Who is Who: Ποιοι διοικούν την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου

Ποια είναι τα άτομα που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ETYK

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η πρώτη προσπάθεια σύστασης συνδικαλιστικής οργάνωσης στον χώρο των τραπεζών στην Κύπρο έγινε το 1947, με την δημιουργία της Παγκύπριας Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων (ΠΕΤΥ), η οποία σύντομα διαλύεται λόγω της πίεσης από την εργοδοσία.

Οχτώ χρόνια αργότερα, το 1955, μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού, γύρω στους πεντακόσιους και πλέον υπαλλήλους Τραπεζών οι οποίοι είχαν εγγραφεί ως μέλη, πραγματοποιήσαν στο κέντρο «Αλάμπρα» στη Λευκωσία, την ιδρυτική συνέλευση της Συνδικαλιστικής τους Οργάνωσής. Η γέννηση της νέας συντεχνίας με την επωνυμία Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) ήταν πλέον γεγονός.

Η ΕΤΥΚ, επισήμως συστάθηκε το 1955. και είναι η Συνδικαλιστική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο των Τραπεζών και των Ασφαλιστικών Εταιρειών και στην οποία είναι οργανωμένοι στο σύνολό τους οι υπάλληλοι των Τραπεζών / Ασφαλιστικών Εταιρειών, ανεξαρτήτως βαθμού, θέσης ή ειδικότητας.
 

Όπως υπογραμμίζει η συντεχνία στην ιστοσελίδα της, η ΕΤΥΚ είναι μια αυτόνομη και ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Οργάνωση μακριά από οποιεσδήποτε κομματικές ή άλλες εξαρτήσει.

ωω

Το Παγκύπριο Συνέδριο είναι το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της ΕΤΥΚ είναι τοστο οποίο συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι των μελών από κάθε Tράπεζα / Εταιρεία, οι οποίοι εκλέγονται ανά Επαρχία κάθε τρία χρόνια και πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο ώστε να θεσπίσει την πολιτική της Οργάνωσης. Με βάση το Καταστατικό μπορεί να συγκληθεί Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, εάν προκύψουν θέματα που το απαιτούν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εφαρμόζει και προωθεί τις αποφάσεις των Παγκυπρίων Συνεδρίων. Αποτελείται από 35 μέλη, που εκλέγονται από το Ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης, κάθε 3o χρόνο, μεταξύ των Αντιπροσώπων των μελών. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη οι πέντε Γραμματείς των Επαρχιακών Επιτροπών και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αφυπηρετησάντων της ΕΤΥΚ. 

Το σημερινό Δοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΥΚ, εκλέχθηκε στα πλαίσια του 50ου Τακτικού Παγκύπριου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου 2018.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΥΚ αποτελείται από τους, Χατζηκωστή Λοΐζο, Παναγιώτου Ανδρέα, Παναγίδη Χρίστο, Χαραλάμπους Πρόδρομο, Γεωργίου Γεώργιο, Ιωάννου Γιάννο, Θέτις Κοζάκου, Στυλιανού Στέλιος, Κωνσταντίνου Μάριο, Θέτι Κοζάκου, Στυλιανού Στέλιο, Κωνσταντίνου Μάριο.

Τα τριάντα μέλη του ΔΣ της ΕΤΥΚ: 

Αγιομαμίτη Στέλιο, Αλεξανδράκη Αντωνίου Αντωνία, Αναστασίου Δόμνα,  Αντρέου Αντρέα, Αταλιώτη Νεόφυτος, Γρηγορίου Ανδρέα, Διακουράκη Μανώλη, Ερωτοκρίτου Ανδρέα, Ηλία Κυριάκο, Θεοδούλου Ρεβέκκα, Ιωσήφ Χρίστο, Κονομή Χρίστο, Κουζάλη Χατζηγεωργίου Μαρία, Μαρδάς Γιώργος, Μιχαλιά Άντρη, Παναγή Κωνσταντίνο, Παπαγεωργίου Κώστα, Παυλίδου Μαρίνα, Πογιατζή Βενιζέλο, Πολυκάρπου Κωνσταντίνο, Σταύρου Άρης, Σταύρο Σταύρο, Φουλλίδη Μάριο, Χατζηκώστα Ξένιο, Χατζηχρυσάνθου Κυριάκο, Χριστοφόρου Στέλιο.

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΥΚ
1

Φωτογραφία από το 51ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο ΕΤΥΚ 8 Ιουνίου 2019

Επίτιμος Πρόεδρος - Χατζηκωστής Λοΐζος
Για πέραν των 30 χρόνων  ο Λοΐζος Χατζηκωστής παραμένει επικεφαλής της Οργάνωσης, από τη θέση του Επίτιμου Προέδρου πάντοτε παρών στις επάλξεις της ΕΤΥΚ, δίπλα στη νέα ηγεσία συνδράμοντας και καθοδηγώντας το έργο της.

Γενικός Γραμματέας - Παναγιώτου Ανδρέας 

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας - Παναγίδης Χρίστος 

Βοηθός Γενικός Γραμματέας - Χαραλάμπους Πρόδρομος

Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας  - Χατζημαύρος Κωνσταντίνος

Γενικός Ταμίας - Γεωργίου Γεώργιος

Βοηθός Οργανωτικός Γραμματέας - Ιωάννου Γιάννος

Μέλη Γενικής Γραμματείας: Θέτι Κοζάκου, Στυλιανου Στέλιος, Κωνσταντίνου Μάριος.

Ψ

Οι πέντε Γραμματείς των Επαρχιακών Επιτροπών 
Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας - Μακρίδης Βασίλης   
Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού - Κυριάκου Μάριος
Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας -  Μαλαθούρας Αντώνης
Επαρχιακός Γραμματέας Αμμόχωστου - Κύζας Γιώργος
Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου - Πανταζής Πάμπος    

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αφυπηρετησάντων της ΕΤΥΚ
Πανίκκος Σταυρή


 

Ξένια Προδρόμου