Who is Who: Πλάτωνας Στυλιανού -Αντιπρόεδρος του ECCE και ΓΓ ΕΤΕΚ

Ποιος είναι ο Πλάτωνας Στυλιανού, Αντιπρόεδρος του European Council of Civil Engineers

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο κ. Πλάτωνας Στυλιανού είναι ο Γενικός Γραμματέας του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου.

Πρόσφατά, εκλέχθηκε ως Αντιπρόεδρος στο European Council of Civil Engineers, ενώ θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου, υπηρετώντας τον στόχο του που όπως επεσήμανε στην Brief, είναι η αναγνώριση, καταξίωση και καθιέρωση του Κύπριου Μηχανικού στην Ευρώπη.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην πορεία του κ. Στυλιανού, είναι η αποδοχή της σύλληψης της ιδέας και η κήρυξη του 2020 σαν το πανευρωπαϊκό έτος του 3S Approach, του έτους δηλαδή  για την Ασφάλεια, Ακεραιότητα και Αειφορία των κατασκευών. 

Επίσης ο κ. Στυλιανού είναι πλήρες Μέλος σε αρκετές επαγγελματικές οργανώσεις του εξωτερικού.

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Ο Πλάτωνας Στυλιανού σπούδασε με υποτροφία στο University of Glamorgan (U.K.) και είναι εγγεγραμμένος Πολιτικός Μηχανικός στη Κύπρο (ΕΤΕΚ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο  (Registered Chartered Engineer στο Engineering Council UK). 

 • Είναι  Fellow του Institution of Civil Engineer (FICE - UK)και  Fellow του Chartered Institute of Arbitrators (FCIArb) με μεταπτυχιακό τίτλο σε θέματα Διαιτησιών, Aνώτερος Διαιτητής ΕΤΕΚ και Διαμεσολαβητής για Εμπορικά θέματα  (εγγεγραμμένος βάση του Νόμου Αρ. 159(Ι) του 2012). 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Διατηρεί γραφείο Συμβούλων Πολιτικών Μηχανικών, παρέχοντας υπηρεσίες στατικών και αντισεισμικών μελετών, ενισχύσεων υφιστάμενων κατασκευών, συντήρησης και αποκατάστασης Παραδοσιακών οικοδομών και Μνημείων, καθώς και επιβλέψεων και διαχείρισης έργων.

 • Εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής ΕΤΕΚ για την τριετία 2020 – 2023.

 • Πρόσφατα εκλέχθηκε στο executive board του ECCE – European Council of Civil Engineers, στη θέση του Αντιπροέδρου (2021 -2024) και του αμέσως Επόμενου Προέδρου (elected as Vice President / President Elect).

 • Διετέλεσε Προέδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου για δύο συνεχόμενες θητείες (2013 – 2015 και 2015 – 2017). 

 • Παρέχει υπηρεσίες στον Τομέα Επίλυσης Διαφορών στα Οικοδομικά Συμβόλαια (Διαιτησίες, Διαμεσολαβήσεις, Πραγματογνωμοσύνες κλπ.). 

 • Είναι ο συντονιστής της ομάδας συγγραφής του Position Paper για το ECCE αναφορικά με την ανάγκη για ταυτόχρονη Ενεργειακή και Σεισμική Αναβάθμιση των κτηρίων. 

 • Ήταν Συντονιστής / Πρόεδρος της Ομάδας για τη συγγραφή των Κανονισμών Διαιτησίας ‘‘ETEK Arbitration Rules, 2012’’ και μέλος της ομάδας για την Αναθεώρηση των Κανονισμών Διαιτησίας “ETEK Arbitration Rules, 2021”  καθώς υπήρξε και μέλος της ομάδας συγγραφής του Κώδικα Ηθικής Διαιτητών ΕΤΕΚ (ETEK Code of Ethics, 2014). 

 • Είναι συντονιστής της Oμάδας Eργασίας για μετάφραση του Συμβολαίου Yellow Fidic Book στα Ελληνικά και  International Reviewer του new Green Book του FIDIC.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Είναι πλήρες Μέλος σε αρκετές επαγγελματικές οργανώσεις του εξωτερικού: The Institution of Civil Engineers – (ICE) U.K. (FICE), Chartered Institute of Arbitrators (Fellow CIArb), Engineering Council U.K. (Chartered Engineer), Concrete Society (MCS), FEANI Association (Eur. Ing.), Society of Earthquake Engineering and Civil Engineering Dynamics (SECED). 

 • Είναι εκλεγμένο Μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), από το 2014. 

 • Είναι μέλος της Εθνικής Tεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης CYS TC 18: Ευρωκώδικες και Συντονιστής της Υποεπιτροπής CYS TC 18 SC 03&04. 

V

- Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα; 

Μετά από μια πιεστική μέρα με ξεκουράζει το βραδινό περπάτημα διότι μου δίνεται η ευκαιρία αφενός να ξεκουράσω το μυαλό μου και αφετέρου να σκεφτώ με ηρεμία και να πάρω ήρεμες αποφάσεις για διάφορα θέματα που προκύπτουν στη διάρκεια της ημέρας. Το σαββατοκύριακο απολαμβάνω αποδράσεις με την οικογένεια αλλά και το περπάτημα στην φύση με φίλους και τις συζητήσεις και σχόλιά που κάνουμε για τα θέματα της επικαιρότητας. 
Επίσης  βραδινές έξοδοι με φίλους για φαγητό ή ποτό και συζήτηση, μετά από μια δύσκολη ημέρα είναι κάτι που επίσης με ξεκουράζει και με χαλαρώνει. 

- Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας; 

Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία που σχετίζονται με τη ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και την πολιτική μηχανική,  αλλά και βιβλία γενικού ενδιαφέροντος.  
Επίσης απολαμβάνω πολύ τα ταξίδια στο εξωτερικό, μέσα  από τα οποία διευρύνω τους ορίζοντες μου μαθαίνοντας νέες κουλτούρες και παραδόσεις άλλων χωρών.

- Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας; 

Αν πρέπει να ξεχωρίσω μια στιγμή, μια ενέργεια νομίζω αυτή θα ήταν η σύλληψη της ιδέας το 2019 στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτικών Μηχανικών για το 3S Approach (Safe, Sound and Sustainable), η οποία η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή και έτσι  το 2020 κηρύχθηκε σαν το πανευρωπαϊκό έτος του 3S approach, του έτους δηλαδή  για την Ασφάλεια, Ακεραιότητας και Αειφορία των κατασκευών. 
Μεγάλη επιτυχία στην επαγγελματική μου πορεία θεωρώ ότι είναι το γεγονός ότι κατάφερα μέσα από πολλές προσπάθειες να δημιουργήσω μια ομάδα ανθρώπων και συνεργατών η οποία συνεργάζεται άψογα πέραν από τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα.

- Πρόσφατα εκλεχθήκατε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών και αργότερα θα είστε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου... Ποιος ο στόχος /τα πλάνα σας;

Στόχος μου είναι η αναγνώριση, καταξίωση και η καθιέρωση του Κύπριου Μηχανικού στην Ευρώπη αφού το ECCE είναι ένας πολύ σημαντικός οργανισμός για την κατασκευαστική βιομηχανία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το έργο και οι δράσεις του συμβάλουν σημαντικά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και των κτηριοδομικών κανονισμών.  Η μεγαλύτερη  μου επιδίωξη είναι να καταφέρουμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναγκαιότητα παραχώρησης βοήθειας / κονδυλίων στις χώρες του Νότου για τη σεισμική αποτίμηση και θωράκιση του υφιστάμενου κτηριακού τους αποθέματος τους ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την Ενεργειακή τους αναβάθμιση.