Who is Who: Νίκος Φ. Νουρής – Υπουργός Εσωτερικών

Ποιος είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Νίκος Νουρής γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίου Αντωνίου. Τα πρώτα του παιδικά βήματα, όμως, όπως ο ίδιος αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα, τα έχει κάνει στη Χρυσαλιννιώτισσα όπου διέμενε με την οικογένεια του μέχρι τις ενδοκοινοτικές συγκρούσεις του 1963.

Αποφοιτώντας από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, υπηρέτησε την Εθνική Φρουρά πρώτα στα φυλάκια του 211 ΤΠ και αργότερα στο 2ο επιτελικό γραφείο της 3ης Ανωτέρας. Μετέβηκε αργότερα στην Πάτρα όπου φοίτησε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών σαν υπότροφος του ΙΚΥ.

Ο Νίκος Νουρής μάλιστα, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της φοιτητικής παράταξης Φ.Π.Κ Πρωτοπορία του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Πάτρα.

Είναι λάτρης του ποδοσφαίρου και απολαμβάνει την ενασχόληση με τον κήπο του, όταν βρίσκει βέβαια ελεύθερο χρόνο, όπως ανέφερε στην Brief.

Του αρκεί η παρέα της γυναίκας του ή καλών του φίλων ώστε να αποφορτίσει μια πιεστική ημέρα.

Επιπλέον, ο εθελοντισμός είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ζωής του, όπως μας είπε.

Αναφορικά με τις σημαντικές στιγμές στην πολιτική/επαγγελματική του σταδιοδρομία, ο κ. Νουρής κρατάει από κάθε κεφάλαιο της ζωής του φιλίες, γνώσεις και εμπειρίες.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διόρισε τον μέχρι τότε βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Νουρή στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών.

v

Όσον αφορά την οικογενειακή του κατάσταση, ο Υπουργός Εσωτερικών παντρεύτηκε το 1991 με την Ειρήνη Μεγαλέμου, με την οποία απέκτησνα δύο παιδιά, τον Φίλιππο και την Αριάνα.

>>> Όλες οι προσωπικότητες που παρουσίασε η στήλη Who is Who <<<

ΣΠΟΥΔΕΣ
Κατέχει πτυχίο από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών σαν υπότροφος του ΙΚΥ 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  •  Μέχρι πρότινος λειτουργούσε φαρμακείο στον Άγιο Αντώνιο

  •  Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής Φαρμακολογίας και Φαρμακευτικής Νομοθεσίας  στην Νοσηλευτική και Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick 

l

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΝΟΛΑ
Συνδικαλιστική δραστηριότητα
• Πρόεδρος επί σειρά ετών του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου
• Εκλελεγμένο μέλος του Κοινοπολιτειακού Φαρμακευτικού Συλλόγου (CPA)
• Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU)
• Συμμετοχή σε συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό
• Συγγραφέας πολλών άρθρων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
• Αντιπρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Λευκωσίας
• Αριστείνδην μέλος στο Συμβούλιο Διαχειριστών του Medic - Alert
• Εθελοντής της χρονιάς 1999 του ιδρύματος Medic Alert Κύπρου για την προσφορά του στην Υγεία
• Μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου
• Πρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου ΛΕΝΑΣ Λευκωσίας.
• Μέλος του Συμβουλίου του ΚΕΝΘΕΑ και του Ινστιτούτου Συνεχούς Επιμόρφωσης του ιδρύματος.
• Μέλος του Συμβουλίου των Μικρών Εθελοντών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
• Ιδρυτικό στέλεχος της ΦΠΚ "ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ" Πάτρας
• Εκλελεγμένο στέλεχος της Φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ\ΝΔΦΚ της ΝΔ στην Φαρμακευτική Σχολή Πατρών.
• Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού
• Διετέλεσε Αναπληρωτής Επίτροπος Υγείας του κόμματος
• Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας από το 1996
• Αντιδήμαρχος Λευκωσίας από το 2012
• Διετέλεσε μέλος των Συμβουλίων Υδρευσης και Αποχετευσης Λευκωσίας και Πρόεδρος σε αριθμό Επιτροπών
• Βουλευτής Λευκωσίας από το 2013
• Αντιπρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2018

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
• Βουλευτής Λευκωσίας από το 2013.
• Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου
• Διετέλεσε συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
• Συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών
• Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας
• Διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος
 

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;
«Τα τελευταία χρόνια με τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες να αυξάνονται κατακόρυφα οι πιεστικές μέρες έγιναν η καθημερινότητα μου. Στις λίγες βραδυνές ως επί το πλείστο ώρες που απομένουν μετά το γραφείο και τις κοινωνικές υποχρέωσεις μου αρκεί είτε η άνεση του καναπέ του σπιτιού μου με την συντροφιά της συζύγου μου, είτε μικρές έξοδοι με καλή παρέα για κουβέντα, φαγητό και ποτό». 

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;
«Η ενασχόληση με τον κήπο του σπιτιού μου είναι πάντα στις προτεραιότητες μου. Αυτό όμως που με ενθουσιάζει είναι η παρακολούθηση ποδοσφαιρικών και καλαθοσφαιρικών αγώνων ψηλού επιπέδου. Από ανέκαθεν ήμουν λάτρης του ποδοσφαίρου αλλά σε λιγότερο βαθμό της καλαθόσφαιρας. Η πολυθεματικότητα που σήμερα διακρίνει τα μέσα ενημέρωσης και η σε καθημερινή βάση κάλυψη πλείστων όσων κορυφαίων αθλητικών γεγονότων, μου δίνει την δυνατότητα έστω και μια για ολιγόλεπτη παρακολούθηση κάποιου ποδοσφαιρικού κατά κύριο λόγο αγώνα».

>>> Όλες οι προσωπικότητες που παρουσίασε η στήλη Who is Who <<<

Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;
«Οι ξεχωριστές στιγμές στην ζωή κάθε ανθρώπου είναι σίγουρα πολλές. Καποιες όμως ξεχωρίζουν. Αβιαστα λοιπόν ξεχωρίζω την συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες με σημαντικότερη την προσπάθεια βοήθειας και στήριξης παιδιών μέσω της συμμετοχής μου στην Οργανωση των μικρών Εθελοντών.  

Συγκλονιστική όμως σαν εμπειρία ήταν η συμμετοχή μου σε αποστολές στο εξωτερικό με τους γιατρούς του Κόσμου με κορυφαία την αποστολή στη Σρι Λάνκα για την διάσωση των επιζώντων από το καταστροφικό τσουνάμι του 2004. 

Το πολυετές πέρασμα μου από τα έδρανα της Τοπικής Αυτοδοίκησης ήταν για μένα το σπουδαιότερο πανεπιστήμιο στην πολιτική μου σταδιοδρομία. Ανεξίτηλη θα μου μείνει η ενασχόληση μου σαν Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής για το έργο της Αναβίωσης της παλιάς πόλης της Λευκωσίας και ιδιαίτερα της περιοχής των Κάτω Ενοριών της Χρυσαλιννιώτισσας και του Αγίου Κασσιανού. 

Το πέρασμα μου στον κοινοβουλευτισμό μου χάρισε πρώτα και πάνω απ΄όλα πάμπολλους φίλους, ιδιαίτερα στην Επαρχία τους ανθρώπους της οποίας αγάπησα παθολογικά. Ξεχωριστή θέση στη κοινοβουλευτική μου δράση κατέχει η προσπάθεια για προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και η στήριξη και προώθηση του ΓΕΣΥ. 

h

Ποιος ο στόχος/ τα πλάνα σας για το 2020 αλλά και για τη θητείας σας ως Υπουργός Εσωτερικών;
Ανέλαβα Υπουργός Εσωτερικών έχοντας ξεκάθαρες προτεραιότητες. Πέραν της προσπάθειας για προώθηση και ψήφιση της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχω ιεραρχήσει ψηλά στις προτεραιότητες μου την  διαχείριση του σοβαρότατου προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας. Ένα πρόβλημα που εάν δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά είναι ορατό το ενδεχόμενο να έχουμε δημογραφική αλλοίωση και προβλήματα ασφάλειας στην χώρα μας. 

Η Κύπρος στέκει δίπλα στους πρόσφυγες μετανάστες δεν μπορεί όμως να επιτρέψει καμία περαιτέρω αύξηση σε παράνομους οικονομικούς μετανάστες αφού έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τα όρια και τις αντοχές μας. 

Μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης πενταετίας του Προέδρου Αναστασιάδη σαν Υπουργείο Εσωτερικών θέλουμε να ολοκληρώσουμε ή τουλάχιστο να τροχοδρομήσουμε σημαντικά αναπτυξιακά έργα υποδομής όπως το Αρχαιολογικό μουσείο, τον εξωραισμό των αστικών κέντρων των πόλεων μας, την αναζωογόνηση της περιοχής του Τροόδους, την δημιουργία ποιοτικών τουριστικών υποδομών όπως οι μαρίνες, τα γήπεδα γκόλφ αλλά πολύ περισσότερο η ανάδειξη του Ακάμα σαν του σημαντικότερου εθνικού πάρκου της χώρας.

Στην υλοποίηση όλων αυτών των έργων το ΥΠΕΣ έχει να παίξει καταλυτικό ρόλο. Σε μια δύσκολη χρονική περίοδο που στιγματίστηκε από την πανδημία οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο να μην υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι και αυτό θα το κερδίσουμε.   

Tags
Ξένια Προδρόμου