Who is Who: Λεόντιος Κωστρίκης - Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών

Ποιός είναι ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Λεόντιος Κωστρίκης είναι Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας.

UPDATED: 1η Φεβρουαρίου 2021
Ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης υπέβαλε παραίτηση από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό
-----------------------------------------------------------

Όχι μόνο σπούδασε στις ΗΠΑ, αλλά ήταν και ένας από τους σαράντα Fulbright Scholars που επιλέχθηκαν μεταξύ 250.000 υποψηφίων από 140 χώρες που έλαβαν υποτροφία Fulbright από το 1946.

Έζησε και εργάστηκε για 20 χρόνια στην Αμερική και μετά αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο, όπου είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Άσσια της Μεσαορίας στην επαρχία Αμμοχώστου.

Δηλώνει άνθρωπος της θάλασσας και του νερού και το μότο στη ζωή του είναι «ότι γίνει στην ζωή σου πρέπει πάντοτε να το βλέπεις σαν ευκαιρία για να μάθεις κάτι».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Καθημερινά μας ενημερώνει μέσα από τηλεοπτικές διασκέψεις, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Υγείας για τα θετικά κρούσματα του κορωνοϊού.

Από την αρχή εμφάνισης του κορωνοϊού στην Κύπρο αναλώθηκε, όπως είπε στην Brief, στο να εξηγήσει τι είναι ιός, από που έρχεται και τι κάνει. «Πιστεύω πάρα πολύ ότι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί ο πανικός και να εφαρμόσει τα μέτρα ο κόσμος, είναι να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Η διαπαιδαγώγηση για μένα, είναι εξαιρετικής σημασίας», τόνισε.

Είναι πατέρας δύο παιδιών. Έχει ένα γιο 12 χρονών και μια κόρη 15.

«Έχω εξαιρετική σχέση με τα παιδιά μου», μας είπε, «είμαι όπως λέω open minded». Tου αρέσει να μην επιβάλλει την άποψη του, αλλά να την συζητά.«Τους συμπεριφέρομαι σαν να είναι μικροί άνθρωποι και όχι σαν μικρά παιδιά», είπε.

Έχει δημιουργήσει μια cool, όπως την χαρακτηρίζει, σχέση με τα παιδιά του ώστε να τον θεωρούν περισσότερο σαν μεγάλο φίλο τους παρά σαν πατέρα.



Σπουδές:

  • Απόφοιτος του Λανίτειου Γυμνασίου στη Λεμεσό
  • Έλαβε το B.Sc. (1987), M.Sc. (1989), Μ.Ρh. (1990) και Ph.D. (1993) του από το New York University (NYU), των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.). 
  • Ακολούθησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Aaron Diamond AIDS Research Center (ADARC) του Πανεπιστημίου Rockefeller (Νέα Υόρκη) σχετικά με τη μοριακή ιολογία του Ιού της Ανθρώπινης Aνοσοανεπάρκειας (HIV). 

Επαγγελματική Εμπειρία:

  • Εργάστηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Aaron Diamond AIDS Research Center ως Ερευνητής το 1998 και στο Πανεπιστήμιο Rockefeller ως Επίκουρος Καθηγητής το 1999.
  • Επέστρεψε στην Κύπρο το 2003 ως Καθηγητής (από το 2003 αναπληρωτής και από το 2011 τακτικός Καθηγητής) του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών. 
  • Είναι Επιστημονικός Συντάκτης σε τέσσερα έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι μέλος του Συντακτικού Συμβουλίου σε άλλα εννέα.
  • Επίσης έχει υπηρετήσει σε πολλές επιτροπές αξιολόγησης Ευρωπαϊκών, διεθνών οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανισμών που επιχορηγούν ερευνητικά προγράμματα.
  • Το εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου για τη διάγνωση της λοίμωξης HIV-1 και την παρακολούθηση της μετάδοσης στην Κύπρο και στην Ευρώπη των στελεχών του ιού HIV-1 με ανθεκτικότητα στα αντιρετροϊκά φάρμακα. 
  • Είναι συνιδρυτής της European Society of Antiviral Research (ESAR), ιδρυτής της διαχρονικής επιστημονικής μελέτης HIV-1 (CHICS) στην Κύπρο και επιστημονικό μέλος του διεθνούς δικτύου WHO-UNAIDS Network for HIV Isolation and Characterisation.

Επιπρόσθετα, το 2019 έχει εκλεγεί Ιδρυτικό Μέλος (Έδρα Βιολογικών Επιστημών) της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.

>>> Όλες οι προσωπικότητες που παρουσίασε η στήλη το Who is Who <<<

Βραβεία και Διακρίσεις και Επιχορηγήσεις:

  • Έλαβε βραβεία από το Elizabeth Glazer Pediatric AIDS Foundation, το Aaron Diamond Foundation και το Patti Cadby Birch Trust στις Η.Π.Α.
  • Το 2005 έλαβε Τιμητική Διάκριση από το J. William Fulbright Commission για τα επιτεύγματά του που συνέβαλαν στην βελτίωση του κόσμου.
  • Έχει λάβει πάνω από είκοσι επιχορηγήσεις ερευνητικών προγραμμάτων από το National Institute of Health των Η.Π.Α. (N.I.H.), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Προώθησης  Έρευνας (Κύπρος) και διεθνή φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνο για να ξεκουραστείτε;
«Δύσκολο να βρω χρόνο τώρα αλλά πραγματικά άρχισα και το επιζητώ», μας εξομολογείται. «Αλλά πριν να υπάρχει αυτό το θέμα, πάντα έβρισκα ελεύθερο χρόνο. Είμαι της άποψης ότι 'you make the time'», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν θέλει να ξεκουραστεί κλείνει ραντεβού με τον εαυτό του όπως μας είπε, για να έχει χρόνο να σκεφτεί. Επιλέγει είτε να περπατήσει στη φύση, είτε απλά εκμεταλλεύεται τον χρόνο οδήγησης για να ανασυγκροτηθεί.

Επίσης, μας είπε ότι πάντοτε τον ξεκουράζει να κάνει παρέα με απλούς και γνήσιους ανθρώπους. 

Όπως ανέφερε, «παλιά έπαιρνα μια ημέρα ρεπό την εβδομάδα - όχι Σαββατοκύριακο- καθημερινή, την οποία όπως έλεγα και στη γυναίκα μου, αυτή είναι η ημέρα για τον Λεόντιο, δεν θα μου τηλεφωνήσει κανένας εκτός αν είναι επείγον».

Η ημέρα ξεκούρασης του περιλαμβάνει όπως είπε, πρωινό ξύπνημα, γύρω στις 4 το πρωί. «Πήγαινα σε κάτι φίλους στην Πάφο, περπατούσαμε, κάναμε γυμναστική, κολυμπούσαμε, ψήναμε κάτι και τρώγαμε. Απλά πράγματα».

«Αυτό μου γέμιζε τις μπαταρίες», συνέχισε συμπληρώνοντας: «Τώρα είναι απαγορευτικό, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Περιμένω πως και πως να τελειώσει αυτό το κακό για να πάω πίσω στις συνήθειές μου», είπε στην Brief. 



Ποιά είναι τα ενδιαφέροντα σας;
«Μου αρέσει πολύ η θάλασσα. Ήμουν ιστιοπλόος και τώρα κάνω προπόνηση του 12χρονου υιού μου στην ιστιοπλοΐα. Είμαι άνθρωπος του νερού και της θάλασσας. Κολυμπούσα, έκανα ιστιοπλοΐα. Δεν είμαι λάτρης του ποδοσφαίρου, δεν γνωρίζω τίποτα από ποδόσφαιρο αλλά μου αρέσουν τα σπορ που έχουν να κάνουν με σκέψη και άθληση, όπως η ιστιοπλοΐα.

Ποιά θεωρείτε την πιο σημαντική στιγμή της πορείας σας;
«Η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή μου που καθόρισε το μέλλον μου ήταν όταν πήρα της υποτροφία Fulbright Scholar μετά τον στρατό και πήγα στην Αμερική να σπουδάσω.  Ήταν μια ευκαιρία ζωής, όπου είχα μια μεγάλη οικονομική βοήθεια από το Fulbrigh Commision, όπου σπούδασα δωρεάν για 4 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης», μας είπε. Πανάκριβο σχολείο. Στοίχιζε το 1983 που ήμουν φοιτητής 40000 δολάρια τον χρόνο, λεφτά τα οποία ήταν αστρονομικά για τον οποιοδήποτε. 

«Είχα την ευκαιρία να τελειώσω σε αυτό το εξαιρετικό πανεπιστήμιο, for free. 

Φυσικά, αφού τελείωσα το Πανεπιστήμιο εκείνο οι ευκαιρίες ήταν απανωτές στη ζωή μου. Είχα ευκαιρία να κάνω το διδακτορικό μου, να συνεργαστώ με ένα διάσημο επιστήμονα τον Ντέιβιντ Χο για τον HIV και εκεί αναδείχθηκα σαν επιστήμονας, καταξιώθηκα με κάποιο τρόπο να γίνω καθηγητής στη Νέα Υόρκη.

Μετά από 20 χρόνια παραμονής, μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω πίσω στον τόπο μου το 2003, παίρνοντας μια θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Ο κ. Κωστρικης δηλώνει πως 17 χρόνια μετά την επιστροφή του δεν νιώθει να έχει προσαρμοστεί ακόμα! Εύχομαι να μην προσαρμοστώ πολύ. «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία είναι ανεπανάληπτα εδώ στην Κύπρο αλλά υπάρχουν και μερικά που δεν αγαπώ και δεν τα συμμερίζομαι». 

>>> Όλα τα εταιρικά νέα εδώ <<<

Ποιός είναι ο στόχος σας για το 2020;
«Τα σχέδια μου για το 2020 είναι να συνεχίσω την έρευνα μου όπως κάνω τώρα, η οποία αναπόφευκτα θα έχει να κάνει  με τον SARS-CoV-2. Είχα παλιά ξεκινήσει μία μελέτη, το 2001, με την πρώτη επιδημία στο Τορόντο του Καναδά και τώρα θέλω να συνεχίσω την μελέτη και να την τελειώσω», συνέχισε.  

Όπως μας εξήγησε, πρόκειται για ένα νέο τρόπο διάγνωσης του ιού, με τον οποίο να λαμβάνει υπόψη κάποιος την γενετική διαφοροποίηση στην οποία θα επέλθει ο ιός με την πάροδο του χρόνου. Είναι τεχνική η οποία θα βρει εφαρμογή, διότι αυτή την στιγμή έχει επιλεγεί μέσα στις 12 καλύτερες στον κόσμο.

«Θα περάσω μια περίοδο αξιολόγησης, και θα ήθελα αυτή η τεχνική να βρει εφαρμογές σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, θα συνεχίσω την δουλειά που έχω με τον HIV η οποία έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εμβολίου», συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα μας εξήγησε ότι είναι μια πλατφόρμα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολλούς άλλους ιούς.
 

Tags
Ξένια Προδρόμου