Who is Who: Κυριάκος Κόκκινος-Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας

Ποιός είναι ο Κυριάκος Κόκκινος, οΥφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος είναι διακεκριμένος επαγγελματίας σε θέματα τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών με μακροχρόνια διεθνή και τοπική υπηρεσία και εμπειρία σε ανώτατες θέσεις σε πολυεθνικούς οργανισμούς. Το βιογραφικό του «γεμάτο» με εμπειρίες στο εξωτερικό καθώς και στην Κύπρο. 

Όπως είπε στην Brief, πάντα προσπαθούσε να ισορροπήσει το κομμάτι της οικογένειας και προσωπικής ζωής του μαζί με την επαγγελματική του καριέρα και νιώθει περήφανος που το καταφέρνει. 

Η καθημερινότητα του αυτόν τον καιρό είναι ακόμα πιο πιεσμένη, μιας και ο κορωνοϊός έφερε την τηλεργασία και την τεχνολογία να είναι πιο αναγκαία από ποτέ, άρα και τη συμβολή του ως Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επαγγελματική εμπειρία:
Στις 28 Φεβρουαρίου διορίστηκε Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αναλαμβάνοντας καθήκοντα από την 1η Μαρτίου 2020.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επικεφαλής Επιστήμονας διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας. 

Ο Κυριάκος Κόκκινος υπηρέτει από την 1η Φεβρουαρίου 2019, με Διορισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής και Συνέταιρος στην IBM Europe, με 30 χρόνια εμπειρίας στον Τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Τεχνολογίας (Technology Consulting and Services Sector). 

Υπηρέτησε στην IBM και PwC, με αντικείμενο στην Επιχειρησιακή και Τεχνολογική Στρατηγική για Ψηφιακό Μετασχηματισμό και στην Πληροφορική. 

Υπηρέτησε επίσης ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια διάφορων οργανισμών όπως του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Cyprus Investments Promotion Agency - CIPA), του ΚΟΤ, Αρχής Λιμένων Κύπρου, στο Συμβούλιο Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και άλλους.

χ
Σπουδές:

  • Σπoύδασε στις ΗΠΑ όπου πήρε το πτυχίο του με τίτλο: Electrical/ Computer Engineering από το New Jersey Institute of Technology.
  • Συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας τον τίτλο: Executive MBA in Strategic Management από το Henley Management College (UK) 

Βραβεία και Διακρίσεις για επαγγελματική αριστεία:

  • «Business Leader of the Year Award, 2016» του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ΚΕΒΕ και του
  • «Quality Leader Award» για το έτος 2015, από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ποιότητας.

Γεννήθηκε στην Λευκωσία όπου και ζεί.  Είναι νυμφευμένος με την Βερόνικα Κόκκινου και έχουν δυο παιδιά, την Μικαέλλα και τον Ηλία.

Πως επιλέγετε να ξεκουράζεστε;
Όταν θέλει να χαλαρώσει συναντίεται με φίλους στο σπίτι, και κουβεντιάζοντας ξεκουράζεται. Δυστυχώς, όπως μας είπε, αυτό το χόμπι, με τις προφυλάξεις που χρειάζεται να παίρνουμε κατά του κορωνοϊού, είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει.

Ένας άλλος τρόπος ξεκούρασης για τον κ. Κόκκινο, είναι τις Κυριακές να απολαμβάνει ένα καλό βιβλίο παρέα με ένα ωραίο πούρο, μόνος του για κανένα τρίωρο, «είναι κάτι που με ηρεμεί», παραδέχτηκε.

ψ

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ποιός είναι ο στόχος του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας για το 2020
Πλέον οι στόχοι μου για την Κύπρο,όχι ότι αλλάζει η μακροπρόθεσμη στόχευση να βάλουμε την Κύπρο στον ψηφιακό χάρτη, αλλά άμεσα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του κορωνοϊού, αξιοποιώντας τις συνατότητες της τεχνολογίας.

Μας πιέζει να μπούμε γρήγορα στο κομμάτι “τεχνολογία εναντίον κορωνοϊού” και όταν με το καλό φύγει αυτό το κακό, αυτές οι τομές, αυτή ή κουλτούρα, με τις νέες τεχνολογίες που θα έχουμε εισαγάγει, να μείνουν μόνιμα στη ζωή μας. 

Ηταν μια ευκαιρία, όπως είπε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Υπουργικό Συμβούλιο (26/3) τώρα που πιεζόμαστε να δουλεψουμε ψηφιακά και με τηλεργασία, να μας μείνει σαν τρόπος ζωής και λειτουργίας για μετά, τόνισε.

Ποιά θεωρείται την πιο σημαντική θέση η επίτευγμα στην μέχρι τώρα πορεία σας;
Νομίζω ότι η καριέρα από μόνη της είναι ένα ταξίδι και «κάθε λιμάνι έχει την ομορφιά του». Το επίτευγμα το οποίο κρατάω είναι ότι σε όλη μου την καριέρα, προσπαθούσα να κρατάω ισορροπία μεταξύ της οικογένειας, της προσωπικής μου ζωής και της επιτυχίας της επαγγελματικής ζωής και να νιώθω περήφανος ότι σε αυτό το ταξίδι δεν αδικώ ούτε την οικογένεια μου ούτε την κοινωνία, παραμένοντας ενεργός πολίτης.

«Νομίζω ότι αυτό το έχω καταφέρει, να μαι περήφανος ότι δεν αδίκησα για λόγους καριέρας τους άλλους εταίρους της ζωής μου».

Το δεύτερο σημαντικό σημείο, όπως είπε στην Brief, είναι οι ρίζες που έχουν οι αξίες και οι αρχές που «ήταν για μένα φάρος που δεν με άφησαν να αποπροσανατολιστώ».
 

Tags
Ξένια Προδρόμου