Who is Who: Μάριος Πελεκάνος ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ

Ποιος είναι ο Μάριος Πελεκάνος που ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου του ΚΟΑΓ

Ο Μάριος Πελεκάνος γεννήθηκε στις 21/08 του 1979 στην Λευκωσία  και είναι απόφοιτος του Pascal English School. Ο πρόσφατος διορισμός του στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης (Κ.Ο.Α.Γ) τον καθιστά και πρόσωπο της επικαιρότητας. Δεν ήταν η πρώτη του επαφή με τα κοινά. Εξελέγη και διετέλεσε Δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου από το 2017 μέχρι 2019, οπόταν και παραιτήθηκε από τη θέση, για να αναλάβει την προεδρία του ΚΟΑΓ. Επίσης είναι και Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων ΔΗΣΥ από το 2017. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Είναι γόνος οικογένειας της μεσαίας τάξης και έχει 3 αδελφούς. Είναι παντρεμένος με την Αννίτα Παπούη και έχει τρία παιδιά. 

Σπούδασε Science in Financial Services (BSc in Banking & Finance) στο University of Manchester & The London Institute of Banking and Finance και κατέχει επίσης τον τίτλο του Certified Professional Manager από το Institute of Certified Professional Managers των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης εμβάθυνε τις γνώσεις του στα τραπεζικά θέματα στην ακαδημία του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς για τρία χρόνια.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την Τράπεζα Κύπρου σε διάφορα πόστα από το 1999 μέχρι και το  2007 όπου και μεταπήδησε στην Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου. Στην εν λόγο τράπεζα παρέμεινε μέχρι και το 2012. Από το 2012 μέχρι και το 2015 αποτέλεσε στέλεχος της ανώτερης διεύθυνσης στην Tirana Bank SA στην Αλβανία, τράπεζα μέλος τότε του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Από το  2015 μέχρι σήμερα ίδρυσε/συνίδρυσε και μετέχει στις εταιρείες M. PELEKANOS FINANCIAL ADVISORS AND INSOLVENCY PRACTITIONERS LTD, MDP FINANCE CONNECT LTD και Exit LEADCONSULT LTD.

Διατηρεί δικό του γραφείο στο τομέα των χρηματοοικονομικών . Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του αφορά στην ιδιότητα του ως σύμβουλος αφερεγγυότητας. Δραστηριοποιείτε ενεργά και στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, αφού αποτελεί στέλεχος της ηγετικής πυραμίδας σε 3 επενδυτικά ταμεία που έχουν ως έδρα τους την Κύπρο.

Συμμετέχει επίσης ως εκπρόσωπος του ΚΟΑΓ στον οργανισμό Housing Europe.

Μόρφωση και δεξιότητες
2013 Piraeus Group – Corporate Credit Academy
2011 Δίπλωμα Certified Manager από Institute of Certified Professional Managers (USA)
2007 Πτυχίο στο πεδίο Science in Financial Services (BSc in Banking & Finance) στο University of Manchester & The London Institute of Banking and Finance
1997 – 1999 Εθνική Φρουρά
1997 Λύκειο- Pascal English School Λευκωσία

  • Εκτός από Ελληνικά μιλά πολύ καλά Αγγλικά και λίγα Ρωσικά
  • Επίσημος διαμεσολαβητής με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), τo Υπουργείο Δικαιοσύνης και Οικονομικός Διαμεσολαβητής στην Κυπριακή Δημοκρατία
  • Εγκεκριμένος λειτουργός κανονιστικής συμμόρφωσης από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς Κύπρου 
  • Αδειοδοτημένος Σύμβουλος αφερεγγυότητας
  • Certified Person - Advanced Level.  (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου)

Επαγγελματική Εμπειρία 
1999 – 2007 Τράπεζα Κύπρου
2007 – 2012 Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ
2012 – 2015 Tirana Bank SA – Albania (μέλος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς) 
2015 -Σήμερα Συνιδρυτής και Διευθυντής της Exit LeadConsult LTD
2017 - Σήμερα Ιδρυτής και Διευθυντής της M. PELEKANOS FINANCIAL ADVISORS AND INSOLVENCY PRACTITIONERS LTD
2017- Σήμερα Πρόεδρος Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων ΔΗΣΥ
2018 - Σήμερα Συνιδρυτής και Διευθυντής της MDP FINANCE CONNECT LTD
2018 - Σήμερα Πρόεδρος Δ.Σ. Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης

Άμεσος Στόχος
Η αναβάθμιση του ρόλου του ΚΟΑΓ και η περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των προσπαθειών για παραγωγή προσιτής στέγης. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αφού ο ΚΟΑΓ έχει πλέον αναλάβει ως Φορέας Διαχείρισης της εντολής του ΥΠΕΣ για παροχή κοινωνικής στέγης. Επιπλέον έχει ήδη διαμορφωθεί και εφαρμόζεται  νέα μεθοδολογία παράγωγης των μονάδων που αναπτύσσει ο ίδιος ο ΚΟΑΓ ώστε να διασφαλίζεται αυξημένη ποιότητα κατασκευής, ενώ ταυτόχρονα επισπεύδετε ο χρόνος παραγωγής των μονάδων.
 
Η ατζέντα για το άμεσο μέλλον
«Η παραγωγή και διάθεση οικιστικών μονάδων στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα οικογένειες με μέσω νέων μεθόδων που θα επιτρέπουν σε όλους τους συμπολίτες μας να έχουν μια αξιοπρεπή και ποιοτική στέγη πάνω από κεφάλι τους. Η διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών ώστε να αφουγκραστούμε τα θέλω τους και να επεξεργαστούμε πολιτικές και δράσεις που θα αποσκοπούν στην καλυτέρευση της ποιότητας της καθημερινότητας τους. Η συμμετοχή σε δράσεις και η παραγωγή ιδεών και πολιτικών που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση των κινήτρων που προσφέρονται σε νέους επιστήμονες και την περαιτέρω αξιοποίηση των δυνάμεων τους».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ενδιαφέρουν και αυτά…
Είναι ταγμένος ιδεολογικά στον φιλελεύθερο χώρο.
Στα γενικά ενδιαφέροντα τού είναι η πολιτική, η αρθρογραφία και ο αθλητισμός. Λάτρης του ποδοσφαίρου και φίλαθλος του ΑΠΟΕΛ. 

Οι πεποιθήσεις και τα πιστεύω του στην πολιτική αλλά και στην ζωή είναι κάτω από το δόγμα του  εμείς και δηλώνει αντίπαλος του εγώ, αθεράπευτα δημοκράτης και εκ γενετής πιστός στο δόγμα του ρεαλιστικά εφικτού. 

Δηλώνει επίσης εχθρός τόσο του λαϊκισμού όσο και της θεωρίας της «γραβάτας». Αν και παραδέχεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται η χρήση της οπόταν και την χρησιμοποιεί. Εκφράζει την γνώμη,  ότι οι δύο αυτές στάσεις και συμπεριφορές μας απομακρύνουν από τον μέσο πολίτη και ειδικότερα από τους νέους.

Μότο του το τρίπτυχο ενέργεια, προοπτική και όραμα.

Tags
Ευαγόρας Προκοπίου