώστε να ανελιχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. 

Η Κλειώ Παπαδοπούλου είναι σήμερα Συνέταιρος, Chief Inclusion & Diversity Officer και Μέλος του Management Board της PwC Κύπρου.

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Κάτοχος πτυχίου Λογιστικής από το Ην. Βασίλειο

  • Είναι Certified Chartered Accountant

  • Είναι Chartered Tax Advisor στο Chartered Institute of Taxation

  • Σπούδασε χορό

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
 

  • Μετά τις σπουδές της εργάστηκε για πέντε χρόνια στο Λονδίνο και επέστρεψε στην Κύπρο για να εργοδοτηθεί από την PwC. Δέκα χρόνια αργότερα έγινε Συνέταιρος στο φορολογικό τμήμα του οργανισμού με έδρα την Λεμεσό.

  • Το 2017 εντάχθηκε στο τμήμα εξυπηρέτησης διεθνών πελατών, που ασχολείται με την διαχείριση εταιρειών ξένων (μη Κύπριων) πελατών. Ταυτόχρονα ηγείται των υπηρεσιών στον τομέα της Ναυτιλίας, μια βιομηχανία που αγαπά ιδιαίτερα.

  • Τα τελευταία πέντε χρόνια “τρέχει” ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ως Chief Inclusion & Diversity Officer του οργανισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη και στην προώθηση του γυναικείου ταλέντου εντός (αλλά και εκτός) του οργανισμού.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  • Δεν συμβιβάζεται όσον αφορά τις ανθρώπινες αξίες της και έχει πάθος για την ανάπτυξη των ανθρώπων γι’ αυτό και έγινε Qualified Coach. 

β
-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;


Η φυσική άσκηση και ιδιαίτερα ο χορός, ο οποίος είναι για μένα διαλογισμός. Όταν χορεύω ζω 100% την στιγμή. Η μουσική με ανεβάζει, η άσκηση με κουράζει σωματικά αλλά με ξεκουράζει πνευματικά. Ξεχνώ τα πάντα μέσα στα πρώτα λεπτά και μετά από μια ώρα γίνομαι άλλος άνθρωπος. Αποκτώ απίστευτη ενέργεια, ευεξία και θετική διάθεση.

Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, κάθε μέρα στις 18:45 σταματώ ότι κάνω και πάω στη σχολή χορού. Ότι δεν προλάβω να τελειώσω, το τελειώνω πιο αργά το βράδυ με πολύ περισσότερη ενέργεια και καθαρότερο μυαλό. 


-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Τα Σαββατοκύριακα ασχολούμαι με την κηπουρική, ακόμα ένα είδος διαλογισμού για μένα, ενώ απολαμβάνω τα ταξίδια, κάτι που δεν σταμάτησα ακόμα και εν μέσω πανδημίας.
Λατρεύω την διακόσμηση και σε μια άλλη ζωή θα ήμουν αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου.

Το πάθος μου όμως ήταν, είναι και θα είναι ο χορός. Παρόλο που δεν ασχολήθηκα τελικά επαγγελματικά, δεν σταμάτησα ποτέ να χορεύω και τώρα που τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχω περισσότερο χρόνο, χορογραφώ και διδάσκω ζούμπα σε συναδέλφους, συνεργάτες και πελάτες υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία “Be well, work well” της PwC, ενώ παρακολουθώ μαθήματα λατινικών και ελληνικών χορών.


-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία;

Το ότι εργάστηκα στο Λονδίνο πριν επιστρέψω στην Κύπρο μετά τις σπουδές μου με βοήθησε να αποκτήσω εμπειρίες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της καριέρας μου και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους. 

Με την επιστροφή μου στην Κύπρο άρχισε η δημιουργία οικογένειας, η οποία συνυπήρξε αρμονικά με την καριέρα λόγω της υποστήριξης του συζύγου μου και του υπόλοιπου συστήματος στήριξης που στήσαμε με τις γιαγιάδες, παππούδες κτλ. Πέρασα πάρα πολύ δύσκολα μεγαλώνοντας τρία παιδιά χωρίς να αφήσω τα μάτια μου από την καριέρα μου, αλλά ήταν προσωπική μου επιλογή. Δεν θα μπορούσα να μείνω αποκλειστικά σπίτι να μεγαλώνω παιδιά για περίοδο πέραν των λίγων εβδομάδων και πραγματικά θαυμάζω τις μητέρες που αφοσιώνονται 100% στα παιδιά τους.

Ο πιο σημαντικός σταθμός της επαγγελματικής μου πορείας και η καταξίωση για μένα είναι αναμφίβολα όταν έγινα η πρώτη γυναίκα Συνέταιρος στην PwC το 2002, μπαίνοντας στο μέχρι εκείνη τη στιγμή  ανδρικό κλαμπ των 33 ανδρών.

-Ποιος ο στόχος τα πλάνα σας από τη θέση που βρίσκεστε σήμερα;

Το σήμερα με βρίσκει να “φορώ πολλά καπέλα”. Το πιο σημαντικό για μένα είναι αυτό του Chief Inclusion & Diversity Officer και του μέλους του Management Board της PwC Κύπρου. Από την θέση αυτή προσπαθώ να βοηθήσω στην δημιουργία ενός όλο και καλύτερου εργασιακού χώρου. Ενός χώρου που όχι μόνο σέβεται αλλά και επιδιώκει την διαφορετικότητα και μιας εταιρικής κουλτούρας που ενθαρρύνει την αυθεντικότητα,  εξαλείφει όσο είναι δυνατό τα στερεότυπα και τις ασυνείδητες προκαταλήψεις, ενώ ταυτόχρονα  στηρίζει τους ανθρώπους δίκαια και όχι ίσα, έτσι ώστε όλοι να έχουν ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες. Σε ένα τέτοιο χώρο, οι γυναίκες και οι μειονότητες δεν θα χρειάζεται να κάνουν τις υπέρ προσπάθειες που έκανα εγώ για να καταφέρουν να ανελιχθούν.

Ταυτόχρονα, σε προσωπικό επίπεδο είμαι coach και μέντορας σε νεαρά ταλέντα τα οποία στηρίζω ώστε να ανελιχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. 

Δεν υπάρχει καλύτερη επιβράβευση από την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων που τους προσφέρεις βοήθεια, είτε αυτοί είναι πελάτες του οργανισμού, συνάδελφοι, συνεργάτες, είτε νέα άτομα που τώρα ξεκινούν το ταξίδι της ζωής.   

Η