Who is Who: Μάριος Τσιακκής Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ

Ποιος είναι ο Μάριος Τσιακκής ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ

Ο  Μάριος Τσιακκής γεννήθηκε  τον Φεβρουάριο του 1959 στη Λευκωσία. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από ΚΕΜΑ, αρχικά στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια ως βοηθός διευθυντής του γραφείου της εταιρείας στο Κουβέιτ. Το 1986 εντάσσετε στο δυναμικό του ΚΕΒΕ . Το 2008 προάχθηκε στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΚΕΒΕ.
Θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντική στιγμή της καριέρας μου την ίδρυση, το 2003, μετά από δική του πρωτοβουλία, της Green Dot Cyprus, του οργανισμού ομπρέλα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν σε σχέση με την διαχείριση των αποβλήτων συσκευασιών που διαθέτουν στην αγορά.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Στα ίδια πρότυπα ακολούθησε στη συνέχεια και η ίδρυση των εταιρειών WEEE Cyprus και ΑΦΗΣ Κύπρου για την διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και των μπαταριών αντίστοιχα.

Είναι απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Αποφοίτησε από το American University of Beirut (AUB) στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων το 1982.

Είναι μέλος  του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού GS1 από το 2000 και μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ από το 2018. Επίσης είναι Αντιπρόεδρος στα Δ.Σ. των εταιρειών Green Dot Cyprus, WEEE Cyprus και ΑΦΗΣ Κύπρου.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία και άλλα:

1983 – 1986 Εργάστηκε στο ΚΕΜΑ αρχικά στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια ως βοηθός διευθυντής του γραφείου της εταιρείας στο Κουβέιτ

1986 – 1995 Προσελήφθηκε στο Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) στη θέση του Λειτουργού στο Τμήμα Εμπορίου, Εξαγωγών & Υπηρεσιών

1996 – 2008 Προάχθηκε στη θέση του Διευθυντή Τμήματος Βιομηχανίας του ΚΕΒΕ

2008 – 2012 Προάχθηκε στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα

2013 – σήμερα Με απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕΒΕ ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα

Συμμετοχή σε άλλα Σωματεία

2000 – σήμερα  Μέλος του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού GS1

2007 – 2011 Μέλος του Ανεξάρτητου Συμβουλίου Πιστοποίησης της ΚΕΠ

2013 – σήμερα  Αντιπρόεδρος στα Δ.Σ. των εταιρειών Green Dot Cyprus, WEEE Cyprus και ΑΦΗΣ Κύπρου

2018 – σήμερα  Μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΥ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Σπουδές

1976 Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας με κατεύθυνση τις Κλασσικές σπουδές

1978 – 1982  Αποφοίτησε από το American University of Beirut (AUB) στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1959 στη Λευκωσία.  Ο πατέρας του καταγόταν από τη Λάπηθο και η μητέρα του από την Κυθρέα.

Είναι παντρεμένος με την Έμιλυ Βασιλείου – Τσιακκή από την Αμμόχωστο.  Έχει δύο γιούς, το Δημήτρη που εργάζεται στο Λονδίνο και τον Λευτέρη που σπουδάζει Χημικός Μηχανικός στο Μάντσεστερ.

Στόχοι του ΚΕΒΕ

Έχοντας συμπληρώσει 92 χρόνια ζωής, το ΚΕΒΕ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους και ιστορικότερους οργανισμούς της χώρας μας.  Αυτό από μόνο του καταδεικνύει την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία λειτούργησε μέχρι σήμερα, γεγονός που προδιαγράφει και την τεράστια ευθύνη που έχω τόσο εγώ ως Γενικός Γραμματέας όσο και η υπόλοιπη ηγεσία του Οργανισμού να λειτουργήσουμε στο μέλλον.

Οι βασικότεροι στόχοι του ΚΕΒΕ είναι:

(α)    Να διασφαλίζει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό
τομέα με σεβασμό στο σωστό επιχειρείν.

(β)    Η συνεχής ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η επαύξηση της ελκυστικότητας της για ξένες επενδύσεις.

(γ)    Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων με στόχο την  αύξηση των εξαγωγικών τους δυνατοτήτων.

(δ)    Ο συνεχής εμπλουτισμός του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της Κύπρου με την ανάπτυξη νέων υποσχόμενων αλλά και βιώσιμων τομέων βασισμένων στη γνώση, την Ε & Α και την καινοτομία.

(ε)    Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του πληθυσμού μέσα από την ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα και της διατήρησης του φιλελεύθερου χαρακτήρα της οικονομίας.

Οι κινήσεις του ΚΕΒΕ για την οικονομία:

(α)    Το ΚΕΒΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη εκσυχρονισμού και ριζικής μεταρρύθμισης του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα.  Θεωρούμε ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι ξεπερασμένο αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις που καθημερινά δημιουργούνται.  Αντίθετα, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας σε κάθε προσπάθεια προόδου και ανάπτυξης.

(β)    Πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του ΚΕΒΕ είναι και τα θέματα ενίσχυσης της διαφάνειας, της σωστής διακυβέρνησης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης, παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά τη διεθνή εικόνα της χώρας μας και κατ’ επέκταση τις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
    
(γ)    Η αποτελεσματική ρύθμιση του προβλήματος των ΜΕΔ, συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για το ΚΕΒΕ αφού η παρουσία του συνιστά ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια και τις προοπτικές της οικονομίας, του Τραπεζικού συστήματος, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

(δ)    Η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των τελευταίων χρόνων, η ανάγκη μείωσης του Δημόσιο χρέους, ο καλύτερος έλεγχος και η μείωση των μη παραγωγικών δαπανών και η στοχευμένη διοχέτευση των πλεονασμάτων στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και σε παραγωγικές επενδύσεις, αποτελούν άλλη μία βασική απαίτηση του ΚΕΒΕ.

(ε)    Πολύ ψηλά στην ατζέντα μας είναι η διεθνής προώθηση και προβολή της χώρας στο εξωτερικό.  Για τον σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στα θέματα της Οικονομικής Διπλωματίας, αξιοποιώντας την λειτουργία των 36 Διακρατικών Επιχειρηματικών Συνδέσμων του ΚΕΒΕ.

(στ)    Ως μέγιστος στόχος παραμένει φυσικά η ανάγκη μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει τη χώρα μας και θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε και να μεγιστοποιήσουμε τα πολλά πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η γεωστρατηγική μας θέση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα στην 36χρονη μέχρι σήμερα καριέρα μου ήταν οι τραγικές συνέπειες και επιπτώσεις της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης του 2013.  Είχα αναλάβει Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ την 1η Ιανουαρίου του 2013 και σε λιγότερο από 3 μήνες ξέσπασε αυτή η κρίση.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τα πάντα άλλαξαν σε μια στιγμή.  Έπρεπε να διαχειριστούμε όπως, πλέον τα πάντα όχι από την σκοπιά του πως βελτιώνεις και ενισχύεις τις προοπτικές των κυπριακών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, αλλά του πως διασφαλίζεις αυτή την ίδια την ύπαρξη τους και τις θέσεις εργασίας των εργοδοτούμενων τους.  Καλούμασταν συνεχώς να σκεφτούμε νέες, άγνωστες και πολλές φορές δυσάρεστες λύσεις στα εκατοντάδες προβλήματα που αναφύονταν συνεχώς.

Tags
Ευαγόρας Προκοπίου