Who is Who: Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου – Γενικός Δ/ντης ΥΠΕΞ

Ποιος είναι ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Κορνήλιος Σ. Κορνηλίου

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 29 Ιουνίου 1963. 

Όταν έφτασε η ώρα για το κεφάλαιο των σπουδών του, επιλέγει την Γερμανία και σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Ιστορία της Αμερικάνικης Κουλτούρας.

Παράλληλα, ασχολήθηκε σε ερευνητικό επίπεδο με την «ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και οι επιπτώσεις στην εξωτερική της πολιτική”, για την διατριβή του.

Το 1989 εντάσσεται στη Διπλωματική Υπηρεσία. 

Κατά τη διάρκεια της επαγγλεματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Πρέσβης της Κύπρου στη Γερμανία, την Αυστρία, και τη Γαλλία. 

Η διπλωματική του πορεία ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε στην Brief, καθώς διετέλεσε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.το 2012.

Πριν από την επιστροφή του στη Κύπρο και τον διορισμό του ως πρώτου Γενικού Γραμματέα για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις τον Απρίλιο του 2017, o πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου ήταν Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, εμπειρία την οποία ξεχωρίζει όπως ανέφερε στην Brief.

υ

Την 1η Απριλίου του 2020 αναλαμβάνει  τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών.

 Ο Πρέσβης Κονρήλιος Κορνηλίου είναι νυμφευμένος με την Ξένια Νικολαῒδου και έχουν μία θυγατέρα, την Μαρία. 

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου στη Λευκωσία

 • Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Ιστορία της Αμερικάνικης Κουλτούρας στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximillian University, Μόναχο, Γερμανία.

 •  Έκανε Διατριβή με θέμα: “H ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και οι επιπτώσεις στην εξωτερική της πολιτική”.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Ο Πρέσβης Κορνηλίου γίνεται  μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1989

 • Έχει υπηρετήσει στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Γερμανία, ως Διευθυντής του Γραφείου Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, ως Αν. Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, ως Πρέσβης στην Αυστρία με παράλληλη διαπίστευση στην Κροατία, Λίχνενσταϊν, Σλοβακία, Σλοβενία, OSCE, IAEA, UNIDO, CTBT και UN Office στη Βιέννη, ως Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, ως Πρέσβης στη Γαλλία με παράλληλη διαπίστευση σε Ανδόρα, Μονακό και UNESCO,

 • Διετέλεσε ως και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, Πρόεδρος της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) κατά τη διάρκεια της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (Ιούλιος-Δεκέμβριο 2012).

 • Έχει επίσης υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και ως Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. 

 • Την 1η Απριλίου 2020, ο Πρέσβης Κορνηλίου ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Ο Πρέσβης Κορνηλίου έχει τιμηθεί με παράσημα από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, Σλοβενίας, Αυστρίας, Κροατίας και Αγίας Έδρας. 

 • Του απονεμήθηκε επίσης ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Σερβίας.
  Χ

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<

-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα
«Να καθίσω μαζί με την οικογένεια μου το βράδυ, να μοιραστούμε τα νέα της ημέρας, τρώγοντας κάτι μαζί και βλέποντας ένα επεισόδιο της σειράς Gray’s Anatomy.  Αυτές οι στιγμές μου δίνουν δύναμη να αντέξω την καθημερινή πίεση, για να μην καταντήσει το αύριο πια σαν αύριο να μην μοιάζει, όπως λέει και ο Παλαμάς».

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;
«Σε άλλες εποχές θα σας έλεγα τα ταξίδια. Μου αρέσει να ενημερώνομαι ανελλιπώς για τα διεθνή γεγονότα, τα οποία με τον ένα ή άλλο τρόπο μας επηρεάζουν και όταν έχω την ευκαιρία βλέπω καμιά ταινία, αναγκαστικά στην τηλεόραση λόγω πανδημίας. Με ενδιαφέρει βεβαίως και η πορεία της ομάδας μου – το ΑΠΟΕΛ, αν και φέτος μας έχει απογοητεύσει».  

 - Ποιες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;
«Η διπλωματική μου πορεία ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ κατά την Προεδρία μας το 2012. Όμως, και η θητεία μου στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη ήταν μία αξέχαστη εμπειρία, όπως επίσης και η εμπλοκή μου στη διαδικασία επαναπατρισμού Κυπρίων πολιτών και φοιτητών». 

ψ

-Ποιος ο στόχος τα πλάνα σας κατά τη θητεία σας ως Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ;
«Στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε, κύριοι στόχοι είναι η ενίσχυση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και φυσικά το εθνικό μας ζήτημα.  

Η ενεργός συμμετοχή μας στην ΕΕ αποτελεί επίσης διαχρονικό στόχο, εφόσον η Ευρώπη αποτελεί τον φυσικό μας χώρο.  Μεγάλη προτεραιότητα αποτελεί και ο εκσυγχρονισμός του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Η δύναμή μας βρίσκεται στο ανθρώπινο δυναμικό μας.  Στο Υπουργείο, έχουμε ένα δυναμικό και ικανότατο προσωπικό, το οποίο εργάζεται με αφοσίωση για την επάξια εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές στερέωμα.  

Επιδιώκουμε αλλαγές που να διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, και ποα δίνουν στην κυπριακή διπλωματία τα εχέγγυα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Αύριο».

Tags
Ξένια Προδρόμου