Who is Who: Νεόφυτος Παπαλαζάρου - Δήμαρχος Γερίου

Ποιος είναι ο Δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1963 στα Χολέτρια της Πάφου και είναι το πέμπτο από τα εννέα παιδιά του Παπαλάζαρου και της Αγαθονίκης Νεοφύτου.

Έζησε τα φοιτητικά του χρόνια στην Βουλγαρία όπου με υποτροφία της Πορείας Μακαρίου του Γ’ πήρε το πτυχίο της Δημοσιογραφίας.
Mε την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης στην Πάφο και ως ανταποκριτής της εφημερίδας «ΧΑΡΑΥΓΗ». Στην πορεία εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΑ, στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» και στην εφημερίδα «ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ». 

Ο κ. Παπαλαζάρου, ανέπτυξε δράση σε διάφορες κοινωνικές πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες. 

Παράλληλα ο κ. Παπαλαζάρου ασχολείται με τη λογοτεχνία και την έρευνα και έχει εκδόσει αρκετά βιβλία. «Η λογοτεχνία η ποίηση, το θέατρο με ενδιαφέρουν και προσπαθώ να συμμετέχω όσο μπορώ», ανέφερε συγκεκριμένα.

 Το 2016 διεκδίκησε και εξελέγη στη θέση του Δημάρχου Γερίου. Θεωρεί την Δημαρχία Γερίου, μια από τις σημαντικότερες του ενέργειες στην επαγγελματική του πορεία, κάτι που όπως σημείωσε στην Brief, δεν θεωρεί επάγγελμα αλλά λειτούργημα.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κλίμεντ Όχριτσκι στη Σόφια της Βουλγαρίας, με υποτροφία. 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Εργάστηκε σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης στην Πάφο και ως ανταποκριτής της εφημερίδας «ΧΑΡΑΥΓΗ». 

 • Ξεκίνησε να εργάζεται ως συντάκτης στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΑ Το 1993 μέχρι το 1998. 

 • Στη συνέχεια μετακινήθηκε επαγγελματικά στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ». 

 • Εργάστηκε ως Αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ» από το 2000 μέχρι το 2016, (εβδομαδιαίο εκφραστικό όργανο της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΕΟ).

 • Παράλληλα ανέπτυξε δράση σε διάφορες κοινωνικές πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες.  

 • Το 2016 διεκδίκησε και εξελέγη στη θέση του Δημάρχου Γερίου.

1

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ 

 • Ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου ασχολείται με τη λογοτεχνία και την έρευνα, έχει εκδόσει τα ακόλουθα βιβλία:

 • -«Ματωμένες Μνήμες»- ποίηση 1986

 • -«Η Φλόγα»- ποίηση 1995

 • - «Με αίμα στέριωσε η Δημοκρατία»- 2004 (ιστορικό με ομάδα δημοσιογράφων)

 • -«Του Έρωτα και της Ζωής»- ποίηση 2005

 • -«Η Σπορά» αφηγήματα  1998

 • -Γιάννος Αναστάση: Μια ζωή για την Αγροτιά -βιογραφικό 2010

 • -«Μετρώντας τα Άστρα»-Θεατρικό 2010

 • - «70 χρόνια Λαικές Οργανώσεις Γερίου» 2011

 • -«Η Ηλικία των δέντρων»- ποίηση 2012

 • -«Βετεράνοι Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου με καταγωγή από το Γέρι» έρευνα 2016 

 • -Τα μάτια μας αλλάζουν χρώματα ποίηση 2019

 • Τον Ιούλιο του 2009 πήρε το πρώτο βραβείο  στον Παγκύπριο διαγωνισμό ποίησης προς τιμή των 65 χρόνων της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ με το ποίημα «Η πλύστρα».

παπαλαζαρου

-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Η αλήθεια είναι πως οι πιεστικές ημέρες είναι πολλές…Είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε και με αυτές! Αυτό που με ξεκουράζει αποτελεσματικά είναι η θάλασσα, με γαληνεύει, με ηρεμεί. Ιδιαίτερα αν καταφέρω και κολυμπήσω θεωρώ πως είναι η καλύτερη ξεκούραση. Επειδή  όμως δεν έχω αυτή την πολυτέλεια αρκούμαι με λίγο διάβασμα (αν μπορέσω να έχω συγκέντρωση) ή με μια καλή παρέα πίνοντας το κρασάκι ή το ούζο μας ήσυχα.

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας

Έχω αρκετά ενδιαφέροντα και λυπάμαι γιατί μπαίνουν πολλές φορές σε τρίτη και τέταρτη θέση. Μίλησα προηγουμένως για κολύμπι , μου αρέσει να κολυμπώ  ολόχρονα, και χειμώνα και καλοκαίρι. Η λογοτεχνία η ποίηση, το θέατρο με ενδιαφέρουν και προσπαθώ να συμμετέχω όσο μπορώ. Έχω επίσης μεγάλη αγάπη και συλλέγω παραδοσιακά αντικείμενα όπως είναι το παραδοσιακό κρεβάτι με σκλουβέρκα, η βούφα, το αλέτρι, παλιά ραδιόφωνα και άλλα. Είναι η παράδοση μας, η ιστορία «των γονιών και των παπούδων μας» και είναι καλά να τα συντηρούμε και να τα θυμόμαστε, μια ζωντανή παρακαταθήκη για τη νέα γενιά.

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Το γεγονός ότι έχω την τιμή μέσα από εκλογικές διαδικασίες να είμαι ο Δήμαρχος ενός ανερχόμενου Δήμου πιστεύω πως ναι, είναι μια από τις σημαντικότερες μου ενέργειες παρ΄ όλο που δεν το βλέπω ως επάγγελμα αλλά ως λειτούργημα. 
Είναι ένα λειτούργημα, μια συνεχής προσφοράς στον άνθρωπο στη ποιότητα ζωής στους δημότες μας, δημιουργώντας έργα ανάπτυξης, λύνοντας συνεχώς προβλήματα που καθημερινά η ζωή εμφανίζει.

2

-Ποιος ο στόχος /τα πλάνα σας ως Δήμαρχος Γερίου;

Αρκετά έργα τρέχουν και συνεχώς θα γεννιούνται καινούργιες ανάγκες. Θα μπορούσα να απαριθμήσω αρκετά τέτοια έργα από την αναβάθμιση στο οδικό δίκτυο, μέχρι τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, πάρκων  και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Να μου επιτρέψετε όμως να σταθώ στο πάρκο που τώρα ολοκληρώνεται: Πάρκο για παιδιά με ειδικές ικανότητες. Ένα πάρκο που από την μια φανερώνει τις ευαισθησίες μας ως Δήμος και ως Δημότες αφού έχουμε την ευλογία στα δημοτικά μας όρια να φιλοξενούμε το ειδικό Σχολείο Ευαγγελισμός αλλά και από την άλλη θα είναι ένα πάρκο που θα το χαίρονται τα παιδιά αυτά που η φύση τους στέρησε το δικαίωμα να έχουν άνετη πρόσβαση στα συνήθη παιγνίδια των πάρκων.

Θα πρόσθετα όμως και αυτό: στόχος μου ήταν πάντα η προσφορά στους  δημότες μου.  Να με θυμούνται και να με χαρακτηρίζουν  τίμιο και εργατικό, αυτό επιθυμώ να μείνει ως ανάμνηση κι ως χαρακτηρισμός όταν θα είμαι απερχόμενος Δήμαρχος . Το τελευταίο που ενδιαφέρει όλους μας, είναι να μπορείς να αφήσεις μια καλή ανάμνηση για ένα σημαντικό πόστο που υπηρέτησες.