Who is Who: Νίκος Χριστοδουλίδης - Πρώην Υπουργός Εξωτερικών

Ποιος είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

UPDATED: 9 Iανουαρίου 2022
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραιτήθηκε από Υπουργός Εξωτερικών
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γεννήθηκε στην Πάφο και συγκεκριμένα στη Γεροσκήπου, στις 6 Δεκεμβρίου το 1973.

Η αγάπη του για την Ιστορία, τον οδήγησε στον να αποκτήσει το πρώτο του πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές. Αργότερα, αποκτά δύο μεταπτυχιακά. Το ένα στη Διπλωματία.

Κάποια χρόνια αργότερα γίνεται μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο βιογραφικό του αυτό εύκολα κάποιος παρατηρεί, ότι βρέθηκε αρκετές φορές να εκπροσωπεί την Κύπρο μέσα από διαφορετικές ιδιότητες.  Άλλοτε ως Γενικός Πρόξενος στο Λονδίνο, ή Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αθήνα, ή ως Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε μάλιστα ως διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ίσως η όλη πορεία του να προμήνυε τη θέση που βρίσκεται σήμερα, από τον Μάρτιο του 2018, ως Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Όραμά του, όπως ανέφερε στην Brief από τη θέση του ως ΥΠΕΞ, είναι το κτίσιμο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για την Κύπρο, η ανάπτυξη και προώθηση νέων εξειδικευμένων θεματικών, όπως είναι η Οικονομική Διπλωματία, ενώ στόχος είναι με κάθε δράση που αναλαμβάνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Διπλωματικές Αποστολές της Κύπρου στο εξωτερικό, να επωφελούνται οι συμπολίτες μας όταν αυτοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά και πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, της Ιωάννας, της Αικατερίνης, της Δέσποινας-Μαρίας και της Φοίβης.

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Αποφοίτησε το 1991 από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην Πάφο.

  • Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές στο Queens College του City University of New York,

  • Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις Πολιτικές Επιστήμες στο New York University

  • Κατέχει μεταπτυχιακό στην Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Το 2003, αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Από το 1999, είναι μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Έχει υπηρετήσει ως Γενικός Πρόξενος στο Λονδίνο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αθήνα και Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας στις Βρυξέλλες.

  • Την 1η Σεπτεμβρίου 2013, διορίστηκε Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  • Από τις 11 Απριλίου 2014 ασκούσε παράλληλα καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

  • Διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2018.

  • Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  • Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (Αθήνα 2009) και «Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977 – 1988» (Αθήνα 2013), καθώς επίσης, σειράς επιστημονικής αρθρογραφίας με θέμα τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και εξωτερική πολιτική.

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

- Τί σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Με ξεκουράζουν οι οικογενειακές στιγμές στο σπίτι, και με αναζωογονεί ιδιαίτερα να περνώ χρόνο κάνοντας πράματα μαζί με τη σύζυγο και τις τέσσερις κόρες μας, οι οποίες έχουν βέβαια διαφορετικές ηλικίες (από 6 μέχρι 18 ετών) και συνεπώς πολύ διαφορετικά ενδιαφέροντα. Με χαλαρώνει επίσης και με ευχαριστεί το διάβασμα, επομένως επιζητώ να βρίσκω έστω και 30 λεπτά κάθε μέρα για να διαβάζω. Και φυσικά συναντήσεις και κουβέντα με καλούς φίλους σε ένα χαλαρό περιβάλλον.

- Ποιά είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Είμαι λάτρης της ιστορίας και ως εκ τούτου το διάβασμα ιστορικών βιβλίων συγκαταλέγεται στην καθημερινότητά μου, συνήθως το βράδυ πριν κοιμηθώ. Επίσης, η γυμναστική πολύ νωρίς το πρωί είναι κάτι που με βοηθά και το έχω εντάξει στο καθημερινό πρόγραμμα μου, με τη συνοδεία ελληνικής μουσικής.

Το ποδόσφαιρο επίσης είναι κάτι που μου αρέσει και παρακολουθώ, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την ομάδα μου, την Πάφο. Έχω αρκετά άλλα ενδιαφέροντα όπως και θέματα με τα οποία θα ήθελα να ασχοληθώ, αλλά δυστυχώς η έλλειψη χρόνου δεν μου το επιτρέπει όσο θα ήθελα.

- Ποιο είναι το όραμα σας ως Υπουργός Εξωτερικών; Μπορείτε να αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα δράσεων μέσω των οποίων επιδιώκετε να το υλοποιήσετε;

Το όραμά μου είναι να κτίσουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πέραν του Κυπριακού στο οποίο εκ των πραγμάτων είμαστε αφοσιωμένοι γιατί πρώτο μέλημά μας είναι η επανένωση της πατρίδας. Πιστεύω πραγματικά ότι η Κύπρος μπορεί να αποκτήσει ένα πιο ενισχυμένο ρόλο σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε τα μέσα και την υποδομή να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά το προφίλ της χώρας μας, κάτι που πιστεύω ότι θα συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού.

Σε ότι αφορά συγκεκριμένα παραδείγματα δράσεων σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσα να αναφέρω τις στοχευμένες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει τα τελευταία χρόνια για προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, στη βάση εξ αρχής μιας θετικής ατζέντας και χωρίς αποκλεισμούς, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας προς όφελος της ευημερίας όλων των κρατών και των λαών της ευρύτερης περιοχής. Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι οι ενέργειες μας στον τομέα αυτό αποφέρουν ήδη ουσιαστικά και χειροπιαστά αποτελέσματα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα με τον πιο έμπρακτο τρόπο τον θετικό ρόλο που η Κύπρος — χάρη στις εξαίρετες σχέσεις που διαθέτει με όλες τις γειτονικές χώρες — μπορεί να διαδραματίσει σε αυτό το εγχείρημα. Τα δίκτυα συνεργασίας που έχουν ήδη εγκαθιδρυθεί και συνεχώς διευρύνονται, ευελπιστούμε ότι μακροπρόσθεσμα θα αποτελέσουν τη βάση ενός περιφερειακού οργανισμού συνεργασίας και ασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές σε όλες τις χώρες της περιοχής θα μπορέσουν απελευθερωμένες από το αφήγημα της σύγκρουσης και του ανταγωνισμού να αξιοποιήσουν τις απεριόριστες δυνατότητες που υπάρχουν για να ευημερήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Άλλο ένα καλό παράδειγμα, πέραν των πιο πάνω, αποτελεί η ανάπτυξη και προώθηση νέων εξειδικευμένων θεματικών, όπως είναι η Οικονομική Διπλωματία, στο πλαίσιο της οποίας εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή για τον καταρτισμό ολοκληρωμένης στρατηγικής με στόχο την υποβολή και υιοθέτησή της από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική μας πολιτική, μέσω της ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Την ίδια ώρα, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφασίσαμε πρόσφατα να διεκδικήσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας θέση Μέλους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2027, ενώ θεσμοθετήσαμε παράλληλα το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη», το οποίο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά φέτος.

Έχοντας αναφέρει τα πιο πάνω, θα πρόσθετα αν μου επιτρέπετε ότι σημαντική, υπό διαφορετική έννοια βέβαια, θεωρώ προσωπικά κάθε δράση που αναλαμβάνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Διπλωματικές μας Αποστολές στο εξωτερικό, η οποία αποφέρει θετικό αποτέλεσμα για συμπολίτες μας όταν αυτοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης. Υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα, κάποια μάλιστα πολύ πρόσφατα, ενώ ενδεικτικός της σημασίας που αποδίδουμε στη διάσταση αυτή είναι και ο τρόπος με τον οποίο στηρίξαμε τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό όταν πρωτοξεκίνησε η πανδημία, ανταποκρινόμενοι τάχιστα στις πρωτόγνωρες ανάγκες που είχαν προκύψει τότε, μεταξύ άλλων,  με τη δημιουργία σε διάστημα μερικών ημερών διαδικτυακής πλατφόρμας για σκοπούς διεκπεραίωσης του επαναπατρισμού χιλιάδων συμπατριωτών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βρισκόμαστε καθημερινά σχεδόν αντιμέτωποι με περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση και αποφασιστική παρέμβαση και αρωγή, οι πλείστες των οποίων αφορούν μάλιστα δύσκολες και περίπλοκες υποθέσεις, και νιώθω πραγματικά ότι η κάθε φορά που ανταποκρινόμαστε παρέχοντας αποτελεσματικά βοήθεια σε ώρα ανάγκης στους συμπολίτες μας έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία της.

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

- Ποιός ο στόχος και οι προτεραιότητες κατά τη θητεία σας ως Yπουργός Εξωτερικών;

Όπως προανέφερα, στόχος είναι η προώθηση και θεσμοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και πολυθεματικής εξωτερικής πολιτικής που θα αποφέρει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Είτε αυτά αφορούν τον θετικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή, είτε την ιδιότητά της ως ενεργό και αξιόπιστο Κράτος Μέλος της ΕΕ, είτε τις σχέσεις της με ισχυρούς δρώντες του διεθνούς συστήματος.  

Σε σχέση με την ενίσχυση των σχέσεων μας με χώρες της ευρύτερης περιοχής, να αναφέρω ότι θεσμοθετήθηκαν τριμερείς μηχανισμοί με αριθμό χωρών, με στόχο τον συντονισμό και υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προχωράμε στη δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών Συνεργασίας με βάση τη Λευκωσία καθώς και Εθνικού Συντονιστικού Μηχανισμού που θα αναλάβει τον οριζόντιο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων και Υπηρεσιών. Η Γραμματεία, ως πυρήνας μόνιμης βάσης συνεργασίας των μερών, θα συμβάλει ουσιαστικά στον στόχο της περιφερειακής ενσωμάτωσης για τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις σχέσεις των κρατών που την συναποτελούν, αλλά και της περιοχής γενικότερα. Ένα άλλο σημαντικό, απτό αποτέλεσμα της πολιτικής μας για προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, είναι η σύσταση του Ενεργειακού Φόρουμ στο Κάιρο. 

Συγκεκριμένες δράσεις έχουν αναληφθεί και σε ότι αφορά το ρόλο της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουμε για ένα πιο συντονισμένο και ενεργό ρόλο, σε θέματα που δεν περιστρέφονται μόνο γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα, όπως γινόταν για πολλά χρόνια στο παρελθόν. Προς αυτή την κατεύθυνση, τον Φεβρουάριο του 2019 συστάθηκε και λειτουργεί στο Υπουργείο Εξωτερικών η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με στόχο τη βελτίωση του συντονισμού όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών για ευρωπαϊκά θέματα και της συνοχής των θέσεων που καταθέτει η Κύπρος στις Βρυξέλλες, βελτιώνοντας έτσι την προοπτική δημιουργίας συμμαχιών με άλλα κράτη-μέλη και ενδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου για επίτευξη εθνικών στόχων και προτεραιοτήτων. Η Γενική Γραμματεία εργάζεται για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για ευρωπαϊκά θέματα και εργάζεται  να διασφαλίζει την υλοποίησή της, καθώς και τον συντονισμό μεταξύ όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών για ευρωπαϊκά θέματα. Και ήδη άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τον συντονισμό που πλέον επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με ισχυρούς δρώντες του διεθνούς συστήματος, έχουμε εργαστεί με μεθοδικότητα τόσο σε σχέση με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και με χώρες όπως είναι η Ινδία και η Ιαπωνία. Στην περίπτωση των σχέσεων μας για παράδειγμα με της ΗΠΑ πιστεύω ότι έχουμε επιτύχει να αναγνωριστεί ο ρόλος της Κύπρου ως αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος και ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υπογράφτηκε το Statement of Intent που άνοιξε το δρόμο για κοινή δράση και συνεργασία σε σημαντικούς τομείς, είχαμε τη συμφωνία για δημιουργία του Κέντρου CYCLOPS στην Κύπρο, ενώ ΗΠΑ συμμετείχαν σε τριμερή μηχανισμό με Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας. Με την Ιαπωνία είχαμε το άνοιγμα Πρεσβείας της χώρας στη Λευκωσία και στη συνέχεια το άνοιγμα της δικής μας Πρεσβείας στη Λευκωσία που καταδεικνύει τη δέσμευση που υπάρχει για ενίσχυση σχέσεων.

Πέραν των πιο πάνω, η προσπάθεια για μεταρρύθμιση δεν σταματά ποτέ, είναι διαρκής. Συνεχίζουμε λοιπόν την προσπάθεια, παράλληλα, με στόχο το Υπουργείο Εξωτερικών, ως η αιχμή του δόρατος και ο καθρέφτης της Κύπρου στο εξωτερικό, να καταστεί ακόμα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό στον τρόπο με τον οποίο προωθεί τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου στο εξωτερικό, και την ίδια ώρα πιο ανοικτό και εξωστρεφές προς την Κυπριακή κοινωνία, αξιοποιώντας καλύτερα την τεχνολογία και τις σύγχρονες θεματικές της διπλωματίας. Σε σχέση με το τελευταίο, αξίζει να αναφέρω ότι βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για τον σχεδιασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι στο διάστημα των τελευταίων τριών ετών έχουμε διανύσει αρκετό δρόμο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες τις οποίες έχει μάλιστα επιτείνει η πανδημία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πίστη, τις ικανότητες και την αφοσίωση των στελεχών του Υπουργείου στον κοινό στόχο. 

Tags
Ξένια Προδρόμου