Who is Who: Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης - Δήμαρχος Λευκωσίας

Ποιός είναι ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 20 Φεβρουαρίου 1968 και είναι το πρώτο παιδί του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και της Φωτεινής Παπαδοπούλου, το γένος Λεβέντη.

Μετά το θάνατο του πατέρα του μεγάλωσε με τη μητέρα του και το θετό πατέρα Τάσσο Παπαδόπουλο.  Είναι απόφοιτος του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα και της Αγγλικής Σχολής. Το 1986 κατετάγη στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε ως Ανθυπολοχαγός των Καταδρομών.

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στον τομέα των επιχειρήσεων και γνώρισε πολυποίκιλες νοοτροπίες και κουλτούρες αφού είχε την ευκαιρία να εργαστεί τόσο στις συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού των Η.Π.Α. και της Ευρώπης, όσο και στις απρόβλεπτες συνθήκες των αναδυόμενων αγορών της Ασίας και της Αφρικής.

Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Ηλιάδη και έχουν τρία παιδιά, τον Πολύκαρπο, τη Μαίρη και τη Φωτεινή.

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης των Η.Π.Α., με μερική υποτροφία από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, από όπου και αποφοίτησε με διάκριση το 1993.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Φοιτητής ακόμα, άρχισε να εργάζεται στο τμήμα προαγοράς συναλλάγματος μεγάλου οργανισμού στη Βοστώνη, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε αρχικώς στην Αθήνα, στο τμήμα πωλήσεων αναψυκτικών του ομίλου 3Ε και ακολούθως στο Αίγιο, στην παραγωγή εμφιαλωμένου νερού από τον ίδιο όμιλο. Από το 1995 έως το 2000 εργάστηκε αρχικώς ως Διευθυντής Μάρκετιγκ σε πέντε εργοστάσια παραγωγής του Ομίλου 3Ε και της Coca Cola στη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Ακολούθως ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του εργοστασίου παραγωγής στην Οραντέα, όπου ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις απαιτήσεις και στις δύσκολες συνθήκες της φιλελευθεροποίησης της αγοράς και της παγκοσμιοποίησης στα πρώτα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

  • Το 2000 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ανέλαβε Διευθυντής Πωλήσεων στην πολυεθνική εταιρία Frigoglass, θέση που τον έφερε σε επαφή με τις αγορές δεκάδων χωρών της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Το 2002 ανέλαβε Περιφερειακός Διευθυντής των εργοστασίων της ίδιας εταιρίας στην Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Ρουμανία και των αντιπροσωπειών της στο Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία, ενώ, το 2003 ανέλαβε και Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης στη Frigοglass, θέση από την οποία είχε τη δυνατότητα να διοικήσει ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων και να ηγηθεί της ερευνητικής δραστηριότητας της εταιρείας. Επί της δικής του θητείας τέθηκαν τα θεμέλια για την ίδρυση εργοστασίου της εταιρίας στην Κίνα, ως επιστέγασμα της εξαγωγικής της επιτυχίας στη συγκεκριμένη χώρα.

  • Το 2005 επέστρεψε στην Κύπρο. Από τη θέση του Εμπορικού Διευθυντή της εταιρίας Coca-Cola Λανίτης, συνέβαλε καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες και μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς μέσω της εφαρμογής μοντέρνων μεθόδων, διαδικασιών και συστημάτων. Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, το 2010, αποχώρησε από την εταιρία και ασχολήθηκε με διάφορες επενδύσεις και κοινωφελείς δραστηριότητες.

  • Στις Δημοτικές Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2011 εξελέγη Δήμαρχος Λευκωσίας και ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου 2012.

  • Στις Δημοτικές Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2016 επανεκλέγηκε Δήμαρχος Λευκωσίας.


Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Ύστερα από μια πιεστική και κουραστική μέρα, αναζητώ συνήθως την ηρεμία στο πάντοτε ασφαλέστερο καταφύγιο, την οικογένεια και τους καλούς φίλους. Όποιες έγνοιες κι αν έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της ημέρας, αυτές μένουν πίσω, τη στιγμή που θα επιστρέψω στο σπίτι και τους δικούς μου ανθρώπους. 

φ
Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Μου αρέσουν απλά πράγματα, αυτά που κάνουν καλό στο σώμα και το πνεύμα. Αγαπώ πολύ το διάβασμα. Στις ώρες που ξεκλέβω κάποιο χρόνο, απολαμβάνω να διαβάζω βιβλία και περιοδικά γύρω από την Ιστορία και την Επιστήμη. Επίσης, αγαπώ πολύ το ποδήλατο και το κολύμπι. Με βοηθούν να καθαρίζει το μυαλό και να ξεφεύγω από την καθημερινότητα.  


Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Θεωρώ ότι είμαι ιδιαίτερα τυχερός γιατί έζησα και εργάστηκα σε χώρες του εξωτερικού, σε περιοχές με ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες, γεγονός που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω μιαν άλλη οπτική της ζωής και να αντιληφθώ τα πράγματα διαφορετικά. 
Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν διαδραματίσει όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι που γνώρισα στις χώρες, όπου εργάστηκα (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ρουμανία κ.α.), με τους οποίους συνδεθήκαμε με δεσμούς φιλίας και συντέλεσαν στην συλλογή εμπειριών που με ακολουθούν μέχρι σήμερα. 
Σε ό,τι αφορά στην μέχρι σήμερα πολιτική μου πορεία, θεωρώ πολύ σημαντική στιγμή την επανεκλογή μου στο αξίωμα του Δημάρχου Λευκωσίας, καθώς αυτό πιστεύω πως αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλαμε και της σκληρής δουλειάς που κάναμε στο διάστημα της πρώτης θητείας, θυμίζω μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ο κόσμος που γνώρισα ως Δήμαρχος, με έκανε καλύτερο άνθρωπο και πάντα θα το υπολογίζω ως ορόσημο στη ζωή μου. Στάθηκα τυχερός να έχω καλούς συνεργάτες στο Δημαρχείο κάτι που μου επέτρεψε να καταφέρω να υλοποιήσω αυτά που υποσχέθηκα. 

ψ

Ποιος ο στόχος /τα πλάνα σας ως Δήμαρχος Λευκωσίας

Θεωρώ ότι ύστερα από μια θητεία στον Δήμο Λευκωσίας η οποία μετρά ήδη δέκα χρόνια, έχουν γίνει πολλά που έχουν αλλάξει θεαματικά την εικόνα της πόλης μας.
Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, το μοναδικό και σπάνιας αρχιτεκτονικής ευφυΐας έργο της Πλατείας Ελευθερίας, με τον υπόγειο χώρο στάθμευσης της Ομήρου και την αναβαθμισμένη οδό Κωστάκη Παντελίδη, την μεγάλη ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου στο κέντρο της πόλης, την ανάπλαση του εξωτερικού περιμετρικού τόξου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και τα σημαντικά έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήθηκαν, τόσο στην Εντός των Τειχών πόλη όσο και στις γειτονιές της Λευκωσίας, τα οποία μαζί με τα πιο πάνω πιστεύω ότι έχουν αλλάξει θεαματικά την εικόνα της. Συγκεκριμένα: 
•    το κτηριακό συγκρότημα του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας
•    το Κέντρο Αριστείας CYENS
•    το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
•    οι πολλές αναπλάσεις οδών και εξωραϊσμοί προσόψεων οικοδομών από την Πύλη Πάφου μέχρι την Πύλη Αμμοχώστου
•    τα κίνητρα που δώσαμε για την προσέλκυση νέων επιχειρηματιών
•    την σημαντική αύξηση των κοινωνικών προγραμμάτων
•    η αναβάθμιση σημαντικών σύγχρονων οδικών αρτηριών (Κυριάκου Μάτση, Καλλιπόλεως, Κέννεντυ, Λάρνακος)
•    τη σημαντική συνδρομή μας στη συνδιαμόρφωση του Σχεδίου μεταφοράς της Αρχιτεκτονικής σχολής στο σχολείο της Φανερωμένης και την αγορά των δύο ακινήτων, ένα στην οδό Αριστείδου και ένα κτηριακό συγκρότημα στη συμβολή των οδών Βουλγαροκτόνου-Αρσινόης-Κομνηνού προκειμένου να δημιουργηθούν εστίες για φιλοξενία φοιτητών
•    έργα δημιουργίας προσβάσιμων πεζοδρομίων, κόλπων στάθμευσης και αντιπλημμυρικών έργων και αναβάθμιση του οδοστρώματος στις γειτονιές της πόλης βάσει του Άρθρου 17, σε έκταση που αριθμεί περίπου 300 δρόμους
•    Την επέκταση του δικτύου ποδηλατόδρομων με στόχο την σύνδεση των πανεπιστημίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας με το κέντρο της πόλης. 

Αναλαμβάνοντας είχα θέσει ως στόχο να δημιουργήσουμε και να παραδώσουμε στους πολίτες και τις επόμενες δημοτικές Αρχές μια Λευκωσία αναβαθμισμένη, σύγχρονη, ασφαλή, προσβάσιμη σε όλους και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, ώστε να γίνει μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα – πρότυπο για οικιστικές και επιχειρηματικές επενδύσεις. Με βάση όλα τα πιο πάνω και, δεδομένου ότι έχουμε ακόμα δύο χρόνια μέχρι τη λήξη της θητείας, στη διάρκεια των οποίων θα ολοκληρωθούν και σημαντικές παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού στόχου έχει επιτευχθεί.

G