Who is Who: Νίκος Κέττηρος - Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων

Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Νίκος Κέττηρος γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 25 Νοεμβρίου 1974. Κατάγεται από τη Λύση, και μεγάλωσε στο Κίτι. πούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ συμμετείχε σε αποστολές στο εξωτερικό, καλύπτοντας δημοσιογραφικά σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

«Θεωρώ ότι η δημοσιογραφία μου έχει δώσει πάρα πολλά και ιδιαίτερα το ρεπορτάζ δρόμου», σημειώνει στην Brief.

Ο κ. Κέττηρος, από το 2016 είναι βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου εκλεγμένος με το ΑΚΕΛ. Δηλώνει πως έχει ακόμα να δώσει πράγματα στην πολιτική.

Είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

ΣΠΟΥΔΕΣ:

  • Δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Εργαζόταν ως δημοσιογράφος, Από το 1995 έως το 2009 σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς (Ο Λόγος, Mega, ΑΝΤ1, Plus TV).

  • Τον Μάιο του 2009 ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο ΡΙΚ.

  • Στη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε σε αποστολές στο εξωτερικό, καλύπτοντας δημοσιογραφικά σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

  • Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου του Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις από το 2016.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Είναι:

  • Είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

  • Αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

  • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. 

  • Μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Ομάδα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ευρωπόλ.

Πολιτική διαδρομή:

  • Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (Α.Κ.Ε.Λ.) Αμμοχώστου από το 2012.

  • Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Α.Κ.Ε.Λ. από το 2015.

 


-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν με κουράζουν καθόλου οι πιεστικές ημέρες. Το πρόβλημα είναι ότι η μέρα έχει μόνο 24 ώρες και στο τηλέφωνο μπορείς να μιλάς μόνο από μία γραμμή. Για να είμαι όμως ειλικρινής αυτό το οποίο περιμένω με αγωνία κάθε εβδομάδα για να ξεκουραστεί το μυαλό μου, είναι τους αγώνες της Ομόνοιας και την Νέας Σαλαμίνας τους οποίους απολαμβάνω με πολύ καλούς φίλους. Κυρίως στο γήπεδο.

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Όπως είπα προηγουμένως μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ ποδόσφαιρο. Είναι επίσης πολύ χαλαρωτικό για μένα να διαβάζω βιβλία, ωστόσο το τελευταίο διάστημα αντιλαμβάνεστε λόγω χρόνου, αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Μόνο κατά την διάρκεια των διακοπών ή κάποιες μέρες που έχει αργίες. 

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Θεωρώ ότι η δημοσιογραφία μου έχει δώσει πάρα πολλά και ιδιαίτερα το ρεπορτάζ δρόμου. Είχα την τύχη να δουλέψω με πολύ καλούς συναδέλφους σε εποχές που τα δελτία ειδήσεων έβγαζαν ειδήσεις. Απ’ εκεί και πέρα στην πολιτική πιστεύω ότι έχω ακόμα να δώσω πράγματα. Πιστευω ότι η επιτυχία της επίδοσης τιμητικού επιδόματος σε ανθρώπους που πρόσφεραν κατά το 1974, μπορεί να με κάνει να αισθάνομαι περήφανος για τις προσπάθειες που κατέβαλα, όπως και η προσπάθεια για εξορθολογισμό της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Είναι βεβαίως και οι νομοθεσίες που περάσαμε για ισότιμη κατανομή βαρών και αποζημίωση της απώλειας χρήσης. Αυτά μέσα από την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής. Η προσπάθεια δεν μπορεί να τελειώσει ποτέ γιατί, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια, πολλά ζητήματα παρέμειναν αδρανή και τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας βουνό.

-Ποιος ο στόχος / τα πλάνα σας ως Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων ;

Κάθε μέρα υπάρχει και νέα πρόκληση. Και για τα ζητήματα που ανέφερα προηγουμένως, και για την επαναφορά της στεγαστικής πολιτικής για τα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, για την βελτίωση των συνθηκών των ανθρώπων που διαμένουν στους συνοικισμούς και γενικότερα για την εδραίωση της αξιοπρέπειας του προσφυγικού κόσμου. Είναι επίσης τα ζητήματα των εγκλωβισμένων, τα θέματα που αφορούν την διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων αλλά και πράγματα που έχουν προκύψει για τις συζύγους και τους γονείς των αγνοουμένων του 74. Είναι απαράδεκτο αυτοί οι άνθρωποι να αναγκάζονται να περνούν από τις διαδικασίες του ΕΕΕ για να επωφεληθούν του επιδοματος φροντίδας στα γεράματα τους. Όλα αυτά θα αλλάξουν. Είναι απαράδεκτα.