Who is Who: Μιχάλης Αντωνίου - Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ

Συμμετέχει επί σχεδόν τριάντα χρόνια στην διάπλαση της εργασιακής, οικονομικής και κοινωνικής ταυτότητας της Κύπρου.

Ο  Μιχάλης Αντωνίου έχει ζήσει τα τεκταινόμενα στην οικονομία και τις έντονες διεργασίες για τα εργασιακά θέματα του τόπου μέσα από το μετερίζι της ΟΕΒ.

Θεωρεί τον εαυτό του «διάκονο» των εργασιακών σχέσεων της Κύπρου και υπηρέτη των καλώς νοουμένων συμφερόντων της οικονομίας του τόπου. Συμμετείχε είτε ως μέλος είτε ως επικεφαλής της εργοδοτικής πλευράς σε εκατοντάδες διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων για ανανέωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για επίλυση εργατικών διαφορών, έδωσε αναρίθμητες διαλέξεις και σεμινάρια σε εργασιακά,  κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα στην Κύπρο και στην Ευρώπη.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Συμμετέχει επί σχεδόν τριάντα χρόνια στην διάπλαση της εργασιακής, οικονομικής και κοινωνικής ταυτότητας της Κύπρου. Θεωρεί συγκλονιστικές τις εμπειρίες που έζησε μέσα από τις δράσεις περιορισμού ή διαχείρισης των συνεπειών της κρίσης του 2013.

Όταν ανέλαβε την Γενική Διεύθυνση, η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων ήταν ήδη ένας ισχυρός φορέας διαμόρφωσης πολιτικής στον τόπο και με ενεργή παρουσία στις ευρωπαϊκές και διεθνείς της υποχρεώσεις. Σταδιακά η ΟΕΒ καθίσταται συστημική, με καταλυτική εποικοδομητική παρέμβαση σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. 

Στόχος του είναι να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η αίγλη, το κύρος και η επιρροή της ΟΕΒ στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην κοινή γνώμη. 

Απώτερος σκοπός είναι μέσα από τις δράσεις της ΟΕΒ, να βελτιώνεται σταθερά το βιοτικό επίπεδο του συνόλου του λαού, να βγει η χώρα πλήρως από τις περιπέτειες, να θωρακιστεί θεσμικά με τα αναγκαία checks and balances, να μεταρρυθμιστούν οι διοικητικές δομές του Κράτους του 1960, να ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και να αποδεσμευτεί η τεράστια δυναμική των παραγωγικών φορέων της Κύπρου. 

Γεννημένος στις 6 Ιουνίου 1964 στη Λευκωσία, σε 6μελή οικογένεια με πατέρα  από τον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και μητέρα από τον Λυθροδόντα, μεγάλωσε σε Λεμεσό και Πάφο.

Είναι παντρεμένος με την Σούλλα Σατσιά Αντωνίου από το Νέο Χωρίο Κυθραίας  με την οποία έχουν δύο κόρες, την Μαρία Νεκταρία και την Έλενα Απρίλια οι οποίες σπουδάζουν Νομική στη Βοστόνη και Ιατρική στο Λονδίνο αντίστοιχα.

Μεγάλη του αδυναμία η Ρόμα ,το Γερμανικό ποιμενικό σκυλί που θεωρεί τρίτη του κόρη

Εργάστηκε επί ένα σχεδόν έτος ως ανειδίκευτος εργάτης στις οικοδομές, μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1991

Εκπαίδευση και Δεξιότητες

Υπηρέτησε 26μηνη στρατιωτική θητεία σε μονάδες πεζικού στον Πύργο Τυλληρίας και στη Λευκωσία.

1982 αποφοίτησε από το Α΄Γυμνάσιο (σήμερα Λύκειο Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ).

1984 – 1988 Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

1989 Απόκτησε άδεια άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος

1990 Μεταπτυχιακές σπουδές στο Law School of Cardiff, Univeristy of Wales, από όπου απόκτησε Μάστερ LLM in Legal Aspects of Marine Affairs.

1998-2002 Είχε ενεργό συμμετοχή στην μεγάλη νομογονία που συντελέστηκε στην πενταετία, στην διάρκεια της οποίας μεταφέρθηκε σε εθνικό δίκαιο όλος ο όγκος του Κοινοτικού Κεκτημένου στο Κεφάλαιο «Κοινωνική πολιτική και Απασχόληση», το οποίο συγκέντρωσε και εξέδωσε σε εκλαϊκευμένη μορφή για υποβοήθηση της προετοιμασίας των επιχειρήσεων για ορθή εναρμόνιση.

Στα έργα του περιλαμβάνονται ακόμα εκδόσεις όπως η ενοποίηση και κωδικοποίηση του συνόλου της Εργατικής και Κοινωνικής Νομοθεσίας, το Δίκαιο Τερματισμού της Απασχόλησης στην Κύπρο και Κώδικας Πρακτικής για την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην Εργασία.

Επαγγελματική Εμπειρία και άλλα

1991 Προσελήφθη στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ως Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων και Εργατικής Νομοθεσίας

Προήχθη σε Διευθυντή του ομώνυμου Τμήματος και στην συνέχεια σε Βοηθό Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒμέχρι την 1/2/2016

2016 Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ - Ως ΓΔ είναι ex officio πλήρες Μέλος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ.

Επί δεκαετίες Μέλος του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών και όλων των ανωτάτων σωμάτων τριμερούς συνεργασίας, περιλαμβανομένων των ΔΣ του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΔΣ του Ταμείου Πλεονάζοντος Προσωπικού, του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, του ΔΣ της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και άλλων

2004 Μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

2016 Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης Εργοδοτών και Βιομηχάνων BusinessEurope

2017 Εκλεγμένο αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

Επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Dublin Foundation) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου.

Άλλα ενδιαφέροντα

Λατρεύει την Ελλάδα στην οποία αποδρά οικογενειακώς όσο συχνά το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του. Παραμελημένες του αγάπες ο Ολυμπιακός Λευκωσίας και η ΑΕΚ Αθηνών. Ξεκούραση του μια καλά παγωμένη Βελγική μπύρα Duvel.

Ατομικό όχημα έκφρασης τα τελευταία δύο χρόνια, το twitter μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό @OEBdg.

Tags
Ευαγόρας Προκοπίου