Who is Who: Μάριος Γιωργούδης-Γενικός Διευθυντής της Τech Island

Ποιος είναι ο Γενικός Διευθυντής του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Τech Island

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Μάριος Γιωργούδης γεννήθηκε το 1984 στη Λεμεσό, όπου μεγάλωσε και διαμένει μέχρι σήμερα. Κατάγεται από την κατεχόμενη Πάνω Ζώδια και τον Λυθροδόντα της επαρχίας Λευκωσίας.

Παρά την μικρή όπως σημειώνει, επαγγελματική του πορεία, αυτή είναι γεμάτη με διάφορες εμπειρίες, αφού έχει εργαστεί από πολιτικός μηχανικός σε κατασκευαστικές εταιρείες στην Κύπρο, στο Τελ Αβίβ για την Πρεσβεία της Κύπρου ως Διοικητικός Ακόλουθος, Λειτουργός Προώθησης Επενδύσεων του Cyprus Investment Promotion Agency και πρόσφατα στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,

Σήμερα είναι ο Γενικός Διευθυντής του νεοσύστατου Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Tech Island, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης του οικοσυστήματος τεχνολογίας και καινοτομίας στην Κύπρο, όπως σημειώνει στην Brief.

Y

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

 • Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ΜΒΑ από το Cyprus International Institute of Management (CIIM)

 • Υποψήφιος Διδάκτορας στη Μηχανική Πετρελαίου, Αερίου και Ενέργειας, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Εργάστηκε τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του ως πολιτικός μηχανικός σε κατασκευαστικές εταιρείες στην Κύπρο

 • Eργάστηκε στην Πρεσβεία της Κύπρου στο Τελ Αβίβ ως Διοικητικός Ακόλουθος, μελετώντας διοικητικά, επιστημονικά και εμπορικά θέματα (2011 μέχρι το 2014)

 • Εργάστηκε ως Λειτουργός Προώθησης Επενδύσεων του Cyprus Investment Promotion Agency, υπεύθυνος για την προώθηση στους τομείς ΤΠΕ και Καινοτομίας (2015-2019

 • Εργάστηκε στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ως Λειτουργός Έργων(2019-2021)

 >>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Μέλος του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ)
 • Μέλος της Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας ΕΤΕΚ
 • Μέλος του Configuration Committee του European Institute of Innovation & Technology (EIT)
 • Country representative στην τριμερή συνεργασία CEG-COIN για τεχνολογία και καινοτομία μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας 
 • Μέλος του Startup Cyprus & Cyprus Enterprise Link
 • Διατέλεσε μέλος της Επιτροπής ICT του Κυπριακού Oργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA)
 • Μιλά άπταιστα την εβραϊκή γλώσσα

V 

- Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Μετά από μια πιεστική μέρα, με βοηθά να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ ένας καφές ή ένα ποτήρι κρασί με φίλους. Επίσης, απολαμβάνω αργά το απόγευμα το τρέξιμο στον παραλιακό της Λεμεσού, το οποίο βοηθά στην αποφόρτιση από το καθημερινό στρες.

- Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Εκτός από τη γυμναστική που προσπαθώ να διατηρήσω στο καθημερινό μου πρόγραμμα, παρακολουθώ πολύ συχνά αγώνες ποδοσφαίρου και καλαθόσφαιρας. Δηλώνω λάτρης της θάλασσας και των θαλάσσιων αθλημάτων, ενώ μέχρι πριν την πανδημία τα ταξίδια σε διάφορους προορισμούς ήταν συχνά. Πέρα από τον αθλητισμό και τα ταξίδια, το περιβάλλον είναι ένας τομέας που μελετώ εντατικά, αφού το θέμα της διδακτορικής μου έρευνας είναι οι επιπτώσεις της χρήσης υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο κύκλο άνθρακα και η αλλαγή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου λόγω του ανθρώπινου παράγοντα.

- Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Η επαγγελματική μου πορεία μέχρι στιγμής αν και είναι σχετικά μικρή, εντούτοις είναι πλούσια σε εμπειρίες που μου έδωσαν την ευκαιρία να εμπλακώ και να ασχοληθώ με διάφορα ενδιαφέροντα θέματα. Επίσης θεωρώ πως κάθε βήμα στην επαγγελματική πορεία ενός ατόμου του δίνει θετικές και αρνητικές εμπειρίες, τις οποίες έχει την ευκαιρία να τις διαχειριστεί και να επεξεργαστεί, και ανάλογα να τις χρησιμοποιήσει για να βελτιωθεί ως άτομο και ως επαγγελματίας. 

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες ενέργειες στη μέχρι τώρα πορεία μου,  αυτές θα ήταν η διαμονή στο Τελ Αβίβ για σχεδόν 4 χρόνια και η άμεση επαφή με το Ισραηλινό οικοσύστημα Τεχνολογίας και Καινοτομίας, και η εργασία μου για πάνω από 4 χρόνια στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων όπου μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, καθώς και η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε συνέδρια στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο στους τομείς της τεχνολογίας, καινοτομίας και ενέργειας.

- Ποιος ο στόχος /τα πλάνα σας από την θέση σας ως ΓΔ στον ΜΚΟ Τech Island;

Οι στόχοι και τα πλάνα της θέσης του Γενικού Διευθυντή στον Tech Island είναι πολύπλευροι, και συνδυάζουν τις μέχρι στιγμής εμπειρίες της επαγγελματικής μου πορείας, και προϋποθέτουν policy promoting, policy suggestions, επικοινωνία με αρμόδιους φορείς, καθώς και εξωστρέφεια προς την κοινωνία γενικώς.
Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Tech Island, ιδρύθηκε φέτος τον Απρίλη, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης του οικοσυστήματος τεχνολογίας και καινοτομίας στην Κύπρο, καθώς και η προώθηση της Κύπρου ως ένας κορυφαίος προορισμός για εταιρείες και επαγγελματίες στους τομείς αυτούς. 

Ως Γενικός Διευθυντής, η φιλοδοξία μου είναι η υλοποίηση της στρατηγικής του Οργανισμού για τον σκοπό αυτό. Ο σκοπός αυτός έχει ως κατεύθυνση τη δημιουργία ενός νέου brand για την Κύπρο που να αναγνωρίζεται ως το παγκόσμιο Tech Island, που αποσκοπεί στην πρόοδο και την ανάπτυξη ενός νέου πυλώνα της οικονομίας της Κύπρου. Ο νέος αυτός πυλώνας θα δημιουργήσει μεγάλα έσοδα στη χώρα και θα βασίζεται σε υγιή θεμέλια, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής της δικής μας γενιάς και των επομένων στο νησί μας. 

Μεγάλο ρόλο στην επίτευξη του σκοπού αυτού, είναι η ευρεία αποδοχή τόσο από το κράτος αλλά και από την κοινωνία για τα οφέλη που θα επιφέρει η ανάπτυξη του τομέα αυτού, ενώ και η εμπλοκή των εταιρειών τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο στις δραστηριότητες του Οργανισμού, σίγουρα θα είναι καταλυτική στην ανάπτυξη του τομέα τεχνολογίας και καινοτομίας στην Κύπρο. 
v