Who is Who: Πάμπης Κυρίτσης - Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ

Ποιός είναι ο Πάμπης Κυρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ

***UPDATE 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021***
Στο 28ο Συνέδριο της ΠΕΟ, εξελέγη Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ η Σωτηρούλλα Χαραλάμπους

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O Πάμπης Κυρίτσης είναι παιδί του Πέτρου και της Ειρήνης Κυρίτση και είναι το τρίτο από τα 4 παιδιά τους.

 Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 17 Ιουνίου 1958.

 Είναι παντρεμένος  με την Νάτια  και έχουν ένα αγόρι, τον Πέτρο. Έχει επίσης δυο κόρες, την Θέκλα και την Ειρήνη,  από τον πρώτο του γάμο. 

Μάλιστα αυτό που τον ξεκουράζει είναι μας εξομολογήθηκε «να βρεθώ, αν προλάβω, με την οικογένεια μου πριν κοιμηθούν, να δω πως πέρασε η μέρα τους και να παίξω λίγο με τον εξάχρονο γιο μου που με μια αγκαλιά και δυο γλυκές κουβέντες με ανανεώνει». 

f

ΣΠΟΥΔΕΣ

Έχει πτυχίο Διοίκησης επιχειρήσεων από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).
Από πολύ νεαρή ηλικία, μαθητής ακόμα, συμμετέχει ενεργά στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση ως στέλεχος της ΠΕΟΜ της μαθητικής οργάνωσης της Αριστεράς. 
Μετά την στρατιωτική του θητεία μεταβαίνει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί αναμιγνύεται ενεργά στο κυπριακό Φοιτητικό κίνημα και συνεχίζει την πολιτική και συνδικαλιστική δράση. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Θεσσαλονίκης και αργότερα υπεύθυνος της πολιτικής και συνδικαλιστικής δραστηριότητας των φίλων του ΑΚΕΛ στην Ελλάδα.   

Επανερχόμενος στη Κύπρο, το 1987 εκλέγεται Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, της πολιτικής οργάνωσης νεολαίας της Αριστεράς και τρία χρόνια αργότερα Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης
Το 1993 αναλαμβάνει υπεύθυνος των Γραφείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΑΚΕΛ.  

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 1992, από το 2000 μέλος του Πολιτικού Γραφείου και από το 2003 μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.  

Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και στο Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, όπου αργότερα, το 1995, εκλέγεται μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ και αναλαμβάνει Εκτελεστικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας. 

Το 1999 με την αφυπηρέτηση του Αβραάμ  Αντωνίου, εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, θέση στην οποία επανεκλέγεται μέχρι και σήμερα.  

Από το 2000 εκλέγεται ως  ένας εκ των Αντιπροέδρων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, της οποίας η ΠΕΟ είναι από τα ιδρυτικά μέλη. 

Από το 2006 μέχρι το 2011 διετέλεσε βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά  Νέες Δυνάμεις στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  
Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ είναι μέλος του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, της Επιτροπής για την Ανταγωνιστικότητα και της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση.

Διετέλεσε μέλος της Ευρωπαϊκής, Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).

>>> Όλα τα εταιρικά νέα εδώ <<<

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Πέραν της ενασχόλησης του με τα κοινά, επιδιώκει την επαφή με την φύση, λέγοντας στη Brief, ότι «είναι κάτι που με συναρπάζει».
«Η θάλασσα την οποία έχω την χαρά να έχω δίπλα μου, το δάσος, το πράσινο», μας εξήγησε.

Παραδέχεται επίσης ότι, επιδιώκει συνειδητά να διαχειρίζεται τα διάφορα μαστορέματα του σπιτιού, κάτι που τον ηρεμεί. 
Ακόμη, ίσως, επισκέπτοντας τον στο σπίτι να τον δεις να μαγειρεύει ή να ασχολείται έξω με τον κήπο του, κάτι που τον ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Παράλληλα, του αρέσει ο Πολιτισμός και επιδιώκει την επαφή με τα πολιτιστικά. «Ακούω μουσική και προσπαθώ, με δεδομένο το διαχρονικά βαρύ και πιεστικό πρόγραμμα που δημιουργούν οι υποχρεώσεις της δουλειάς  αλλά και οι δυσκολίες μιας οικογένειας δυο εργαζόμενων ανθρώπων, να διατηρώ την επαφή μου με την πολιτιστική δημιουργία και ιδιαίτερα με το θέατρο», επισημαίνει. 

- Τον ρωτήσαμε ποια θεωρεί από τις πιο σημαντικές του ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία του

«Είμαι αισίως 21 χρόνια στο πηδάλιο της ΠΕΟ. Της  πιο ιστορικής και πιο μεγάλης συνδικαλιστικής οργάνωσης του τόπου.  Λογικά και φυσιολογικά είχα συμμετοχή σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας αυτή την εικοσαετία.  Έχω συνδέσει την προσωπική μου δράση με πολλές και σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων που συνέβαλαν στην άνοδο της ποιότητας ζωής μας. Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις σε αυτή τη διαδρομή σημαντικά και ασήμαντα. Γιατί όλα, για κάποιους είναι πολύ σημαντικά και για άλλους ίσως λιγότερο.  

Θα αποφύγω λοιπόν να ονοματίσω κατακτήσεις.  Θέλω όμως να πω ότι είμαι ικανοποιημένος γιατί και τα χρόνια που οι σύντροφοι μου επέλεξαν εμένα ως τον επικεφαλής, η ΠΕΟ συνεχίζει να στέκεται  στο ύψος της, αντάξια της ιστορίας της και να αποτελεί την  πιο σημαντική θωράκιση των εργαζομένων στο σκληρό καθημερινό αγώνα τους για καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς.

Ένας τομέας όμως στον οποίο αποδίδω μια ξεχωριστή σημασία, είναι ο ρόλος ης ΠΕΟ στην επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και η δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινή δράση και κοινούς αγώνες με το προοδευτικό τουρκοκυπριακό συνδικαλιστικό κίνημα, με κύριο αντικείμενο την ειρήνη, τη λύση του κυπριακού στη βάση αρχών και την επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας. 

Σε αυτό το τομέα θεωρώ ότι η δράση της ΠΕΟ έχει ξεχωρίσει και έχει καταγραφεί. Και σεμνύνομαι να πω ότι σε αυτό το πεδίο θεωρώ ότι είχα και εγώ την προσωπική μου συμβολή». 

h

Κλείνοντας ζητήσαμε να μάθουμε ποιος είναι ο στόχος του ΓΓ της ΠΕΟ για το 2020 

Θεωρώ ότι το 2020 είναι κρίσιμη χρονιά για το κίνημα των εργαζομένων. 

Με την κρίση του 13,  το κούρεμα, την οικονομική ύφεση και την  απότομη αύξηση της ανεργίας, οι κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί δραματικά.

Οι εργαζόμενοι έχουν φορτωθεί ουσιαστικά όλο το βάρος της αντιμετώπισης αυτής της κρίσης.  Η  ανάκαμψη όμως δεν φαίνεται να οδηγεί ούτε σε σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων ούτε σε ένα δικαιότερο καταμερισμό του παραγόμενου πλούτου. Τα εισοδήματα από κέρδη αυξάνονται δραματικά όμως τα εισοδήματα από μισθούς μένουν στάσιμα ή μειώνονται. 
Το 2020 το κίνημα των εργαζομένων πρέπει  να περάσει αποφασιστικά στην αντεπίθεση.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ωφελήματα καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις που να κατοχυρώνουν ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα για κάθε ένα που ζει από την εργασία του. 

Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή την αντεπίθεση και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής ή αναμονής.  
Στο χέρι μας είναι, να διεκδικήσουμε με περισσότερη αποφασιστικότητα αλλά και πιο οργανωμένοι και συσπειρωμένοι ως εργαζόμενοι,  δίκαιο και λογικό μερίδιο, σε ένα πλούτο που όλοι  δημιουργούν με την δουλειά τους, αλλά δυστυχώς λίγοι τον καρπούνται και τον ιδιοποιούνται.  

Tags
Ξένια Προδρόμου