Who is Who: Ποιοι διοικούν την Αγγλική Σχολή Κύπρου

Από ποιούς αποτελείται το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής της Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Tο 1900 ένας νεαρός άνδρας, 36 ετών με την ιδιότητα του εκπαιδευτή Αγγλικών, έρχεται στην Κύπρο και ιδρύει το Αγγλικό Σχολείο για να διδάξει τους κυβερνητικούς υπαλλήλους  ατά τη διάρκεια της Βρετανικής αποικιοκρατίας της Κύπρου. Πρόκειται για τον Canon Frank Darvall Newman ο οποίος παρέμεινε στο τιμόνι της Διεύθυνσης της Αγγλικής Σχολής μέχρι την αποχώρησή του το 1936. 

Το Σχολείο ξεκίνησε με 13 μαθητές, αλλά γρήγορα αναπτύχθηκε για να γίνει το κορυφαίο σχολείο αγγλικών στην Κύπρο.

Όταν ο Canon Newham το 1936 παρέδωσε την Αγγλική Σχολή στον Άγγλο κυβερνήτη, το Σχολείο συνέχισε να είναι ένα αγγλικό-μέσο, διακοινοτικό σχολείο χριστιανικού χαρακτήρα με εγκαταστάσεις για όλους τους μαθητές να ασκήσουν τη δική τους μορφή θρησκείας όπως ορίζεται στον Αγγλικό Σχολείο Διαχείρισης και Ελέγχου Νόμου του 1935 και των τροποποιήσεών του.

Αρχικά γίνονταν δεκτά στη σχολή μόνο τα παιδιά των Βρετανών αποικιοκρατών του νησιού και οι κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονταν εντός των μεσαιωνικών τειχών της Λευκωσίας. Στις σημερινές κτιριακές της εγκαταστάσεις μετακινήθηκε το 1939.
Η σχολή ξεκίνησε ως ιδιωτική επιχείρηση, αλλά από τις 12 Μαΐου 1930 ο Βρετανός κυβερνήτης είχε πάρει τον πλήρη έλεγχο. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη βρετανική κατοχή το 1960, ο έλεγχος πέρασε στην κυπριακή κυβέρνηση. 

Ο σκοπός πλέον της σχολής είναι η εκπαίδευση παιδιών από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.
Η Αγγλική Σχολή έχει επτά έτη φοίτησης και οι μαθητές είναι ηλικίας από έντεκα μέχρι δεκαεννέα ετών, ενώ η διδασκαλία γίνεται στην Αγγλική Γλώσσα. 

Ένα από τα μοναδικά πλεονεκτήματα της Σχολής είναι ότι διαθέτει ένα τεράστιο φάσμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων και συλλόγων στις οποίες οι μαθητές ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν. Αυτά συνεχίζουν το όραμα του Canon για τη διεύρυνση της συνολικής εκπαίδευσης ενός μαθητή και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αυτοπεποίθησης. Το Σχολείο έχει πάνω από 40 ομάδες.

Το σχολείο θεωρείται ως ένα από τα πιο διάσημα σε ολόκληρη την γεωγραφική περιοχή, με αυστηρά κριτήρια εισόδου. Μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν εκεί πρέπει να περάσουν ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό  του Χαράλαμπου Ιωσηφίδη, στη θέση του Προέδρου του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής τον Ιούλιο του 2020 και ως μέλος του Συμβουλίου η Μύρνα Δημητρίου Παττίχη. Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής αποτελείται από τους Κάτια Καλογεράκη Δημητρίου, Şener Elcil Hassan, Δρ. Γιώργο Κασσίνη, Μικαέλλα Μέσσιου, Ντόρις Παρασκευαϊδη, Μαρίζα Πλατρίτου, Νίκο Στυλιανού, Nareg Tavitian, Μύρνα Δημητρίου Παττίχη, Έλενα Λεωνίδου, και Κώστα Φαρσίδη.

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

To Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής:

  • Χαράλαμπος Ιωσιφίδης - Πρόεδρος ΔΣ και Διευθυντής του British Council

  • Κάτια Καλογεράκη Δημητρίου - Η Κάτια Καλογερή Δημητρίου επέλεξε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τις σπουδές της. Είναι κάτοχος πτυχίου B.Sc. στο μάρκετινγκ, MBA και MPA. Σήμερα είναι ανώτερος υπάλληλος στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η κ. Δημητρίου εργάστηκε ως υπεύθυνη έργου ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου τεχνικής βοήθειας στο Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου. Συμμετείχε στο έργο «Διαχείριση παραγωγικότητας και συγκριτικής αξιολόγησης» στον ιδιωτικό τομέα και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με στόχο τη μείωση της ανεργίας. Επιπλέον, ήταν η Διευθύντρια Προγράμματος στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διαχείρισης (ΜΙΜ).

  • Şener Elcil Hassan - Γεννήθηκε στην Καλαβασό της Λάρνακας το 1963. Έπρεπε να μεταναστεύσει με την οικογένειά του δύο φορές λόγω των κοινωνικών περιστατικών και συγκρούσεων στην Κύπρο τις δεκαετίες 1960 και 1970. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του Λυκείου στην Αμμόχωστο, αποφοίτησε από το College Training Teacher το 1984 και εργάστηκε σε διάφορα σχολεία ως καθηγητής δημοτικού. Το 1986, ο κ. Elcil Hassan άρχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο ως συνδικαλιστής και συνεχίζει την καριέρα του ως Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Τούρκων Εκπαιδευτικών Κύπρου (KTÖS) από το 2001. Ο κ. Elcil Hassan πιστεύει ειλικρινά στις οικουμενικές ανθρωπιστικές αξίες, την αδελφότητα και την αδελφότητα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζει την ειρήνη ως αρετή. Ο κ. Elcil Hassan έχει αναλάβει πρωτοποριακό ρόλο όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και στις επιτροπές ίδρυσης του σπιτιού συνεργασίας, του Queer Cyprus Association, της δικοινοτικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας και πολλών άλλων στην Κύπρο.

  • Δρ. Γιώργος Κασσίνης - . Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (MA, PhD), στο MIT (MCP) και στο Πανεπιστήμιο Cornell (AB και BS). Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Επιχειρήσεων & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου διδάσκει στρατηγική διαχείριση σε επαγγελματίες MBA και προπτυχιακούς φοιτητές Η έρευνά του επικεντρώνεται στις στρατηγικές επιλογές που κάνουν οι οργανισμοί σε δυναμικά περιβάλλοντα και τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών στην ανταγωνιστικότητα και την απόδοση. Συγκεκριμένα ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: αειφορία · κοινωνική επιχειρηματικότητα, εταιρική διακυβέρνηση, εταιρική κοινωνική ευθύνη, ενέργεια, διαχείριση υγειονομικής περίθαλψης κοινωνικά δίκτυα, βιομηχανική οικολογία. Δίδαξε στο Princeton και στο MIT ως πτυχιούχος διδακτικός συνεργάτης, κατείχε ερευνητικές θέσεις στο Princeton και διετέλεσε ως σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα και διάφορους ιδιωτικούς, δημόσιους και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της ερευνητικής ομάδας για τους οργανισμούς και το φυσικό περιβάλλον (GRONEN), ενώ υπηρετεί στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων ακαδημαϊκών περιοδικών

  • Μικαέλλα Μέσσιου -   Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή το 1996 και συνέχισε τη μελέτη στη  Διεθνή Διοίκηση και Διοίκηση Επιχειρήσεων με Γαλλικά στο Πανεπιστήμιο του Reading και το Ecole de Commerce de Στρασβούργο. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στις εργασιακές σχέσεις και στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Προσχώρησε στην οικογενειακή επιχείρηση το 2002, όπου ενεργεί ως Διευθύνουσα Σύμβουλος. 

 

  • Ντόρις Παρασκευαϊδη - Κάτοχος MBA (Hons) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Essex και MBA από το CASS Business School στο Λονδίνο. Μετά την αποφοίτησή της, προσχώρησε στην ομάδα οικογενειακών επιχειρήσεων, η οποία ασχολείται με τις μεταφορές, το εμπόριο και την ανάπτυξη που υπηρετεί σε διάφορες διευθυντικές θέσεις καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Εταιρείας Λεωφορείων Λευκωσίας. Δίδαξε PR στο Κυπριακό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ (CIM) για μεταπτυχιακούς φοιτητές και ήταν σύμβουλος της London Forfaiting Company (LFC), μιας χρηματιστηριακής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κα Παρασκευαΐδη έχει συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Επί του παρόντος, εκτός από το διορισμό της στο διοικητικό συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής το 2013, είναι Αντιπρόεδρος της ΕΣΤΙΑ (ESTIA), του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και Επίτιμο Μέλος του Νοσοκομείου Φίλων του Shriners.

  • Μαρίζα Πλατρίτου - Αποφοίτησε από το «The English School» το 2000 και σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Στη συνέχεια, αποφοίτησε ως Ορκωτός Λογιστής το 2006 ενώ εργαζόταν στο PriceWaterhouseCoopers. Το 2007 της προσφέρθηκε θέση στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, πρώτα ως Εσωτερικός Ελεγκτής και από το 2010 και μετά στο Τμήμα Τραπεζικής Εποπτείας. Κατά την οικονομική κρίση του 2013 συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

  • Νίκος Στυλιανού - Κατέχει πτυχίο BSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και πτυχίο MSc στη Διοικητική Επιστήμη και Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Warwick. Σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει υπηρετήσει στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού για σχεδόν 2 δεκαετίες από μια σειρά θέσεων στις περισσότερες βιομηχανίες (Εκπαίδευση, Ξενοδοχείο, Αναψυχή, Κατασκευές, Νομικά, Υγεία και Λιανική). Υπήρξε motivational speaker and trainer για περισσότερα από 10 χρόνια, σε διάφορα πεδία και θέματα, τοποθετώντας πάντα το άτομο στο κέντρο. Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 8.000 επαγγελματίες σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα από όλο τον κόσμο. ‘Εχει διαπιστευτεί ως Life & Executive Coach από τη Διεθνή Εταιρεία Life Coach από το 2014. Ήταν ηγετικό μέλος της ομάδας της Κυπριακής Κυβέρνησης, εκπαιδεύοντας τους προέδρους κάθε επιτροπής σχετικά με την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, η οποία αποδείχθηκε τεράστια επιτυχία. Είναι ενεργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε πολλές ενώσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό (κυρίως το Αγγλικό Σχολείο στη Λευκωσία και το CyMYS). Το 2008, έλαβε ένα διεθνές βραβείο για τη συμβολή του στον τομέα των ανθρώπινων πόρων.

  • Nareg Tavitian -  Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρυ, με πτυχίο BSc Honours στην Πληροφορική, Επιχειρησιακή Έρευνα και Στατιστική. Είναι Senior Associate στην KPMG Limited, στην Κύπρο. Ως ορκωτός λογιστής, είναι μέλος της ομάδας ελέγχου και αξιοπιστίας της KPMG. Ακόμη, είναι μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και της Ουαλίας και του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών Κύπρου.   Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Αρμενίων (A.Y.M.A.) από το 2011 έως το 2013 και ως Ταμίας του Συλλόγου σε διάφορες περιόδους. Ήταν επίσης ο Ταμίας και επί του παρόντος Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρμενικής Εκκλησίας της Κύπρου. Ως ένα παλιό αγόρι της Σχολής, αφού αποφοίτησε το 1993, αποδέχθηκε αυτή τη θέση με το σύνθημα «Non Sibi, Sed Scholae».

  • Μύρνα Δημητρίου Παττίχη -  Γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Ιούλιο του 1965. Έχει σπουδάσει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Γενεύης από όπου αποφοίτησε με πτυχίο Ψυχολογίας το 1988. Μετά το πρώτο πτυχίο της, σπούδασε Marketing (MA) στο ίδιο Πανεπιστήμιο.  Ζει στη Λευκωσία από το 1990 και τα τελευταία 30 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με διάφορους επιχειρηματικούς τομείς (από τη μεταποίηση και το λιανικό εμπόριο έως το μάρκετινγκ και τις εκδόσεις). Μαζί με τον σύζυγο και τον εκδότη της, Νίκο Παττίχη, υποστηρίζουν την τέχνη και τον πολιτισμό με διάφορους τρόπους σε ολόκληρο το νησί. Έχουν δημιουργήσει το CYCO (Κυπριακό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει να χτίσει γέφυρες με άλλα ιδρύματα τέχνης στην Ευρώπη, κυρίως, καθώς και να υποστηρίξει το δημιουργικό έργο Κύπριων καλλιτεχνών που ζουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έργα από τη συλλογή τους έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς εκδηλώσεις και εκθέσεις σε κορυφαία μουσεία σε όλο τον κόσμο.Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε διάφορες εταιρείες

  • Έλενα Λεωνίδου – Γραμματέας το ΔΣ

  • Κώστας Φαρσίδης – Λογιστής του ΔΣ

Tags