Who is Who: Πέτρος Δημητρίου - Υφυπουργός παρά τω Προέδρω

Ποιος είναι ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Πέτρος Δημητρίου

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1985 στη Λάρνακα από γονείς πρόσφυγες με καταγωγή από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ από το 1989 διαμένει στη Λεμεσό.

Με σπουδές καθώς και εξειδίκευση σε επίπεδο μεταπτυχιακού στις Πολιτικές Επιστήμες, ο κ. Δημητρίου τονίζει στην Brief πως πάντα πίστευε ότι «ο καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί τις κοινωνίες μπροστά ή πίσω είναι η στάθμη της ποιότητας της πολιτικής».

Για να ξεκουραστεί επιλέγει να κάνει βόλτα στη θάλασσα με την οικογένεια του, ένα καλό ποδοσφαιρικό αγώνα παρέα με φίλους, μια καλή χαλαρή συζήτηση, ένα καλό βιβλίο και κυρίως την συντροφιά των δύο κόρων του.

 

Ο κ. Δημητρίου διορίστηκε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 27 Ιουνίου 2022. 

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου

  • Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Εκλέγηκε Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ τον Ιούλιο του 2012, θέση την οποία κατείχε μέχρι και τον Αύγουστο του 2014.

  • Ανέλαβε την Προεδρία της ΝΕΔΗΣΥ για μια συμπληρωματική θητεία από τον Νοέμβριο του 2014 ως τον Αύγουστο του 2015.

  • Στο εκλογικό συνέδριο της 8ης Αυγούστου 2015 ανέλαβε την Προεδρία της ΝΕΔΗΣΥ για τη διετία 2015-2017. Θέση στην οποία επανεκλέγηκε, για ακόμη μια διετή θητεία, στο εκλογικό συνέδριο της 9ης Σεπτεμβρίου 2017. Παραιτήθηκε από την εν λόγω θέση τον Μάρτιο του 2018 για να αναλάβει ως Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  • Εκτελεστικός Διευθυντής του Privilege Private Institute από το 2017 μέχρι και σήμερα.

  • Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι την 27η Ιουνίου 2022, οπόταν διορίστηκε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  • Κατά τις ακαδημαϊκές χρονιές 2012-2013 και 2013-2014 συμμετείχε στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων, της οποίας διετέλεσε και Αντιπρόεδρος.

  • Ανήκει από το 2014 στο Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) από το 2014 ως το 2018.

δ

-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Σε γενικές γραμμές προσπαθώ οποτεδήποτε προκύψει λίγος χρόνος να τον αφιερώνω σε όλα όσα μπορούν να μου προσφέρουν την ικανοποίηση της απόδρασης από ένα πιεστικό πρόγραμμα. 
Φυσικά οι αγκαλιές των δύο κοριτσιών μου, της Άνδρεας και της Άννας είναι το καλύτερο καταφύγιο. Εκεί βρίσκω ξανά την ισορροπία μου. Εκεί στρέφεται ξανά η προσοχή μου στα πιο σημαντικά πράγματα της ζωής. Όταν φυσικά καταφέρω να τις προλάβω ξύπνιες μέχρι την ώρα που θα επιστρέψω στο σπίτι.

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Απλά πράγματα, που μας δίνουν ωστόσο απίστευτη δύναμη. Βόλτα στη θάλασσα με την οικογένεια, ένας καλός ποδοσφαιρικός αγώνας παρέα με φίλους, μια καλή χαλαρή συζήτηση, ένα καλό βιβλίο. 

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Πίστευα πάντα - από τα μαθητικά μου χρόνια αν θέλετε και αποκρυσταλλώθηκε μέσα μου κατά τα φοιτητικά μου χρόνια – ότι ο καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί τις κοινωνίες μπροστά ή πίσω είναι η στάθμη της ποιότητας της πολιτικής.  Αν η πολιτική διεργασία, δηλαδή, διεξάγεται με όρους ορθολογισμού και φέρνει αποτελέσματα που κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη ή αν διεξάγεται με όρους λαϊκισμού και συνθηματολογίας, που αυτό νομοτελειακά οδηγεί σε λιμνάζοντα νερά. Από κάθε θέση που υπηρέτησα, είτε ως Πρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, είτε ως Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, είτε τώρα ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, αυτό καθοδηγεί τη δράση μου, το πώς δηλαδή γινόμαστε ωφέλιμοι για την κοινωνία φέρνοντας αποτελέσματα για την πρόοδο του τόπου. 

Θα είναι λοιπόν ευχής έργο αν καταφέρω να νιώσω ότι υπηρέτησα αυτό τον σκοπό με επιτυχία. Διαφορετικά δεν θα έχω θέση σε αυτό που ονομάζεται ενεργή πολιτική.  

-Ποιος ο στόχος /τα πλάνα σας ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρο;

Το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη μπορεί να μην είναι μεγάλο, ωστόσο είναι σημαντικό ως προς την υλοποίηση του κοινωνικού συμβολαίου του Προέδρου με τον Κυπριακό λαό, του προγράμματος διακυβέρνησης δηλαδή. Θα έλεγα ότι οι προτεραιότητες μου εδράζονται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στο να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης σημαντικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο δεύτερος αφορά στην προσπάθεια που πρέπει καταβληθεί για να καταστούν οι πολίτες κοινωνοί του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης αλλά και του κληροδοτήματος που παραδίδει στον Κυπριακό λαό η παρούσα διακυβέρνηση, του Σχεδίου «Κύπρος το Αύριο».