Who is Who: Μαρίνος Μουσιούττας - Πρόεδρος Επιτροπής Μεταφορών

Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Mεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Γεννήθηκε στο Καϊμακλί Λευκωσίας, στις 25 Φεβρουαρίου 1964. Γονείς του ο Νίκος Μουσιούττας, γνωστός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ιδρυτικό μέλος του Δημοκρατικού Kόμματος και επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του και η Νίνα Κοιλαρά. Είναι παντρεμένος με την Θεοδώρα Μιχαήλ από την Αμμόχωστο, με την οποία έχουν αποκτήσει ένα γιό και δύο κόρες. 

Μετά την αποφοίτηση του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής  όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο State University of New York at Albany, με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ. Στη συνέχεια  παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης στη Λευκωσία. 

Είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο State University of New York at Albany, με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

 • Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης στη Λευκωσία. 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
 

 • Με την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου επικεντρώθηκε σε θέματα προσωπικού. Διετέλεσε για  δέκα έτη Δημοτικός Γραμματέας στο Δήμο Λευκωσίας, θέση που κατείχε μέχρι και την εκλογή του στις Βουλευτικές εκλογές του 2016.

 • Ως Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Λευκωσίας διαχειρίστηκε, σημαντικό αριθμό επιτυχημένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

 • Ηγήθηκε προγραμμάτων των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής κ.α. Ταυτόχρονα, διηύθυνε σημαντικές πρωτοβουλίες του Δήμου σε συμμετοχή προγραμμάτων από το Ταμείο Ασύλου , Μετανάστευσης και Ένταξης προγραμμάτων Interreg Europe, Connecting Europe Facility και Horizon 2020. 

 • Παράλληλα με τις υποχρεώσεις του ως Δημοτικός Γραμματέας στο Δήμο Λευκωσίας υπήρξε  Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπή Καιμακλίου, μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος. 

 • Στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας με τον συνδυασμό του Δημοκρατικού Κόμματος. Το 2019 αποχώρησε και δημιούργησε μαζί με άλλους τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Το 2021 επανεκλέγει Βουλευτής Λευκωσίας με τη συνεργασία Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.       

 • Κατά την βουλευτική περίοδο 2016-2021  διετέλεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων Αναπληρωτής Πρόεδρος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς επίσης και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών  Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας, Εσωτερικών και της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής, καθώς επίσης και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση ( Inter -Parliamentary Union ) IPU. 

 • Σήμερα με την επανεκλογή του το 2021 στη Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει ως μέλος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξίων  και Επιτρόπου Διοικήσεως, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

 • Είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς επίσης και μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση  της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ). 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:

 • Επιπλέον, και μέσα στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του  προεδρεύει από το 2013  του αθλητικού σωματείου «Αχιλλέας Καϊμακλίου» με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης ομάδας Καλαθόσφαιρας.

β
-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Οι εργασίες στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής απαιτούν μελέτη και συνέπεια από μέρους τον Βουλευτών. Μετά από μια γεμάτη και πιεστική μέρα αυτό που σίγουρα ξεκουράζει είναι στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και παρέα με  τους τετράποδους φίλους. Άλλες φορές ένα βιβλίο ή μια έξοδος με αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για μια όμορφη χαλαρή βραδιά.

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Σίγουρα στην κορυφή των ενδιαφέροντών μου είναι η προσφορά στα κοινά όπου μπορώ να βοηθήσω ή να φανώ χρήσιμος έτσι ώστε να δημιουργηθούν  συνθήκες για καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή  για τους συνανθρώπους μου. Φυσικά το Αθλητικό Σωματείο Αχιλλέας  Καιμακλίου και το Καιμακλί έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου για αυτό και καταβάλω πολλές  προσπάθειες για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου και  χώρου αναψυχής στο περιβάλλοντα χώρο του Σωματείου Αχχιλέας για τους κατοίκους της περιοχής. 

- Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Μέσα στα χρόνια έχω εισπράξει πολύ θετικά σχόλια και θετική ενέργεια από τον κόσμο, για τις θέσεις/απόψεις μου αλλά και τη συνεισφορά μου σε ζητήματα που αφορούσαν την βελτίωση της καθημερινότητα συμπολιτών μας και άλλων ομάδων ατόμων. Στόχος μου είναι να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με την βελτίωση και την ψήφιση ορθών Νομοθετημάτων στη Βουλή.  

-Ποιος ο στόχος / τα πλάνα σας ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών ;

Η μετάβαση στη νέα εποχή πραγμάτων σημαίνει και εκσυγχρονισμό  στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καλύτερες υπηρεσίες και λιγότερη ταλαιπωρία στις μεταβάσεις των συμπολιτών μας εντός και εκτός των πόλεων. Επίσης εξίσου σημαντικό η βελτίωση του Νομοθετικού πλαισίου για την ασφάλεια των οδηγών στους δρόμους αλλά σημαντικό και η βελτίωση του οδικού δικτύου εκεί και  όπου παρουσιάζονται προβλήματα. Επίσης η παρακολούθηση εξέλιξης των διαφόρων αναπτυξιακών έργων στο οδικό δίκτυο και  η ανέγερση του Νέου Μουσείου παραμένουν στους στόχους της Επιτροπής μας  
 

Tags