Who is Who: Πέτρος Καραγιάννης - Καθηγητής Ιατρικής Σχολής

Ποιος είναι ο Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, από το 2012.
Είναι από τους επιστήμονες που τον τελευταίο καιρό, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που εμφανίστηκε και στην Κύπρο, καλείται συχνά από τα ΜΜΕ ως ειδικός να εξηγήσει την κατάσταση, ενίοτε συμβουλεύοντας τους πολίτες, επεξηγώντας αλλά και επαναλαμβάνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που του τίθενται για τον ιό αυτό, με χαμόγελο και θετική ενέργεια.

Μιλώντας μαζί του, δίνει την εντύπωση ότι είναι ακούραστος, υπομονετικός, αισιόδοξος και με πολύ χιούμορ.

Εϊναι καθηγητής από το 1987.
Αγαπά να συναναστρέφεται με τους φοιτητές και όπως είπε «they love my teaching».

Ο Πέτρος Καραγιάννης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο τον Ιούλιο του 1951.

Αφού αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Αμμοχώστου, πήγε στο Liverpool για να σπουδάσει και εμεινε στο Ηνωμένο Βασίλειο για 43 ολόκληρα χρόνια. 

«Όταν μεγαλώσει ο άνθρωπος τον τραβάνε οι ρίζες του», μας είπε αστειευόμενος, εξηγώντας έτσι την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη.

Εργάστηκε ως καθηγητής σε πολύ σημαντικά Πανεπιστήμια και το βιογραφικό του απαρριθμεί 222 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και εκατοντάδες διαλέξεις και παρουσιασεις.

Παράλληλα είναι Ευρωπαίος συντάκτης στο περιοδικό “Viral Hepatitis” από το 2003.

Είναι παντρεμένος και έχει τρια παιδιά.

Το «σπιτικό» του είναι στον Πρωταρά, αλλά λόγω της εργασίας στην πρωτεύουσα μένει τις καθημερινές στο διαμέρισμα του στη Λευκωσία και το Σαββατοκύριακο απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή.

Είναι φιλοτελιστής, και όταν δεν έχει να προετοιμαστεί για κάποια διάλεξη, περνά χρόνο ανανεώνοντας την συλλογή του και φροντίζοντας την.

Η κηπουρική είναι ακόμη ένα από τα ενδιαφέροντα του που επίσης τον βοηθά στο να χαλαρώσει από την πιεστική του εβδομάδα.


Σπουδές:

  • Κάτοχος πτυχίου, B.Sc. (Hons) στην Μικροβιολογία, από Πανεπιστήμιο Liverpool (1976)

  • Επίσης κάτοχος Ph.D. στην Μικροβιολογία από Πανεπιστήμιο Liverpool (1980). Τίτλος διατριβής: Growth and  nutritional  requirements  of Chlamydia  trachomatis in tissue culture.

Επαγγελματική εμπειρία :

  • Reader στην Μοριακή Ιολογία (Molecular Virology) στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London, με εδρα το St. Mary's Hospital (1987-2012).

  • Διετέλεσε σύμβουλος σε θέματα Μοριακής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Ιολογίας, Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία (1990).

  • Σύμβουλος σε θέματα Μοριακής Βιολογίας στο εργαστήριο μοριακής ιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Ιπποκράτειου, Αθήνα (1992-2010).

  • Υπήρξε συντονιστής διεθνούς μελέτης για τη χρήση ραδιοϊσοτόπων σε διαγνωστικά εργαστήρια. Συμμετέχουσες χώρες: Κίνα, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Ινδία, Ρωσία, Ουρουγουάη και Αργεντινή. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, με έδρα τη Βιέννη (1999-2002).

  • Σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας, MicroScience 2000-07.

  • Μέλος της Εξωτερικής Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, στην Κύπρο.

  • Μέλος της Επιτροπής Επιστημονικής Αξιολόγησης του παραπάνω Ινστιτούτου (2008 και 2012).

  • Υπήρξε επίσης μέλος ενός αριθμού επιτροπών αξιολόγησης μαθημάτων πτυχίων που προσφέρονται από κολέγια και ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, πριν από τη διαπίστευση (έξι φορές μέχρι τώρα).

  • Κριτής συγγραμμάτων για έγκριτα περιοδικά όπως: Hepatology, Journal of Hepatology, Journal of General Virolology, Journal of Medical Virology, Journal of Infectious Diseases, Journal of Viral Hepatitis, Gastroenterology, Clinical and Experimental Immunology, Journal of Virological Methods, Journal of Infection, Liver και άλλα.

  • Αξιολογητής αιτήσεων που υποβάλλονταν στο Wellcome Trust ή στο Ιατρικό Συμβούλιο Έρευνας για χρηματοδότηση (MRC)(μία ανά έτος).

  • Ευρωπαίος συντάκτης του περιοδικού της ιογενούς ηπατίτιδας (Viral Hepatitis), 2003 έως σήμερα.

  • Πρώην μέλος της συντακτικής επιτροπής του World Journal of Gastroenterolgy και Journal of Hepatology.

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<

Αλλες Δραστηριότητες

  • Ιδρυτικό μέλος spin-out εταιρίας (RioTech Pharmaceuticals).

  • Υπήρξε μέλος της επιτροπής του Συνδέσμου Κυπρίων Επιστημόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο για δέκα χρόνια, ενω προήδρευσε του Συνδέσμου για δύο χρόνια.

  • Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας (δυο χρονια) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής για πολλά χρονια.

  • Ήταν ακόμη, μέλος της Γραμματείας της Κυπριακής Ομοσπονδίας για 6 χρόνια,  του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου για 4 χρόνια, και της επιτροπής δραστηριοτήτων του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδινο (1 έτος).

  • Αξιοσημείωτη η θέση του ως προστάτης του Leukemia Society UK, υποστηρίζοντας εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων και κινητές κλινικές για την προσέλκυση δοτων μυελού των οστών.

  • Διοργανωτής και παρουσιαστής ιατρικών προγραμμάτων, μία φορά το μήνα, που μεταδίδοταν από το London Greek Radio.

  • Επιπλέον υπήρξε Πρώην Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου.

  • Τέλος, διετέλεσε ως  Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου της Μεγάλης Βρετανίας.

Διακρίσεις:
To 2009 βραβεύτηκε με αριστείο από το Imperial College στην διδασκαλία.

Είναι μέλος των ακόλουθων επιστημονικών οργανισμών:
α) Σύλλογος Γενικής Μικροβιολογίας UK (1978) 
β) Αμερικανικόσ Σύλλογος Μικροβιολογίας (2003)
γ) Fellow του Ινστιτούτου Ιατρικών Εργαστηριακών Επιστημών (FIMLS) (1980)
δ) Μέλος του Royal College of Pathologists (MRCPath) (1990)
ε) Fellow του Royal College of Pathologists (FRCPath) (1998)
στ) Ελληνική Εταιρεία για τη Μελέτη του Ήπατος (1991)
ζ) Ελληνική Ιατρική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (1986)

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<

Ποιά ειναι τα ενδιαφέροντα σας, τι σας ξεκουράζει;
Η ξεκούραση μου στην Λευκωσία στο διαμέρισμα όπου είμαι μόνος μου,διότι η οικογένεια μου είναι στον Πρωταρά και τους βλέπω το Σαββατοκύριακο, ειναι να ασχολούμαι με το αγαπητικό μου χόμπι κάθε νύχτα, τον φιλοτελισμό. Ταξινομώ τα γραμματόσημα μου, τα βάζω στα φάιλς τους, κάνω biding στο ebay και αγοράζω κι άλλα». Αυτά όταν δεν έχει να προετοιμαστεί όπως μας είπε, για κάποια διάλεξη την επόμενη ημέρα.

Επίσης, μας είπε είναι Ευρωπαίος συντάκτης στο περιοδικό “Viral Hepatitis” από το 2003, μια εξωπανεπιστημιακή απασχόληση, κατά την οποία σχολείται με την επιμέλεια των ερευνών που υποβάλουν φοιτητές από όλο τον κόσμο, τα οποία αποστέλλονται στο εξωτερικό για review, πριν την εκτύπωση. 

Με ξεκουράζει επίσης η κηπουρική. Να ασχολούμαι με τον κήπο, τα λουλούδια, το κλάδεμα, το φύτευμα. Μάλιστα, πρόσθεσε, μου αρέσουν τα εποχιακά λουλούδια, τα οποία δίνουν χρώμα στον κήπο και όχι ιδιαίτερα οι θάμνοι. «Μου αρέσει να βάζω πετούνιες, άλυσσο, σκυλάκια και όλα τα ποικιλόμορφα λουλούδια που δίνουν άρωμα και «χτυπούν όμορφα στο μάτι».
Το ενδιαφέρον του για την κηπουρική μας εξήγησε οτι το διατηρούσε και στην Αγγλία, καθώς είχε μεγάλο κήπο ο οποίος έκανε τους περαστικούς να σταματάνε και να τον θαυμάζουν.

Ποια στιγμή ξεχωρίζετε στην πορεία σας;
Είχα τρομερή δραστηριότητα όσο αφορούσε τα κοινά της παροικίας, στην Αγγλία, έκανα και ιατρικό πρόγραμμα που μεταδίδόταν από το London Greek Radio. Διετέλεσα ακόμη πρόεδρος της Ένωσης Αμμοχώστου της Μεγάλης Βρετανίας και κατά την προεδρία μου τότε κάναμε κάποιες συνεδρίες στο αγγλικό Κοινοβούλιο για το θέμα της Αμμοχώστου, στην παρουσία και του δημάρχου της Αμμοχώστου καθώς και Άγγλων Βουλευτών.

Πολύ σημαντικό για μένα, είπε στην Brief, ήταν όταν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Γρηγόριο μας έκαναν προστάτες του Αντιλευχεμικού Συνδέσμου και μια από τις δραστηριότητες που είχα ήταν να βοηθώ με τις δειγματοληψίες για πιθανούς δότες μυελού των οστών. Αυτό είχε γίνει γύρω στο 1998, μας είπε, και υπήρξαν δύο σοβαρά περιστατικά στην Aγγλία και ευαισθητοποιήθηκε ο κόσμος τόσο πολύ, που κάθε Κυριακή μετά την εκκλησία κάναμε δειγματοληψία.

Επίσης ο Σύνδεσμος αυτός βοήθησε και το Καραϊσκάκειο να κάνει τη δική του τράπεζα μυελού των οστών εδώ στην Κύπρο, η οποία είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιτυχία.

Ποιος είναι ο στόχος σας για το 2020;
Θεωρώ οτι έφτασα στο στάδιο που θα ήθελα να αποσυρθω - είμαι 70 χρονων. Θα μείνω με το Πανεπιστήμιο γιατί πραγματικα μου αρέσει η επαφή με τους φοιτητές και “they love my teaching”. Για όσο έχω ακόμα το γνώθι σαυτόν θα συνεχίσω και μετά θα αποραβηχτώ στα χόμπι μου.

Τέλος, ευχή είναι να ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία και να δούμε καλύτερες μέρες, όχι μόνο εμείς αλλά και όλος ο κόσμος.

Tags
Ξένια Προδρόμου