Who is Who: Μαρία Γεωργιάδου - ΓΔ Cyprus Seeds

Ποια είναι η Μαρία Γεωργιάδου, Γενική Διευθύντρια του Cyprus Seeds

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η  Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου, αναζητεί τις προκλήσεις καθώς απολαμβάνει την επίλυση δύσκολων προβλημάτων ενώ θέλει να συμβάλλει σε θετικές αλλαγές. Της αρέσει να ταξιδεύει γιατί η γνωριμία καινούργιων τόπων και ανθρώπων είναι όπως λέει η καλύτερη μόρφωση.

Η Μαρία Γεωργιάδου, είναι η Γενική Διευθύντρια του Cyprus Seeds, και ο άνθρωπος που σχεδίασε το πρόγραμμα του οποίου η ιδέα ξεκίνησε το 2019 σε συνεργασία με το MIT της Αμερικής. «Kύριος στόχος είναι να καταλήξουμε σύντομα σε εφευρέσεις σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας της Κύπρου που θα μας κάνουν περήφανους και θα προσελκύσουν την προσοχή επενδυτών από το εξωτερικό», σημείωσε στην Brief.

Ξεχωρίζει από την επαγγελματική της πορεία, την εργοδότησή της στην αμερικανική τράπεζα MERRILL LYNCH CAPITAL MARKETS στη Νέα Υόρκη, την επιτυχημένη σύσταση του IDEA Innovation Center  και τον σχεδιασμό και υλοποίηση της πρωτοβουλίας Cyprus Seeds .

Είναι συνεργάτης της DAVOS στην Κύπρο για την ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας (GCR), τα τελευταία 14 χρόνια.

>>>Δείτε ακόμη: Τρίτος κύκλος χρηματοδότησης από Cyprus Seeds - Brief

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • 8M.Sc. in Development Economics with concentration in Econometrics, Oxford University, UK (1986 – 1987)    

 • B.Sc., magna cum laude, in Economics & Computer Science, Trinity College, Hartford, Connecticut, USA (CASP Scholar), (1982 – 1986)

 • Intensive Programme on Italian language, Art History and the Italian economy, as part of my B.Sc. Degree, Cesare Barbieri Centre, Rome, Italy, (Jan - May 1985)

 • The English School, Nicosia, (1975 – 1982)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • CYPRUS SEEDS Ltd -Managing Director of CYPRUS SEEDS Ltd. (16 Ιανουαρίου 2019 – σήμερα) 

 • UNIVERSITY OF CYPRUS - Special Scientist, Innovation Strategy & Commercialization of Research, (Σεπτέμβριος 2017-15 Ιανουαρίου 2019    

 • BANK OF CYPRUS - Consumer & SME Banking Division - Consultant on Innovation, Start-ups and EIB financial products for SMEs. (Αύγουστος 2014 – Αύγουστος 2017)

 • PWC Cyprus - Consultant in the Advisory Unit (Φεβρουάριος 2014-Ιούλιος 2014

 • NOBLE ENERGY CYPRUS, (Αύγουστος 2013 – Ιανουάριος 2014)

 • THE CYPRUS DEVELOPMENT BANK PUBLIC COMPANY LTD (cdbbank) - 25 years of experience in banking, εκ των οποίων τα 10 σε διευθυντικές θέσεις. (Οκτώβριος 1988 – Ιούνιος 2012)

      -Business Development & Marketing Unit (3 years)

              -International Banking Unit, IBU 

             -Management & Consultancy Division (12 years)

             -Corporate & SME Banking (3 years)

Συνεργασία με διεθνείς φορείς

 • WORLD ECONOMIC FORUM – DAVOS / Συνεργάτης της DAVOS στην Κύπρο για την ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας (GCR) (2004 –μέχρι σήμερα)

 • THE EUROPEAN COMMISSION –EC (2014 μέχρι σήμερα)

 • MERRILL LYNCH CAPITAL MARKETS; Investment Banking Division, N.Y. USA/ Financial analyst in the Corporate Finance Group. (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 1987)

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 •  Εξασφάλισε υποτροφία για τις 4ετείς προπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ από το Πρόγραμμα Υποτροφιών CASP των ΗΠΑ.

 • Επιλέχθηκε για υποτροφία  στο πλαίσιο του Προγράμματος CASP, για εντατική εκπαίδευση ενός μήνα στο «Διεθνές Μάρκετινγκ» στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των Η.Π.Α. (Αύγουστος 2006).

 • Σχεδίασε και δίδαξε μαθήματα με θέμα «Προγράμματα Χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους, στην Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και στο Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου, (1999 και το 2000).

 • Μετά από πρόσκληση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Μάιο του 2017, έκανε παρουσίαση στην Παγκόσμια Τράπεζα για το Κυπριακό start-up eco system.

σ

-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Μετά από μια πιεστική μέρα με ξεκουράζει πολύ η επικοινωνία με την οικογένειά μου, τα τρία μου παιδιά που είναι όλα στα εξωτερικό, και επίσκεψη στον πατέρα μου ο οποίος συνεχίζει να μου δίνει τις πολύτιμές του συμβουλές για τη ζωή στα 89 του χρόνια.

Το περπάτημα και η γυμναστική είναι καθημερινή ενασχόληση γιατί μου ξεκουράζει και το σώμα και το μυαλό και μου δίνει θετική ενέργεια.  Επίσης με ξεκουράζει η μουσική ιδιαίτερα τα έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Κυνηγώ μουσικές εκδηλώσεις στην Κύπρο ακόμα και μετά από μια πιεστική μέρα.

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Πάντα μου άρεσε να γνωρίζω καινούργιους τόπους και ανθρώπους, γιατί για μένα είναι η καλύτερη μόρφωση. Είναι για αυτό το λόγο που ταξίδεψα πάρα πολύ στη ζωή μου και συνεχίζω να ταξιδεύω.

Μου αρέσουν πολύ οι προκλήσεις και η επίλυση δύσκολων προβλημάτων. Πάντα αναζητώ συνεργασία με άλλους γιατί πιστεύω ακράδαντα στη συλλογική προσπάθεια.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό για μένα, μέσα από τις δραστηριότητες μου, είτε προσωπικές είτε επαγγελματικές, να συμβάλλω σε θετικές αλλαγές. Είναι ίσως για αυτό το λόγο που επέλεξα στα 50 να αποχωρήσω από την Τράπεζα Αναπτύξεως όπου εργάστηκα 25 χρόνια και να αναζητήσω κάτι το οποίο ήταν τεράστια πρόκληση, δηλάδη εργασία στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στην PwC και στην Τράπεζα Κύπρου και στη συνέχεια να αναλάβω το σχεδιασμό και λειτουργία δύο μοναδικών και πρωτοπόρων οργανισμών που υποστηρίζουν καινοτόμες προσπάθειες στην Κύπρο από νέους.

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Τρεις είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο οι οποίες συνέβαλαν στον να γίνω πιο δυνατή και παράλληλα μου προσέφεραν σημαντικά εφόδια στο να πετύχω στην επαγγελματική μου πορεία.

Η πρώτη ήταν η εργοδότησή μου στην αμερικανική τράπεζα MERRILL LYNCH CAPITAL MARKETS στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά τη διεκπαιρέωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην Οξφόρδη. Η δεύτερη ήταν η επιτυχής σύσταση του IDEA Innovation Center που στήριξε η Τράπεζα Κύπρου, με στόχο την εκκόλαψη καινοτόμων εταιρειών από Κύπριους. Τέλος, πολύ σημαντικό επίτευγμα της επαγγελματικής μου καριέρας, είναι ο σχεδιασμός και η επιτυχημένη υλοποίηση της πρωτοβουλίας Cyprus Seeds που στηρίζει την καινοτομό έρευνα από τα Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Κέντρα Αριστείας της Κύπρου με στόχο τη δημιουργία νεοφυών εταιρειών.

Από τις τρεις προκλήσεις, το IDEA Innovation Centre και το Cyprus Seeds μου έδωσαν την ευκαιρία να αξιοποιήσω όλες τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές μου δεξιότητες ώστε να πετύχω θετικά αποτελέσματα σε ένα τομέα που πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

-Ποιος ο στόχος / τα πλάνα σας ως Διευθύνουσα Σύμβουλος στην Cyprus Seeds;

Kύριος στόχος είναι να καταλήξουμε σύντομα σε εφευρέσεις σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας της Κύπρου που θα μας κάνουν περήφανους και θα προσελκύσουν την προσοχή επενδυτών από το εξωτερικό.

Επίσης είναι σημαντικό να συμβάλουμε στο να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης των καθηγητών και των ερευνητών της Κύπρου ώστε να τολμήσουν να μετουσιώσουν την έρευνά τους σε καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες που θα επιλύσουν παγκόσμια προβλήματα στους τομείς της υγείας, κλιματικής αλλαγής, τέχνης, κτλ. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο διότι από το δεύτερο κύκλο λειτουργίας του Cyprus Seeds καταλήξαμε στη δημιουργία δύο νεοφυών εταιρειών από δύο έργα που στήριξαμε με χορηγίες και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς και δικτύωσης με επενδυτές στο εξωτερικό.  

Να τονίσω ότι από μόνοι μας δεν μπορούμε τους στόχους του Cyprus Seeds και θα ήθελα να εκφράσω την έντονη επιθυμία μου να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς της Κύπρου που επιδιώκουν τους ίδιους στόχους. Ήδη συνεργαζόμαστε με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας καθώς και με όλα τα Πανεπιστήμια, Ερεύνητικά Κέντρα, και Κέντρα Αριστείας της Κύπρου αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

Τελειώνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δωτηρές του Cyprus Seeds που υποστηρίζουν την επίτευξη των στόχων μας. Η λίστα είναι μεγάλη αλλά θα ήθελα να αναφέρω τους οργανισμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα από το ξεκινήμά του και είναι το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, η Ελληνική Πρωτοβουλία (Τhe Hellenic Initiative), το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η Εurobank Κύπρου και η ΕΥ Kύπρου.