Who is Who: Μαρία Ραφαήλ - Πρόεδρος του ΕΑDPP

Ποια είναι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επαγγελματιών Προσωπικών Δεδομένων , Μαρία Ραφαήλ

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η Μαρία Ραφαήλ γεννήθηκε στη Λάρνακα όπου και διαμένει.

Οι σπουδές της στη Νομική και οι ειδικεύσεις που ακολούθησαν δεν την περιόρισαν στο να ασχοληθεί μόνο με τη δικηγορία. Αν και η ίδια, όπως δήλωσε στην Brief, αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν η νομική και δικαστηριακή της δράση είναι ωφέλιμη σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά και όταν το αποτέλεσμα είναι η απονομή δικαιοσύνης ή όταν δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο ή νομολογία, εντούτοις οι δράσεις και τα ενδιαφέροντα της δεν σταματούν στην νομική.

Υπέρμαχος της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να εκφραστεί δημόσια εναντίον συμπεριφορών, αντιλήψεων και στερεοτύπων επιζήμιων για τη γυναίκα διεκδικώντας μέσα από τη δράση της και τους διάφορους ρόλους την ισότητα.

Η επαγγελματική της ταυτότητα την θέλει να είναι νομική σύμβουλος σε μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ είναι διευθύντρια και συνέταιρος στην δικηγορική εταιρεία Ι. Φράγκος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ.

Τo 2019 ίδρυσε το Κυπριακό παράρτημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επαγγελματιών Προσωπικών Δεδομένων, ενώ τον Νοέμβριο του 2020  εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επαγγελματιών Προσωπικών Δεδομένων (EADPP).

Είναι ένας αεικίνητος άνθρωπος αφού και με ψήγματα ενέργειας θα προσπαθήσει να είναι παραγωγική.

Ταυτόχρονα η καλλιτεχνική της φύση φαίνεται να συμπληρώνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της.

ΣΠΟΥΔΕΣ / ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Είναι αριστούχος απόφοιτη του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας.

 •  Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, στην οποία φοίτησε με κρατική υποτροφία. 

 • Κατέχει από το University of London μεταπτυχιακό (LLM) στην Εγκληματολογία και στην Ποινική Δικαιοσύνη, μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Συγκριτική Ποινική Δικαιοσύνη και μεταπτυχιακό πιστοποιητικό στο Κοινό Δίκαιο. 

 •  Είναι διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια επαγγελματικής κατάρτισης από την ΑΝΑΔ. 

 • Έχει πιστοποίηση από το International Association of Privacy Professionals (IAPP) ως Certified Information Privacy Professional for Europe (CIPP/E).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Είναι διευθύντρια και συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία Ι. Φράγκος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ.

 • Το 2018 ίδρυσε την εταιρεία Privacy Minders, η οποία παρέχει υπηρεσίες προστασίας και ασφάλειας προσωπικών δεδομένων σε οργανισμούς της Κύπρου και του εξωτερικού. 

 • To 2019 ίδρυσε το κυπριακό παράρτημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επαγγελματιών Προσωπικών Δεδομένων , στο οποίο εξελέγηκε στη θέση της Προέδρου. 

 • Το 2019 εξελέγηκε ως Προέδρος της Επιτροπής Στρατηγικής και Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επαγγελματιών Προσωπικών Δεδομένων και ex officio κατέστη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. 

 • Το Νοέμβριο του 2020 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επαγγελματιών Προσωπικών Δεδομένων (EADPP).

O EADPP, ο οποίος σήμερα αριθμεί περί τα 1200 μέλη, ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2018 και είναι ένας Πανευρωπαϊκός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα το Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε με σκοπό την εκπροσώπηση των επαγγελματιών προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζουν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα στις κύριες προτεραιότητες του Οργανισμού είναι η δημιουργία αναγνωρισμένου ευρωπαïκού σχήματος πιστοποίησης για τους επαγγελματίες προστασίας δεδομένων - το οποίο και αναμένεται να διατεθεί στους ενδιαφερόμενους μέσα στο 2021.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΑDPP επιδιώκεται η αναβάθμιση του επαγγέλματος προστασίας δεδομένων δια της παροχής ευκαιριών επιμόρφωσης των επαγγελματιών και αλληλοσυνεργασίας και δια της εκπροσώπησης των επαγγελματιών τόσο σε εθνικό επίπεδο, ενώπιον των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώπιον των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Είναι νομική σύμβουλος μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο. 

 • Συνέδραμε στη δημιουργία δικαστικού προηγούμενου και νομολογίας στο κυπριακό νομικό δίκαιο. 

 • Συμμετέχει σε εμπορικές διεθνείς διαιτησίες που διεξάγονται στην Κύπρο και το εξωτερικό.

 • Διατελεί μέλος της νεοσυσταθείσας από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο Επιτροπής εναντίον της Διαφθοράς.

 • Συγγραφέας άρθρων και μελετών σε νομικά περιοδικά και ιστοσελίδες όπως τα International Comparative Legal Guides και το International Association of Privacy Professional (IAPP).

ηη

- Τι σας ξεκουράζει μετά από μία πιεστική μέρα;

Η πίεση και η κούραση που την συνοδεύει έχουν τις διαβαθμίσεις τους ανά ημέρα.

Αν μετά το τέλος της εργασιακής μέρας, μου απομείνουν ψήγματα ενέργειας, συνεχίζω να είμαι παραγωγική, διαβάζοντας την επικαιρότητα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, παρακολουθώντας δημόσιες συζητήσεις που αναπτύσσονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επί διαφόρων ζητημάτων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ή διαβάζοντας βιβλία πολυποίκιλου ενδιαφέροντος. 

Διαφορετικά, επιλέγω να χαλαρώνω με τον σύζυγό μου παρακολουθώντας ταινίες και σειρές στο Netflix. 

- Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Πέραν των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων, δεν παύω να είμαι φύση καλλιτεχνική και πολυεπίπεδη. Μου αρέσει η συγγραφή, να γράφω ποίηση και να εκφράζομαι μέσα από το τραγούδι, το οποίο σήμερα, λόγω των διάφορων υποχρεώσεων μου, δεν αποτελεί ενεργό μέρος της ζωής μου. 

Τελευταία, έχω υιοθετήσει τη συνήθεια πρωινής γυμναστικής (πιλάτες, yoga ή τρέξιμο) και ελπίζω να μην την εγκαταλείψω σύντομα.

Είναι γνωστό στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό μου περιβάλλον ότι είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ζητήματα που αφορούν την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, αφού εκφράζομαι δημόσια εναντίον συμπεριφορών, αντιλήψεων και στερεοτύπων επιζήμιων για τη γυναίκα, ενώ μέσα από τη δράση μου και τους διάφορους ρόλους που μου ανατίθενται ή αναλαμβάνω στο επάγγελμά μου, επιδιώκω να έχω ορθή και ισότιμη στάση απέναντι στους συνεργάτες μου και να συμπαρασύρω μέσω παραδείγματος και ενθάρρυνσης και άλλες γυναίκες να έχουν ενεργή επαγγελματική και κοινωνική δράση.

γ

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Η επαγγελματική ανέλιξη του κάθε ανθρώπου κτίζεται τμηματικά και, συνεπώς, θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλές καθοριστικές στιγμές της μέχρι σήμερα επαγγελματικής μου πορείας. 

Σίγουρα αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν η νομική και δικαστηριακή μου δράση είναι ωφέλιμη σε επιχειρήσεις και ιδιώτες ή όταν έχει ως αποτέλεσμα την απονομή δικαιοσύνης ή όταν δημιουργώ δικαστικό προηγούμενο ή νομολογία που ενισχύει και εμπλουτίζει το κυπριακό νομικό δίκαιο.

Δεν χωρεί αμφιβολίας ότι η εκλογή μου στη θέση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Oργανισμού των Επαγγελματιών Προσωπικών Δεδομένων με ισχυρή πλειοψηφία του 75% των ψήφων, είναι μία αξιοσημείωτη επαγγελματική στιγμή. Μέσα από αυτή τη θέση, μου παρέχεται η ευκαιρία να αναπτύξω και να υλοποιήσω πολιτικές, και να αποδείξω και να ασκήσω δεξιότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με το δικηγορικό επάγγελμα, αλλά είναι απαραίτητες για την ηγεσία και τη διοίκηση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού με υψηλές προσδοκίες, εν πολλοίς συνταυτόσημες με τις προσδοκίες των μελών του, επαγγελματιών προσωπικών δεδομένων ανά το παγκόσμιο. 

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

- Ποιος ο στόχος και τα πλάνα σας κατά τη θητεία σας ως Πρόεδρος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Επαγγελματιών Προσωπικών Δεδομένων Ευρώπης;

Μία εκ των βασικών επιδιώξεών μου είναι να ξεκινήσουμε και να εδραιώσουμε επαφές του Οργανισμού μας με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, αλλά και με θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την κυβερνοασφάλεια όπως και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στο οικοσύστημα στων Βρυξελλών. 

Στοχεύουμε στη συμμετοχή και εκπροσώπηση του Οργανισμού σε όλα τα  κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν το χώρο της ιδιωτικότητας και προστασίας δεδομένων.   

Τέλος, εντός του 2021 φιλοδοξούμε να ανακοινώσουμε την έναρξη του πρώτου ευρωπαϊκού σχήματος πιστοποίησης για τους επαγγελματίες προσωπικών δεδομένων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή περί τα μέσα του 2021. 

Tags
Ξένια Προδρόμου